Symptomen van ontpillen

Gestopt met de pil! Wat zijn de symptomen van ontpillen?

Voor alle mannen die ondanks de titel tóch op dit artikel hebben geklikt: hier, een leuk artikel over Netflix series. Dit wil je namelijk niet lezen. Believe you me, het gaat over eierstokken enzo. Heb je niet, snap je niets van, wegwezen dus.

Hoi dames, leuk dat jullie zijn overgebleven. Ik denk dat vele van jullie wel bekend zijn met het fenomeen ‘hormonen in je lijf stoppen’, sterker nog, de eerste vrouw die nooit iets van anti-conceptie met hormonen heeft gebruikt die moet ik nog tegenkomen.
Zelf slik ik al sinds mijn 14e de pil, en heb ik enkele uitstapjes gemaakt naar de Nuva-ring (nope) en het hormoonspiraaltje (biiiiig nope). Altijd iets met hormonen dus, time for some change! Maar ik vond het wel spannend, want wat zijn de symptomen van ontpillen?

Waarom stoppen met hormonen?

Ik schreef al eerder dat ik door m’n burn-out zoveel last heb van allerlei fysieke dingen, en dat mijn hormonen nog weirder zijn geworden dan eerst. Nu kan het ook de leeftijd zijn, want ik hoor de laatste tijd meer vriendinnen van rond de 30 zeggen dat ze meer last hebben dan eerst.
Waar het ook door komt: ik was het helemaal zat om me 2,5 week van de maand slecht te voelen en allerlei kwaaltjes te hebben. Ik besloot te stoppen met de pil, niet omdat we kindjes willen, maar omdat ik me goed wil voelen en eigenlijk wel heel nieuwsgierig ben naar de symptomen van onthullen en naar hoe mijn lichaam daarna is, zonder extra hormonen.

Ik hoop natuurlijk dat symptomen van ontpillen als ‘je kan ineens weer jeugdpuistjes krijgen’ aan mij voorbij gaan. Maar nu ik eenmaal heb besloten dat ik geen hormonen meer in mijn lijf wil stoppen heb ik er meteen een soort aversie voor gekregen, en zou ik een (korte) terugkeer van jeugdpuistjes voor lief nemen.
Van allerlei vriendinnen die al een tijd met de pil zijn gestopt hoor ik alleen maar positieve verhalen en ze zeggen allemaal nooit meer aan de pil te willen. Mijn verwachtingen zijn dus hoog!
Wat ik het meeste hoop van alles is dat ik meer energie krijg, sommige stoppers gaven aan ineens meer energie te krijgen en dat lijkt me wel weer eens fijn!

Strips met anticonceptie-pillen; symptomen van ontpillen

Wat zijn eigenlijk de symptomen van ontpillen?

Op een miljard miljoen forums praten alle vrouwen van Nederland over ontpillen, meestal omdat ze zwanger willen worden. Ik kwam erachter dat je zo ongeveer alle symptomen die je kunt bedenken aan ontpillen kan verbinden, en besloot dus voor mezelf maar gewoon bij te houden wat er gebeurt. Wellicht hebben jullie er ook nog wat aan!

Toen ik stopte met cafeïne drinken heb ik per dag bijgehouden hoe of wat. Aangezien ontpillen enkele maanden kan duren leek me dat niet zo handy. Hierbij dus een overzicht van de eerste paar weken. (Ik ben begonnen met tellen op het moment dat ik met mijn pil stopte)

The pain! Het ongemak! The pain!

Ja, hoe moet je nou in hemelsnaam pijn aan je eierstokken omschrijven?! Het houdt het midden tussen een scheet die dwars zit in je darmen, menstruatiepijn en bandenpijn. Voor dames die nog nooit zwanger zijn geweest of gewoon een flexibele baarmoeder hebben: bij bandenpijn trekt je baarmoeder aan de banden waarmee hij vastzit aan je bekken. (Ja, mijn baarmoeder is kennelijk een ‘hij’) Het geeft een hele specifieke pijn die ervoor zorgt dat je alsnog wenst dat je als jongetje werd geboren.

Bij iedere stap die ik zet voel ik mijn eierstokken. Ik ben de eerste dagen heel misselijk en moe geweest, maar dat lijkt nu weer voorbij te zijn.
Ohja, je vruchtbare dagen herkennen aan de verandering in cervixslijm is inderdaad een eitje. (Pun intended)

Oké, de ovulatie is geweest, de helse pijnen in mijn eierstokken ebben langzaam weg.
Tijd voor wat nieuwe symptomen van het ontpillen: Hee, wat zijn dat?! Ohja, nu zie ik het: twee tepels die in de fik staan.

Ik had altijd al erge last van mijn borsten tijdens mijn cyclus, maar dit is nieuw voor me. De pijn is begonnen in mijn tepels, het was zo erg dat ik ’s nachts met een topje aan moest slapen omdat ik anders niet kon slapen.
Daarna trok het door naar binnen en kreeg ik de ‘gewone’ pijn in mijn borsten. Dat ze heel groot en zwaar zijn en het gevoel dat de hele binnenkant 1 grote blauwe plek is.
Leuk joh, stoppen met de pil.

De pijn in mijn borsten is gelukkig weer aan het wegtrekken, dat scheelt vast!
Verder realiseerde ik me ineens iets: ik heb tot nu toe elke dag opschreven dat ik me ‘positief en kalm’ voel. Niet dat ik nou ‘depressief en wild’ was ofzo, maar ik voel me minder serieus, minder doemdenkerig en eigenlijk gewoon heel goed!

Op dag 5 van week 3 werd ik ineens ongesteld! Surprise! Ik had het pas over een paar dagen verwacht. Op zich al geinig dat het überhaupt gebeurt, sommige vrouwen moeten daar maanden op wachten.

Nou, dat ongesteld zijn was van korte duur, het duurde welgeteld 3 dagen en toen was het over. Ik ben heel benieuwd of dat een van de symptomen van ontpillen is, of dat het zo zal blijven.

Ik hield mijn hart vast, want vorige keer begon de ellende meteen na het ongesteld zijn. Achteraf gezien voor niets: ik had nérgens last van. Behalve dat ik de 3/4 dagen na mijn menstruatie bere-chagrijnig was. Erná i.p.v. ervoor, dat is ook een nieuwe!

In principe ovuleer je zo’n 14 dagen na de eerste dag van je menstruatie. Mijn lichaam denkt daar momenteel anders over. Niet héél anders hoor, maar vergeleken met vorige maand vond ik het allemaal wel heel erg meevallen. Op mijn kalendertje zag ik dat ik aan het ovuleren moest zijn, alleen merkte ik helemaal niets aan mijn lichaam.

Geen paniek: een paar dagen daarna begon het alsnog. Wel 10x minder dan vorige maand, maar wel merkbaar dat ik aan het ovuleren ben.
Inmiddels ben ik op het punt in dit verhaal gekomen dat ik ‘ovuleren’ een vies woord vind en moet denken aan kippen (ik weet niet waarom, misschien omdat de eerste 3 letters op eieren lijken?).

Ik vind het heel erg knap van alle vrouwen die zwanger willen worden en waarbij het niet zo goed lukt. Het zo enorm bijhouden wat er met je lichaam gebeurt is best wel gek.

De symptomen van het ontpillen die ik vorige maand had zijn duidelijk aan een herhaling bezig. Gelukkig is alles veel minder erg.

Mijn ovulatie was ongeveer 3/4 dagen later dan mijn kalendertje denkt, maar mijn lichaam weet beter. Meteen de dag erna stonden mijn tepels weer in de fik. Gelukkig is ook dat stukken minder dan vorige maand dus dat geeft de burger moed.

Tot zover het bijhouden. Je leest al dat alles de tweede cyclus een herhaling is van de eerste keer, dus ik denk dat het weinig zin heeft om alles nog verder op te schrijven.
De symptomen van ontpillen die met zoveel horror werden beschreven zijn voorlopig aan me voorbij gegaan. Ik ben heel benieuwd of de verlate ovulatie ook zorgt voor een verlate menstruatie en hoe het daarna verder zal gaan.


Al met al verging het me goed. Tot nu toe merk ik, behalve de lichamelijke ongemakken van het ontpillen, dat ik me stukken en stukken beter voel. Ik ben een stuk minder zuur, alles is rooskleuriger en bij een tegenslag denk ik “ach, morgen weer een nieuwe dag.”
Verder zijn condooms ondingen die wat mij betreft een grondige remake nodig hebben en is het heel chill dat je ’s avonds je pil niet meer kan vergeten. Tot zover mijn spreekbeurt over de symptomen van ontpillen. *buigt en begint bord uit te wissen*

Deel het leed dat ontpillen heet

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

Comments 16

 1. Super boeiend! Ik wil eigenlijk ook graag stoppen met de pil maar ik zit te denken aan een koperspiraal. Ik haat condooms dus ik ben voor een make-over! Iemand die hier werk van wil maken? Merk je ook veranderingen in je, euhm, seksdrive? Hihi. Sorry als dat te veel gevraagd is 😉

  1. Post
   Author

   Zeker niet teveel gevraagd! Als je zoiets online zet moet je er ook voor gaan toch?! 😉 Ik merk absoluut (positieve) verandering, wat ik heel bijzonder vind. Aangezien ik nog behoorlijk veel burn-out klachten heb en ‘totaal geen seksdrive’ daar er absoluut eentje van is, had ik niet verwacht dat het veel zou veranderen. Maar niets is minder waar dus, ik heb er weer zin in en vind het ook leuker dan eerst.

 2. Wat heb je dit netjes bij gehouden, heel overzichtelijk ook! ik wil ook zo graag ontpillen want ik word er serieus niet beter op.. mijn karakter is veranderd, ben veel pittiger dan hoe ik eerst was en ik ben sneller aangebrand, steeds meer last heb ik er namelijk van

  1. Post
   Author

   Oh, doe het dan zeker Rachel! Ik begrijp precies wat je bedoelt en dat ‘pittige’ is er bij mij nu weer vanaf. Ik merk echt dat ik moet gewoon moet lachen om dingen die me eerst kwaad zouden maken. Het is zo’n opluchting!

  1. Post
   Author

   Thanks Claire! Een beetje gene is er wel hoor, maar gelukkig merk ik aan de reacties dat ik er mensen mee heb geholpen, dus dat maakt het dan weer goed 🙂 Ik zou het echt aanraden als je ook wilt stoppen met hormonen, het voelt heel goed. De keerzijde zijn condooms en onverwachts ongesteld worden, zoals dat vroeger was en je ineens denkt ‘oh shittt’. Maar als je daar mee kan leven dan zou ik het zeker doen!

 3. Beste wat ik het afgelopen jaar gedaan heb! Eerst wekelijks huilbuien ten tijde van de pil, nu gewoon soms als het echt even teveel is en niet zonder reden zoals eerst..
  Nooit in het verleden last gehad dus wellicht door de leeftijd dat er hormonaal wat veranderd in je lijf.. xx

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Oeps, sorry Mascha, ik zie deze reactie nu pas! Condooms zijn echt rot, en ik moet eerlijk zeggen dat wij ze nu alleen nog maar gebruiken in de dagen dat ik echt vruchtbaar ben. Voordeel is wel dat ik nu heel precies weet wanneer dat is, nadeel is dat je wel een risico neemt. Bij ons maakt dat niet zo heel veel uit, maar als je dat risico niet wilt nemen dan kan ik me voorstellen dat de stap groot is!

 4. Hoi, ik ben voor het eerst op je blog, en meteen kom ik op een heel interessant artikel 🙂 Ik twijfel er ook al lang over, maar omwille van medicatie is een ongeplande zwangerschap best een risicodingetje. Ik heb het dus nog niet aangedurfd… Maar wie weet ga ik er toch eens voor dit jaar. Ik heb wel enorme schrik voor die huidproblemen want daar heb ik hele slechte ervaringen mee. Maar tja, ik heb ook geen zin om heel mijn leven aan de hormonen te zitten.
  ps: ik ga je even zoeken op bloglovin’!

  1. Post
   Author

   Wat leuk Sofie, welkom, welkom! Als een zwangerschap zo’n risico is dan kan ik me heel goed voorstellen dat de stap groot is! Wat betreft huidproblemen: voor mij is het tot op heden alleen maar beter geworden! Qua acne nergens last van gehad, en andere huiddingetjes zoals rosacea op mijn armen is alleen maar minder geworden.

 5. Wat goed om te lezen! Ik ben sinds oktober gestopt en ik merk ook echt een hele positieve verandering, vooral in mijn stemmingen. Ik wil nooit meer hormonen mijn lijf in pompen

  1. Post
   Author
 6. Wat goed om te lezen dit! Ik heb er ook heel lang over nagedacht om te stoppen met de pil, puur omdat het lijkt alsof ik me steeds slechter begin te voelen. Maar we zeggen het al….na je 30e komen de kwaaltjes hahaha. Vandaag heb ik mijn laatste pil geslikt. Vanaf nu ga ik bijhouden wat het met me doet. Goed dat je de symptomen hebt beschreven, op die manier kan ik me er een beetje op voorbereiden.

  1. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *