Limoncelle cheesecake taartpunt met zomerfruit

Limoncello cheesecake

Happy National Cheesecake Day! Die Amerikanen verzinnen wat hè?! Maar mij hoor je niet klagen hoor, ik ben gek op cheesecake dus ik heb de gelegenheid gepakt en een heerlijke zomerse cheesecake in elkaar gedraaid.

In de gewone ‘neutrale’ cheesecake zit altijd een beetje citroen en toen ik dit recept voorbij zag komen wist ik dat dit mijn zomerse variant zou worden. Mijn ouders hebben een fles Limoncello van Sicilië voor ons meegenomen, dus die kon ik mooi meteen opentrekken. Een heerlijke cheesecake, die met het zomerfruit erop geserveerd, érg in de smaak valt!

Ingrediënten

Ingrediënten Limoncello cheesecake
  • Bodem

    – Lotus koffiekoekjes, 380 gram (ja, dat is precies meer dan 1 pak..)
    – 113 gram boter, gesmolten
    – 50 gram donkere basterdsuiker
    – 1/2 tl zout

  • Topping

    – 450 gram sour cream
    – 50 gram witte basterdsuiker
    – 3 el limoncello

  • Vulling

    – 680 gram Monchou (of andere roomkaas)
    – 4 eieren
    – 150 gram witte basterdsuiker
    – 60 ml citroensap (ongeveer 1 goede citroen)
    – Rasp van 1 citroenschil
    – 60 ml limoncello
    – 1 1/2 tl vanille aroma
    – 1/2 tl zout

  • Equipment

    Ik ga er vanuit dat je standaard dingen als een weegschaal sowieso bij de hand hebt.
    – Keukenmachine
    – Handmixer (is handig, kan eventueel ook met keukenmachine)
    – Springvorm
    – Bakpapier

Hoe te maken: Limoncello cheesecake

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bedek de onderkant van je springvorm met bakpapier, als je dan de vorm dichtdoet zit het er strak omheen, de rand die uitsteekt kan je afknippen.

Zet de boter in een pannetje op het vuur om te laten smelten. Doe de koekjes in de keukenmachine met mes, en maal ze fijn. Voeg de suiker, en zout toe en laat nog een keer draaien; doe als laatste de gesmolten boter erbij en draai nogmaals even door (de koekjes, niet jijzelf).
Giet de bodem-to-be in de springvorm en begin met verdelen, je kan hier het beste de bolle kant van een eetlepel van gebruiken. Aan de zijkanten duw je het mengsel omhoog zodat je een zijkantje krijgt van je taart. Zorg dat je alles zo gelijk mogelijk verdeelt. Bak de bodem 10 minuten in de oven.

Bodem limoncelllo cheesecake in springvorm

Maak je keukenmachine even schoon en doe zo’n golvend ding erin wat je kan gebruiken voor beslag, óf pak je handmixer met gardes; dit laatste heeft mijn voorkeur. Doe 2 of 3 pakjes Monchou in stukjes in de bak en klop/draai los. Voeg nu de citroensap en limoncello toe om het echt lekker glad te krijgen. Als het mengsel glad is dan voeg je per pakje de rest van de roomkaas toe. Zodra dit gedaan is kan je de eieren toevoegen, 1 voor 1 in het beslag mengen. Doe als laatste de overige ingrediënten erbij en mix tot het helemaal glad is.
Je bodem is nu ongeveer ook wel klaar, dus je kan het mengsel (voorzichtig) over de bodem gieten. Bak de vulling in 45 minuten gaar.

Maak je bak en gereedschap weer schoon en maak de topping vast klaar. De sour cream, suiker en limoncello kan je allemaal bij elkaar gooien en dan glad mixen. Verdeel dit na de 45 minuten over de cheesecake en bak nog 10 minuten in de oven.
Je cheesecake is nu nog niet klaar. Hij moet namelijk nog een behoorlijke tijd afkoelen: 1 uur buiten de koelkast en zo’n 3 uur in de koelkast. Dit is nodig om de vulling af te laten koelen en de topping op te laten stijven.

Limoncello cheesecake hele taart met zomerfruit erop

Serveer met zomerfruit zoals aardbeien en bramen, en natuurlijk met een lekker glaasje limoncello ernaast!

Ook zo gek op cheesecake?! Wat is jouw favoriete variant?

Deel je liefde voor cheesecake met de wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *