Caesar salade een frisse lente salade

Caesar; een frisse lente salade!

Jaaaa, de lente! Eindelijk! Toen in december de winter begon was Jan helemaal verbaasd, die had het gevoel dat we er al een halve winter op hadden zitten. We zijn allebei zo ontzettend toe aan de lente, die warmte die de voorjaarszon al geeft, lekker buiten lopen en eerste bloemen zien. Heerlijk!
De tijd van stamppotten komt weer tot zijn eind, en ik heb zin in een maaltijdsalade; te beginnen met deze heerlijke caesar!

Vroeger was ik altijd een beetje bang voor Caesar salad; ik houd niet van vis en het hele ansjovis-verhaal trok me niet erg aan. Wanneer (en waarom?!) ik hem voor het eerst probeerde weet ik niet meer, maar het viel kennelijk mee want inmiddels eet ik hem al jaren met veel plezier! De vissmaak valt meestal wel mee, en je krijgt hem vrijwel nooit met stukken ansjovis er in. Kennelijk was ik niet de enige die er bang voor was ;).

Tegenwoordig bestel ik hem eigenlijk nooit meer als ik buiten de deur in. Het gaat tegen mijn policy in: als ik het zelf gemakkelijk kan maken dan bestel ik het niet buiten de deur. Aangezien dat voor de meeste salades op gaat zie je mij die dan ook bijna nooit eten in een restaurant. Deze salade maak ik soms simpel, soms als deluxe; en dat is natuurlijk de versie die je hier vindt!

Ingrediënten

Caesar salade Ingrediënten
  • Dressing

    – Olijfolie (milde) of arachide-olie
    – Blikje sardientjes
    – Sap van halve citroen
    – Klein teentje knoflook
    – Pecorino kaas (of grana padano)
    – 1 Ei

  • Salade (voor 2 personen)

    – Romaine sla (zakje van de supermarkt)
    – Snoeptomaatjes (handje per persoon)
    – 400 gr. kipfilethaasjes
    – 4 plakken ontbijtspek
    – 2 eieren
    – 1 avocado
    – Pecorino kaas
    – Paprikapoeder (evt. gerookte), zout en peper

  • Croutons

    Deze zijn optioneel, maar ik vind ze een heerlijke toevoeging aan deze salade

    – 2 sneetjes (oud) brood
    – Flink veel olijfolie
    – 1 grote teen knoflook
    – Grof zout

  • Equipment

    Ik ga er vanuit dat je de standaard dingen zoals een snijplank en mes sowieso al bij de hand hebt
    – Koekenpan
    – Staafmixer
    – Staafmixer- of hoge beker
    – Grote kom
    – Bakpapier
    – Rasp (voor de kaas)

Hoe te maken: croutons

Als je de croutons gaat maken dan zou ik daar mee beginnen, die kunnen dan in de oven en vast afkoelen terwijl jij de rest nog af maakt. Mocht je ze over hebben dan kan je ze prima bewaren in een luchtdicht bakje.

Verwarm de over op 180 graden. Snijd de sneetjes brood in dobbelstenen en verwarm (niet kokend maar gewoon lekker warm) in de koekenpan een flinke laag olijfolie (ik gok op een eetlepel of 4). Pers je teentje knoflook in de olie en roer goed los door de olie heen, voeg nu je stukjes brood toe. Roer ook de stukjes brood goed om, zodat ze aan alle kanten de olie absorberen.
Bak ze eventjes aan, maar let erop dat je het niet te lang doet, dan wordt je knoflook bruin en bitter. Het gaat er vooral om dat ze knoflookolie goed opnemen en niet om het crispy worden, dat gaan ze nu namelijk doen: leg een bakpapiertje op de bakplaat en gooi de blokjes erop. Zorg dat ze verspreid liggen over de plaat en strooi wat grof zout er overheen. Bak ze ± 20 minuten totdat ze echte crispy croutons zijn.

Hoe te maken: salade

Doe in de staafmixerbeker alle ingrediënten, behalve de olie, bij elkaar. Mijn vriend houdt niet zo van de vissmaak dus ik gebruik een half blikje sardientjes, schat voor jezelf in hoeveel jij lekker vindt. Hetzelfde geldt voor de kaas, ik houd van kazige dressing dus ik gebruik 2 eetlepels geraspte Pecorino. Vul de beker aan met olie tot de 200 ml rand en haal de staafmixer er flink doorheen. Als je de dressing nog te waterig vindt, voeg dan nog een beetje olie toe totdat je een mayonaise-achtige dikte hebt. De dressing is afgesloten goed te bewaren, ongeveer 2 weken.

Zet een pan op het vuur en kook de eieren totdat ze hardgekookt zijn.

Bak de plakjes ontbijtspek uit. Leg ondertussen je kipfilet op een plank/bakpapiertje en bestrooi de voor- en achterkant met paprikapoeder, zout en peper. Zodra je spek klaar is (ik houd van crispy bacon dus dat duurt even) haal je die uit de pan en leg je je kip erin.

Snijd ondertussen de tomaatjes in tweeën en doe in de grote bak, met de sla erbij. Mix hier vast je dressing doorheen, ik doe altijd lekker veel omdat je de rest van de ingrediënten op je basissalade legt en die straks ook nog wat dressing nodig hebben.
Verdeel de basissalade over twee borden en rasp hier extra kaas over. Verkruimel (of snijd) de plakjes ontbijtspek en strooi deze samen met de croutons over de salade. Snijd de avocado in plakjes en leg deze op de salade, en doe hetzelfde met de eieren.
Je kip zal ook ongeveer nu wel gaar zijn, leg deze op de rest en klaar ben je.

Eet smakelijk! Als jij hem maakt, met- of zonder eigen variaties, laat je het dan weten? Ik ben erg benieuwd!

Deel dit recept met anderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *