Komkommer Komkommerschotel

Een zomers herfstgerecht: komkommerschotel!

Altijd, zo rond de overgang naar de herfstmaanden dan krijg ik zin in stampotten en koolhydraat-rijk, superverwarmend eten. Van de week heb ik gedroomd over andijviestamppot, zo erg is het al. Maar ja, buiten is het nogsteeds hartstikke lekker weer, en mijn lichaam heeft totaal geen behoefte aan dikke stamppotten, dat zit alleen maar in mijn hoofd!

Tijd dus voor een gouwe ouwe: komkommerschotel! Dit recept houdt het midden tussen een zomers gerecht en een winterse stamppot. Lekker vullend door de aardappels, heerlijk verwarmend door de spicy gehaktballetjes, maar door de komkommer en tomaat blijft het fris.
Misschien doordat je komkommer en tomaat meestal in een salade vindt? Hoe het ook zij, deze zomerse schotel met komkommer moet je gewoon gaan maken, hij is heerlijk!

Ingrediënten

Ingredienten komkommerschotel
  • Connector.

    Gehaktballetjes

    – 500 gram gehakt
    – 1 el paprikapoeder
    – 1 el cayennepeper
    – 1 tl kerriepoeder
    – 1 tl zout
    – 1 tl zwarte peper
    – 1/4 tl nootmuskaat
    – 1/4 tl kruidnagelpoeder

  • Connector.

    Groenten

    – Genoeg aardappels voor 4 personen
    – 2 grote komkommers
    – 500 gram tomaten (liefst Roma)
    – 2 grote (rode) uien
    – 1 teentje knoflook
    – 100 gram spekjes
    – Handje verse dille of half potje gedroogde
    – 100 ml witte wijn
    – Roomboter om in te bakken

  • Connector.

    Equipment

    Ik ga er vanuit dat je standaard dingen als messen en snijplank sowieso bij de hand hebt.
    – Hapjespan met deksel
    – Waterkoker (of fluitketel)

Hoe te maken: komkommerschotel

Dit is typisch zo’n gerecht waarbij ik van te voren het één en ander klaarzet om stress tijdens het koken te voorkomen. Je kan het gerecht ook langzaam ‘opbouwen’ omdat je toch aan het einde alles bij elkaar verwarmt, dus een pauze tussendoor kan ook als je niet uitkomt met je stappen.

Kruiden gehakt komkommerschotel

Voorbereiding:

Ik begin altijd met de komkommers: schil ze en snijd ze in de lengte doormidden. Schraap met een theelepeltje de zaadjes uit de komkommers (als je van smoothies houdt dan kan je de zaadjes bewaren voor in een sapje!).
Snijd de komkommers in boogjes van ongeveer 1 cm breed.

Komkommerboogjes komkommer  gesneden

Meng de kruiden door je gehakt en draai er kleine balletjes van, ietsje groter dan soepballetjes. Zet ze totdat ze in de pan moeten even in de koelkast om op te stijven.

Gehaktballetjes komkommerschotel in bakje

De aardappels kan je ook vast schillen en in kleine stukjes snijden. Je gaat ze koken en straks nog een beetje prakken, dus de grootte maakt niet uit maar kleine stukjes hoeven minder lang te koken!

En nu alles bij elkaar:

Verwarm een beetje roomboter en bak de spekjes op een laag vuurtje uit totdat ze helemaal knapperig zijn. Haal de spekjes uit de pan en houd apart.
Doe nu je gehaktballetjes in de pan en bak ze op een laag vuurtje rondom bruin.

Snipper ondertussen je uien heel fijn, en doe deze bij de balletjes zodra die vormvast zijn. Wanneer je uien glazig worden pers je het teentje knoflook erbij. Ongeveer op dit moment kan je je aardappels gaan koken.

Blus het geheel nu af met de de wijn, doe je boogjes komkommer in de pan en strooi de spekjes en dille eroverheen. Laat dit op een laag vuurtje staan met de deksel op de pan.

Komkommerschotel samenvoegen komkommer spekjes dille in pan

Doe de tomaten in een grote kom en kook genoeg water om de tomaten helemaal onder te dompelen.
Giet het gekookte water in de kom, en wacht totdat de velletjes van de tomaten gesprongen zijn. Laat een minuutje of 5 staan. Als ze niet willen: kleine prikjes met een mesje willen nog wel eens helpen.
Haal ze nu uit de kom en ontvel de tomaten. Snijd ze hierna in stukken, niet te klein.

Tomaten ontvellen in bak gekookt water

Doe de tomaten in de pan erbij om mee te verwarmen. Als ik dit gerecht maak en laat afkoelen omdat Jan pas later thuiskomt, dan wacht ik tot het her-opwarmen om de tomaten erbij te doen. Zonder velletje vallen ze anders zo snel uit elkaar (vandaar ook de voorkeur voor stevige Roma tomaten).

Om te serveren doe je de aardappels in een bakje en plet je ze nog een klein beetje, ze nemen dan heerlijk al het sap uit de komkommerschotel op.
Pas op, heet!

Ik ben heel benieuwd wat jij van dit gerecht vindt! Als klein meisje vond ik het altijd al leuk om de komkommers uit te schrapen, en nu eet ik hem vooral omdat het zo lekker is. Vergeet je me niet te taggen op Insta als je hem maakt en post?!

P.S. Welkom in het leven van een blogger met katten:

Monty bij ingredienten komkommerschotel

Deel je liefde voor komkommers!

Leave a Comment

CommentLuv badge