Omnomnom!

Eten is een onwijs belangrijk deel van ons leven en kan heel goed bijdragen om je beter te laten voelen. Het is goed om naar je lichaam te luisteren en eten te kiezen wat aansluit bij waar je behoefte aan hebt.
Denk hierbij niet alleen aan gezond, maar bijvoorbeeld aan gerechten die verwarmend, vullend, zoet, luchtig of verkoelend zijn.

  • Bananenbrood koffie chocola
    Meer lezen
    Bananenbrood met koffie en chocola; een heerlijk bitterzoet tussendoortje
    2 november 2017
    Dit heerlijke bananenbrood met koffie en chocola is fantastisch om op voorraad te hebben. Een fijn tussendoortje of als lekkers ergens bij. De donkere chocola en koffie maken de zoete cake een beetje bitter; smullen geblazen!
  • Zelf granola maken en gezonder eten
    Meer lezen
    Tips uit mijn eetdagboek en het recept om zelf granola te maken
    21 juni 2017
    Gezonder eten begint met meer dingen zelf maken. Minder toegevoegde suiker, meer goede ingrediënten. Granola is een goed voorbeeld van iets wat je makkelijk zelf maakt en waar je veel mee wint op het gebied van gezonder eten.
  • Spicy kipwraps met avocado klaar
    Meer lezen
    Snelle, simpele, spicy en superlekkere kipwraps met avocado!
    29 mei 2017
    Lievelingseten-alert!! Voor ons allebei zijn deze wraps met kip, tomaatjes en avocado een absolute lievelingsmaaltijd. Supersnel, supermakkelijk en superlekker. Wat wil een mens nog meer?!
  • Naanbrood met kip, spek en tomaat
    Meer lezen
    Naanbrood met kip en spek, het klinkt simpel maar smaakt hemels!
    20 maart 2017
    Dit gerecht is één van de toppers uit mijn boekje. Iedereen die wel eens bij mij komt eten heeft het wel eens gehad, het is namelijk ideaal voor als er gasten komen. Naanbrood met kip, spek en tomaat en iedereen vindt het heerlijk!
  • Quinoa-pizza Jan pakt stukje
    Meer lezen
    Quinoa-pizza; een gezonde, glutenvrije pizza (die gewoon naar pizza smaakt!)
    3 maart 2017
    Aangezien de vetrollen iets té enthousiast over mijn broekrand heen rollen was ik op zoek naar een recept voor gezonde pizza. Want laten we eerlijk zijn: zonder pizza geen leven! Deze glutenvrije quinoa-pizza is megalekker én goed voor de lovehandles!
  • Zoete aardappel-toastjes
    Meer lezen
    Zoete aardappel-toastjes, een heerlijk alternatief voor toastjes!
    1 februari 2017
    Een tijdje geleden had ik een glutenvrije vriendin over de vloer. Ze is wel gek op kaas, maar kan niet tegen de toastjes. Maar ik ben voor 1 gat niet te vangen en dus maakte ik deze zoete aardappel-toastjes. En dat ga ik vaker doen!
  • Kip-kikkererwtenburgers - klaar
    Meer lezen
    6-in-1 recept: Kip-kikkererwtenburgers met salade
    23 januari 2017
    In een poging minder (rood) vlees te eten maakte ik deze burgers met kipgehakt en kikkererwten. Twee verschillende smaakjes met salades en sausjes zodat je je favoriete smaak kan kiezen!
  • Bonenmeuk met witte bonen in tomatensaus
    Meer lezen
    Bonenmeuk, het ziet er niet uit maar smaakt zó goed!
    9 januari 2017
    Als het winter is dan wil mijn lichaam graag wintervoedsel. En bonenmeuk is echt zo'n gerecht. Witte bonen in tomatensaus als basis en dan verrijkt met allerlei lekkere dingen. Heerlijk!
  • Gezonde warme chocolademelk
    Meer lezen
    Gezonde warme chocolademelk, say no more!
    7 december 2016
    Warme chocolademelk addicts gezocht! Ik ben er zelf zeker eentje, en kan in deze koude dagen niet zonder mijn choco-fix. De variant is heel lekker, stroperig dik, verwarmend en heerlijk chocoladerig. Say no more!
  • Voorbereiden op het kerstdiner Ayla
    Meer lezen
    Je voorbereiden op het kerstdiner; nu al mee beginnen?
    3 december 2016
    Is begin december te vroeg om je voor te bereiden op het kerstdiner? Voor mij niet! Ik oefen alvast met dingen die ik nog nooit eerder heb gemaakt zodat ik met kerst niet voor verrassingen sta. Hier lees je hoe ik dat doe!
  • Preitaart met spekjes en kaas
    Meer lezen
    Preitaart; een heerlijk hartige taart met een originele bodem!
    19 november 2016
    Een waar familiegerecht voor jullie vandaag! Deze preitaart krijg ik al zo lang ik me kan herinneren voorgeschoteld van mijn moeder. Ik heb hem op mijn beurt doorgegeven aan mijn huisgenoten en nu zijn jullie aan de beurt! Het is de beste hartige taart onder de hartige taarten, vooral omdat de bodem van brood is. Zóveel lekkerder dan bladerdeeg! De spekjes en de kaas maken het natuurlijk af. (Ik heb nooit gezegd dat dit een #fitgirl preitaart was.) Hij is makkelijk te maken en onwijs lekker, dus zet hem maar vast in je favorietenlijstje! IngrediëntenPreitaart- 1/2 bruin brood gesneden- 2 flinke preien- 200 gram spekjes- 250 ml crème fraîche- 4 eieren- 150 gram geraspte kaas- Snuf peperEquipmentIk ga er vanuit dat je standaard dingen als messen en pannen sowieso bij de hand hebt.- Springvorm (standaard taartmaat)- Grote mengkom & gardeHoe te maken: preitaartVerwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de preien in ringetjes en was ze goed. Kook water om de prei in te blancheren, of beter nog: stoom ze in een stoommandje totdat de prei beetgaar is. Let erop dat je er geen doorgekookte preibrei van maakt. Bak ondertussen de spekjes lekker knapperig en laat ze uitlekken op een keukenpapiertje als ze klaar zijn. Laat de pan nog even staan! Vet de springvorm in met het vet wat van de spekjes af is gekomen. Snijd nu een aantal sneetjes brood doormidden om de zijkant van de springvorm te bedekken. Als je zin hebt om echt een culinair verantwoorde preitaart neer te zetten dan zou je hier mooie vormpjes van kunnen maken. Let er wel op de je de hele zijkant van de springvorm goed bedekt. De bodem van de springvorm moet ook helemaal dicht worden gemaakt met brood. Omdat je deze nooit meer terug ziet kan je hier best gebruik maken van 'plukjes' brood om gaatjes op te vullen. De bovenkant van het brood vet ik ook altijd nog even in met het spekvet, zodat het niet zo snel verbrandt in de oven straks. Meng de crème fraîche goed met de eieren, geen klontjes! (En ook geen eierschalen, maar dit was heel moeilijk met 1 hand dus cut me some slack) Doe hier de peper doorheen, ik gebruik het liefst grove peper, die zie je zo mooi terug straks. Roer ook de geraspte kaas door het mengsel heen. Stel nu de preitaart samen: Leg de gestoomde prei onderop en strooi hier de spekjes overheen. Giet nu voorzichtig het ei/kaas mengsel er overheen. Omdat je de geraspte kaas er al in hebt zitten moet je het mengsel voorzichtig gieten zodat je niet alle kaas op 1 plek in je preitaart hebt liggen. Bak de preitaart eerst 15 minuten op 200 graden. Zet de temperatuur terug naar 175 graden en bak hem in ongeveer 30 minuten af. Dit verschil in temperatuur is omdat anders de bovenkant van het brood verbrandt. Ziet er lekker uit he?! Hier thuis krijg ik altijd hele blije reacties als ik zeg dat ik preitaart maak, en ik heb te maken met een fijnproever. Wat is jouw favoriete hartige taart? En wat vind je van de broodbodem?! Who run the world?! Preitaart!Sommige links in dit artikel zijn affiliate links, fijn als jij via mij zou willen bestellen ♥
  • Gezond ontbijt ontbijttaartje
    Meer lezen
    Ontbijttaartje, een heel gezellig en gezond ontbijt!
    13 november 2016
    Soms heb ik gewoon geen zin, of geen tijd, om 's ochtends een ontbijtje voor Jan en mezelf klaar te maken. Een vriendin had laatst een ontbijttaart gemaakt, en ik kwam spontaan daarna het recept tegen. En nu is het ons nieuwe lievelingsontbijt!
  • Pumpkin Spice Muffins met een chocolade twist uit Vancouver
    Meer lezen
    Pumpkin Spice Muffins met een chocolade twist uit Vancouver
    19 oktober 2016
    Het Pumpkin Spice Season is nog lang niet over, wat mij betreft! Voor regenachtige herfstdagen zijn deze muffins de perfecte treat. Heerlijke pumpkin spice muffins, mét chocola natuurlijk! Ze zijn supersnel en makkelijk te maken en werkelijk iedereen vindt ze lekker.
  • Lasagne op tafel
    Meer lezen
    Een lekkere lasagne maken; snel en makkelijk!
    12 oktober 2016
    Lasagne, echt zo'n gerecht waar je vrijwel iedereen blij mee maakt. Een lasagne zonder pakjes en zakjes is zo gemaakt, ook de witte saus krijgt een snelle en zelfgemaakte update. Zo gepiept en hij valt gegarandeerd in de smaak!
  • Chocolate chip kruidnootjes cookies
    Meer lezen
    Kan je kruidnootjes nog lekkerder maken? Ja! Chocolate chip kruidnootjes cookies!
    1 oktober 2016
    Kruidnootjes, ik ben er gek op! En die met chocolade al helemaal. Wacht eens even... Dat kan lekkerder! Zo ging het in mijn hoofd, en zie hier: het recept voor chocolate chip kruidnootjes koekjes. Je najaar is ineens een stuk leuker geworden!
  • Herfstige pompoensoep
    Meer lezen
    Herfstige pompoensoep; herfst in een bakje!
    21 september 2016
    Herfst! Knus binnen zitten met een kop thee als het buiten guur en regenachtig is, frisse wandelingen in het bos waar het zo heerlijk herfstig ruikt en al die mooie kleuren overal. En wanneer je terugkomt van die lange wandeling wil je natuurlijk een lekker kopje warme soep, bij voorkeur herfstige pompoensoep!
  • Extremely slutty Brownies
    Meer lezen
    Extremely Slutty Brownies; je leven is eindelijk compleet!
    12 september 2016
    Zo, ben je klaar om je leven zoals je hem tot nu toe leefde gedag te zeggen? Vanaf nu wil jij namelijk elke dag Extremely Slutty Brownies en zullen als gevolg daarvan je tanden uit je mond vallen, je wordt extreem dik en waarschijnlijk kan je straks je huis niet meer uit. MAAR DAT GEEFT NIET, WANT JIJ HEBT JE EXTREMELY SLUTTY BROWNIES!! Waar de 'gewone' Slutty Brownies bestaan uit een laag chocolate chip cookies, ingelegd met Oreo's en afgemaakt met een laag brownies, gaan we hier nog een stapje verder. We doen er een laag karamel bij in het midden, én natuurlijk met zeezout nog een laagje bovenop. 1 Miljoen miljard kilocalorieën per serving en een absoluut watertandend publiek als je het voorschotelt. De perfecte tegenhanger van supergezonde brownies en ook het recept wat ik een tijdje geleden totaal heb laten mislukken. Normaal ben ik niet zo van het 'opdelen in stappen', maar aangezien dit uit laagjes bestaat is het wel zo gemakkelijk. Laat je niet uit het veld slaan door de lange lijst ingrediënten, het is veel van hetzelfde wat verdeeld is over de laagjes. De afmeting zijn soms wat vreemd, maar dat komt omdat het originele recept Amerikaans is, en zij anders meten dan wij. Got it? Zin in? Aan de slag: IngrediëntenChocolate chip cookie-laag- 113 gram boter- 57 gram bruine basterdsuiker- 170 witte basterdsuiker- 150 gram bloem- 1 ei- 1 1/4 tl vanille aroma- 1/2 tl zout- 1/2 tl baking soda- 1/2 tl bakpoeder- Ongeveer 85 gram chocolate chips (of Smarties, als je geen chips bij de hand hebt)Tussen- en bovenlaag- 1 rol gewone Oreo's- 1 blikje gecondenseerde melk- 60 gram boter- 4 el bruine basterdsuikerBrownie-laag- 150 gram boter- 285 gram witte basterdsuiker- 85 gram cacao-poeder- 1/2 tl zout- 2 tl vanille aroma- 2 eieren- 60 gram bloemEquipmentIk ga er vanuit dat je standaard dingen als een weegschaal en pannen sowieso bij de hand hebt.- Handmixer met deeghaken- Grote mengkom- Brownie bakvorm- Bakpapier- Een stevige spatelHoe te maken: Extremely Slutty BrowniesBegin met je oven voor te verwarmen op 180 graden. Leg een vel bakpapier in je bakvorm en zet je bakvorm op het rek uit je oven, met een stuk alu-folie eronder tegen eventueel lekkend karamel. Snijd de boter in kleine stukjes en doe dit met de suiker in de mengkom. Mix met je mixer zo goed mogelijk door elkaar, kleine stukjes boter zijn niet erg, grote zijn niet handig. Doe het ei en de vanille aroma erbij en mix nog een keer goed door, het zal nu lekker smeuïg gaan worden. Voeg nu de overige ingrediënten, behalve de chocolate chips, toe en mix het goed door elkaar totdat je een goed gemengd koekjesdeeg hebt. Er horen nu geen klonten boter meer in te zitten. Roer nu met de spatel de chocolate chips er doorheen en spreid als je dit gedaan hebt het mengsel over de bodem van de bakvorm. Zorg (zo goed en zo kwaad als het gaat) dat je laag deeg zo gelijk mogelijk over de bodem van je bakvorm verspreid is. Be prepared op vingers aflikken vieze handen. Smelt de boter in een pannetje en voeg als dit gedaan is de suiker toe. Roer het met een (houten) pollepel door elkaar, totdat het geheel zachtjes borrelt. Giet nu de gecondenseerde melk erbij, en roer ook dit door totdat het borrelt. Zet het vuur nu uit en laat het een beetje afkoelen. Als je twijfelt, het hoort er zo uit te zien. Zet de boter in een pannetje op het vuur om te smelten. Doe in een mengkom de cacao-poeder en suiker bij elkaar, en roer door elkaar heen. Zorg dat er geen grote klonten suiker meer in zitten. Giet nu de gesmolten boter erbij en roer met de stevige spatel alles goed door elkaar heen. Voeg de zout, vanille arome en eieren toe en roer wederom goed door, je krijgt nu een superglimmend glad mengsel. Om de bloem er goed en zonder klonten doorheen te roeren is het handig om het in 2x 30 gram toe te voegen, i.p.v. alles in 1x. Begin met een klein beetje karamel over de koekjeslaag te gieten. We gaan hier voor een subtiel extra laagje karamel, geen zwembad vol. Spreid het met de spatel voorzichtig uit zodat het gelijk verdeeld is. Druk nu de Oreo's in de karamel, in een gewone browniebak-bak zijn dat er 4 naast elkaar en 3 onder elkaar. Zorg dat je ze duidelijk en recht legt zodat je het later met snijden niet verpest. Giet nu het beslag van de brownies eroverheen. Zorg dat je tijdens het gieten het beslag al goed verdeeld zodat je het zo min mogelijk met je spatel hoeft te verspreiden; je loopt dan minder risico's de Oreo's van het plek te duwen. Zet je Extremely Slutty Brownies to-be in het midden van oven en bak in ongeveer 35 minuten gaar. De truc van het tandenstokertje om te checken of het gaar is gaat hier niet zo goed op, je prikt in een gooey laag met chocolate chips en karamel, dus het je stokje komt er sowieso 'vies' uit. Ga op je gevoel af en kijk goed naar de bovenkant. Wanneer je de brownies uit de oven haalt en het nog lekker warm is, giet je nog een laagje karamel bovenop. Ook hiervoor geldt: subtiel please, er zit al genoeg in. Omdat het nog warm is kan je de karamel goed verspreiden zal hij glad afkoelen. Strooi er grove zeezout overheen, naar smaak. En dan nu waar het bij mij steeds mis gaat: wees niet te gulzig en laat je extremly slutty Brownies eerst extremely goed afkoelen. Eerst even buiten de oven, en het liefst nog ongeveer een uurtje in de koelkast. De middenlaag is zo gooey van alle karamel dat hij gewoon meteen 'leegloopt' als je hem aansnijdt voordat hij goed is afgekoeld. Zie Exhibit A: Til het geheel voorzichtig met het bakpapier omhoog, en haal het bakpapier eraf. Snijd het nu in vierkanten, zodat in ieder vierkant een Oreo verstopt zit. Leef jezelf helemaal uit, geneer je niet, eet er 3 en morgen nog eentje als ontbijt. You are welcome voor dit recept! Extremely Slutty Brownies voor je (extremely) slutty vrienden![cs_element_column _id="77"][cs_element_image _id="78"][cs_element_text _id="79"][/cs_element_column][cs_element_column _id="80"][cs_element_image _id="81"][cs_element_text _id="82"][/cs_element_column]
  • Komkommer Komkommerschotel
    Meer lezen
    Een zomers herfstgerecht: komkommerschotel!
    2 september 2016
    Altijd, zo rond de overgang naar de herfstmaanden dan krijg ik zin in stampotten en koolhydraat-rijk, superverwarmend eten. Maar ja, buiten is het nogsteeds hartstikke lekker weer, en mijn lichaam heeft totaal geen behoefte aan dikke stamppotten, dat zit alleen maar in mijn hoofd! Tijd dus voor een gouwe ouwe: komkommerschotel! Dit recept houdt het midden tussen een zomers gerecht en een winterse stamppot.
  • Karamel-zeezout popcorn in weckpot met strik
    Meer lezen
    Je nieuwe BFF: karamel-zeezout popcorn!
    14 augustus 2016
    Een recent bioscoopbezoek en een goedgelukte tarte tatin hadden me een nieuwe craving gegeven: karamel popcorn, liefst met zeezout natuurlijk! Dit is hét allerbeste recept, en tegelijk ook je nieuwe cadeautip voor iedereen die je kent. Snel maken!
  • 4x Feestelijke dipjes
    Meer lezen
    4x dipjes; voor al jouw feesten en partijen!
    5 augustus 2016
    Een tijd geleden werd ik 30 en voor het eerst in mijn leven gaf ik een groot verjaardagsfeest. Omdat er rondom zo'n feest al genoeg te doen is wilde ik iets maken wat lekker is maar vooral ook snel en gemakkelijk op tafel staat. Ik koos voor 4 dipjes, 2 met brood en 2 met tortilla chips; lekker gemakkelijk te eten en net even iets meer dan je standaard-borrelnoot. Ze vielen erg in de smaak en ik zal ze zeker weten nog vaker gaan maken. Voor wat kleinere gelegenheden zijn ze namelijk ook super, lekker bij de BBQ of als voorafje bij een diner. In een handomdraai klaar; kijk maar even mee! Hoe te maken: everything belowZet je mes in de keukenmachine, mik al je ingrediënten erin en draaien maar. Ja, that's it. Waarom dacht je dat deze dipjes voor ál je feesten en partijen zijn?! Proef alles even met hetgeen waarbij je het gaat serveren. Wellicht vind je je dip vanuit de keukenmachine goed smaken, maar valt ie helemaal weg bij je brood. Als je toevoegingen gaat maken bedenk dan altijd: wat er eenmaal in zit krijg je er niet meer uit. Wees dus voorzichtig met je extra water/rode peper/citroensap. Serveer feestelijk met Turks brood of stokbrood, of met tortilla chips. 2x dipjes met (Turks) broodPittige geroosterde paprika-feta dipIngrediënten- Pot geroosterde paprika (zonder al dat sap)- 1 blok feta- 1/3 rode peperEquipment- KeukenmachineKlassieke, smeuïge hummusIngrediënten- Blik kikkererwten (310 gr)- 6 el tahini- 2 el citroensap- 2 el olijfolie- 1 teentje knoflook- Snuf zout- Evt. een beetje water als ie je te dik isEquipment- Keukenmachine2x dipjes met tortilla chipsSpicy zwarte bonen dipIngrediënten- Blik zwarte bonen (400 gr)- 2 el limoensap- 1/2 rode peper- Handje verse koriander- 1 tl komijnpoeder- Evt. een beetje water als ie je te dik isEquipment- KeukenmachineEigenlijk voor elke dag: guacamole!Ingrediënten- 4 rijpe avocado's- Sap van 1 limoen- 1/2 rode peper- Twee teentjes knoflook- 1 sappige tomaat (of meer als je de guac te dik vindt)- 1 tl uienpoeder- Snuf zoutEquipment- KeukenmachineIk verwacht natuurlijk nu allemaal foto's voorbij te zien komen op Instagram van al jullie heerlijke dipjes. Tag je me even wanneer je ze maakt, zodat ik je efforts met een like kan bekronen?! Voorkom tegenvallende feesten en deel deze dipjes!
  • Limoncelle cheesecake taartpunt met zomerfruit
    Meer lezen
    Limoncello cheesecake
    30 juli 2016
    Happy National Cheesecake Day! Die Amerikanen verzinnen wat hè?! Maar mij hoor je niet klagen hoor, ik ben gek op cheesecake dus ik heb de gelegenheid gepakt en een heerlijke zomerse cheesecake in elkaar gedraaid.
  • Zelfgemaakte kruidenboter in een bakje
    Meer lezen
    Kruidenboter, 10x lekkerder dan uit de winkel!
    14 juli 2016
    Waarschijnlijk heeft iedereen wel een recept voor kruidenboter liggen, maar ik wil je toch deze meegeven. Al is het maar om je over te halen die 5 extra minuten te besteden aan zoiets lekkers, wat je homecooked meal net even wat extra umpf geeft!
  • Brownies van zwarte bonen met noten
    Meer lezen
    Supergezonde brownies!
    5 juli 2016
    Ergens op het magische wereldwijde web las ik dat zwarte bonen dus een hele goede vervanger zijn voor meel. Al gauw kwam ik terecht in de recepten met zwarte bonen, en voilá, daar waren de brownies. Ik ben gek op chocolade, dus ik heb ze meteen gemaakt!
  • Caesar salade een frisse lente salade
    Meer lezen
    Caesar; een frisse lente salade!
    26 maart 2016
    Jaaaa, de lente! Eindelijk! Toen in december de winter begon was Jan helemaal verbaasd, die had het gevoel dat we er al een halve winter op hadden zitten. We zijn allebei zo ontzettend toe aan de lente, die warmte die de voorjaarszon al geeft, lekker buiten lopen en eerste bloemen zien. Heerlijk! De tijd van stamppotten komt weer tot zijn eind, en ik heb zin in een maaltijdsalade; te beginnen met deze heerlijke caesar! Vroeger was ik altijd een beetje bang voor Caesar salad; ik houd niet van vis en het hele ansjovis-verhaal trok me niet erg aan. Wanneer (en waarom?!) ik hem voor het eerst probeerde weet ik niet meer, maar het viel kennelijk mee want inmiddels eet ik hem al jaren met veel plezier! De vissmaak valt meestal wel mee, en je krijgt hem vrijwel nooit met stukken ansjovis er in. Kennelijk was ik niet de enige die er bang voor was ;). Tegenwoordig bestel ik hem eigenlijk nooit meer als ik buiten de deur in. Het gaat tegen mijn policy in: als ik het zelf gemakkelijk kan maken dan bestel ik het niet buiten de deur. Aangezien dat voor de meeste salades op gaat zie je mij die dan ook bijna nooit eten in een restaurant. Deze salade maak ik soms simpel, soms als deluxe; en dat is natuurlijk de versie die je hier vindt! IngrediëntenDressing- Olijfolie (milde) of arachide-olie - Blikje sardientjes - Sap van halve citroen - Klein teentje knoflook - Pecorino kaas (of grana padano) - 1 EiSalade (voor 2 personen)- Romaine sla (zakje van de supermarkt) - Snoeptomaatjes (handje per persoon) - 400 gr. kipfilethaasjes - 4 plakken ontbijtspek - 2 eieren - 1 avocado - Pecorino kaas - Paprikapoeder (evt. gerookte), zout en peperCroutonsDeze zijn optioneel, maar ik vind ze een heerlijke toevoeging aan deze salade - 2 sneetjes (oud) brood - Flink veel olijfolie - 1 grote teen knoflook - Grof zoutEquipmentIk ga er vanuit dat je de standaard dingen zoals een snijplank en mes sowieso al bij de hand hebt - Koekenpan - Staafmixer - Staafmixer- of hoge beker - Grote kom - Bakpapier - Rasp (voor de kaas)Hoe te maken: croutonsAls je de croutons gaat maken dan zou ik daar mee beginnen, die kunnen dan in de oven en vast afkoelen terwijl jij de rest nog af maakt. Mocht je ze over hebben dan kan je ze prima bewaren in een luchtdicht bakje. Verwarm de over op 180 graden. Snijd de sneetjes brood in dobbelstenen en verwarm (niet kokend maar gewoon lekker warm) in de koekenpan een flinke laag olijfolie (ik gok op een eetlepel of 4). Pers je teentje knoflook in de olie en roer goed los door de olie heen, voeg nu je stukjes brood toe. Roer ook de stukjes brood goed om, zodat ze aan alle kanten de olie absorberen. Bak ze eventjes aan, maar let erop dat je het niet te lang doet, dan wordt je knoflook bruin en bitter. Het gaat er vooral om dat ze knoflookolie goed opnemen en niet om het crispy worden, dat gaan ze nu namelijk doen: leg een bakpapiertje op de bakplaat en gooi de blokjes erop. Zorg dat ze verspreid liggen over de plaat en strooi wat grof zout er overheen. Bak ze ± 20 minuten totdat ze echte crispy croutons zijn. Hoe te maken: saladeDoe in de staafmixerbeker alle ingrediënten, behalve de olie, bij elkaar. Mijn vriend houdt niet zo van de vissmaak dus ik gebruik een half blikje sardientjes, schat voor jezelf in hoeveel jij lekker vindt. Hetzelfde geldt voor de kaas, ik houd van kazige dressing dus ik gebruik 2 eetlepels geraspte Pecorino. Vul de beker aan met olie tot de 200 ml rand en haal de staafmixer er flink doorheen. Als je de dressing nog te waterig vindt, voeg dan nog een beetje olie toe totdat je een mayonaise-achtige dikte hebt. De dressing is afgesloten goed te bewaren, ongeveer 2 weken. Zet een pan op het vuur en kook de eieren totdat ze hardgekookt zijn. Bak de plakjes ontbijtspek uit. Leg ondertussen je kipfilet op een plank/bakpapiertje en bestrooi de voor- en achterkant met paprikapoeder, zout en peper. Zodra je spek klaar is (ik houd van crispy bacon dus dat duurt even) haal je die uit de pan en leg je je kip erin. Snijd ondertussen de tomaatjes in tweeën en doe in de grote bak, met de sla erbij. Mix hier vast je dressing doorheen, ik doe altijd lekker veel omdat je de rest van de ingrediënten op je basissalade legt en die straks ook nog wat dressing nodig hebben. Verdeel de basissalade over twee borden en rasp hier extra kaas over. Verkruimel (of snijd) de plakjes ontbijtspek en strooi deze samen met de croutons over de salade. Snijd de avocado in plakjes en leg deze op de salade, en doe hetzelfde met de eieren. Je kip zal ook ongeveer nu wel gaar zijn, leg deze op de rest en klaar ben je. Eet smakelijk! Als jij hem maakt, met- of zonder eigen variaties, laat je het dan weten? Ik ben erg benieuwd! Deel dit recept met anderen!
  • Ratatouille in bakjes met stokbrood kruidenboter
    Meer lezen
    Ratatouille met gehaktballetjes
    24 maart 2016
    Dit gerecht gooit hoge ogen bij al mijn vrienden, en het is zo gemakkelijk te maken! Het is ooit ontstaan omdat ik gewoon wat random groenten overhad en nog een bak gehakt had liggen. Normaal gesproken zou ik niet zo snel gehaktballen in een ratatouille doen, maar in dit geval is het erg lekker. Een beetje spicy, en door de kruiden heeft het een aparte twist! Een tijd geleden wilde ik vrienden helpen met hun verhuizing, maar aangezien inpakken voor een ander erg lastig is had ik aangeboden voor ze te koken. Leuk idee, maar eigenlijk had ik het zelf hartstikke druk dat weekend. De avond ervoor heb ik toen deze ratatouille in elkaar gedraaid, en de volgende dag met pan en al meegenomen. Na hun zware dag inpakken kwam dit heerlijk verwarmende gerecht precies op tijd! Dit gerecht komt niet alleen gloeiend heet uit de pan, het is ook heel lekker verwarmend aan je binnenkant. Je kan dit gerecht ook heel goed een dag van tevoren maken, misschien nog wel beter want dan trekken de smaken er lekker in. Ingrediënten ratatouilleGehaktballetjes- 500 gr. gehakt - 3 plakken ontbijtspek in reepjes gesneden - Half runderbouillonblokje (evt. in minibeetje heet water oplossen) - 3 el ketjap - 2 el chilipoeder - 3 tl pittige mosterd - Snufjes zout en peper Kruiden- Paar takjes tijm- Verse peterselie, gechopt, een half handje- Halve rode peper gechopt- Venkelzaad - Dille- MosterdzaadRatatouille- 1 rode paprika in stukken - 1 courgette in stukken - 10 snoeptomaatjes in helft (of 1 gewone tomaat in stukken)- 1 rode ui gesnipperd - 2 teentjes knoflook gechopt - Klein blikje tomatenpureeEquipment- Grote kom - Grote koekenpan- HapjespanHoe te makenDoe alles voor de gehaktballen in een grote kom en mix goed met elkaar, rol dan kleine balletjes. Verhit wat roomboter en olie in een koekenpan en bak hierin de gehaktballen kort rondom aan, met de stukjes ontbijtspek erbij. Het vuur kan hierna uit. Fruit tegelijk zachtjes in de hapjespan de ui en knoflook in wat roomboter. Als de ui glazig is de pan met gehaktballen en spek erbij gooien. Zet het vuur op mediumlaag, doe de andere helft van het bouillonblokje, ongeveer 200 ml water en de tomatenpuree erbij; rustig even doorroeren. Strooi alle kruiden erop, roer nog een keer rustig door en strooi vervolgens de courgette, paprika en tomaat erop. (Wortel en/of aubergine doen het overigens ook goed in deze ratatouille) Doe de deksel erop en laat ongeveer 20 minuten pruttelen, als je zin hebt kan je hem af en toe omroeren, ik doe dit zelf niet teveel omdat anders de balletjes teveel uit elkaar vallen. Haal voor het serveren de takjes tijm eruit. Je kan het met aardappels of aardappelpuree serveren, maar het is ook erg lekker met een broodje kruidenboter erbij! Als ik ‘m iets vullender wil maken dan doe ik soms een (zoete) aardappel in kleine stukjes in de ratatouille met de rest van de groenten, ook een goede optie. Laat je het me weten of jouw vrienden hem net zo lekker vinden als die van mij?! Deel dit recept met anderen!