Preitaart met spekjes en kaas

Preitaart; een heerlijk hartige taart met een originele bodem!

Een waar familiegerecht voor jullie vandaag! Deze preitaart krijg ik al zo lang ik me kan herinneren voorgeschoteld van mijn moeder. Ik heb hem op mijn beurt doorgegeven aan mijn huisgenoten en nu zijn jullie aan de beurt!
Het is de beste hartige taart onder de hartige taarten, vooral omdat de bodem van brood is. Zóveel lekkerder dan bladerdeeg!

De spekjes en de kaas maken het natuurlijk af. (Ik heb nooit gezegd dat dit een #fitgirl preitaart was.) Hij is makkelijk te maken en onwijs lekker, dus zet hem maar vast in je favorietenlijstje!

Ingrediënten

Ingrediënten preitaart
  • Preitaart

    – 1/2 bruin brood gesneden
    – 2 flinke preien
    – 200 gram spekjes
    – 250 ml crème fraîche
    – 4 eieren
    – 150 gram geraspte kaas
    – Snuf peper

  • Equipment

    Ik ga er vanuit dat je standaard dingen als messen en pannen sowieso bij de hand hebt.
    – Springvorm (standaard taartmaat)
    – Grote mengkom & garde

Hoe te maken: preitaart

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de preien in ringetjes en was ze goed. Kook water om de prei in te blancheren, of beter nog: stoom ze in een stoommandje totdat de prei beetgaar is. Let erop dat je er geen doorgekookte preibrei van maakt.

Bak ondertussen de spekjes lekker knapperig en laat ze uitlekken op een keukenpapiertje als ze klaar zijn. Laat de pan nog even staan!

Springvorm preitaart bedekt met brood

Vet de springvorm in met het vet wat van de spekjes af is gekomen. Snijd nu een aantal sneetjes brood doormidden om de zijkant van de springvorm te bedekken. Als je zin hebt om echt een culinair verantwoorde preitaart neer te zetten dan zou je hier mooie vormpjes van kunnen maken. Let er wel op de je de hele zijkant van de springvorm goed bedekt.

De bodem van de springvorm moet ook helemaal dicht worden gemaakt met brood. Omdat je deze nooit meer terug ziet kan je hier best gebruik maken van ‘plukjes’ brood om gaatjes op te vullen.
De bovenkant van het brood vet ik ook altijd nog even in met het spekvet, zodat het niet zo snel verbrandt in de oven straks.

Meng de crème fraîche goed met de eieren, geen klontjes! (En ook geen eierschalen, maar dit was heel moeilijk met 1 hand dus cut me some slack) Doe hier de peper doorheen, ik gebruik het liefst grove peper, die zie je zo mooi terug straks. Roer ook de geraspte kaas door het mengsel heen.

Springvorm gevuld met prei en spekjes

Stel nu de preitaart samen: Leg de gestoomde prei onderop en strooi hier de spekjes overheen. Giet nu voorzichtig het ei/kaas mengsel er overheen. Omdat je de geraspte kaas er al in hebt zitten moet je het mengsel voorzichtig gieten zodat je niet alle kaas op 1 plek in je preitaart hebt liggen.

Bak de preitaart eerst 15 minuten op 200 graden. Zet de temperatuur terug naar 175 graden en bak hem in ongeveer 30 minuten af. Dit verschil in temperatuur is omdat anders de bovenkant van het brood verbrandt.

Puntje preitaart klaar

Ziet er lekker uit he?! Hier thuis krijg ik altijd hele blije reacties als ik zeg dat ik preitaart maak, en ik heb te maken met een fijnproever.

Wat is jouw favoriete hartige taart? En wat vind je van de broodbodem?!

Who run the world?! Preitaart!

Sommige links in dit artikel zijn affiliate links, fijn als jij via mij zou willen bestellen ♥

Comments 2

  1. Hij komt me bekend voor!
    Goed idee. Ik heb alle ingrediënten in huis gehaald en ga hem ook weer maken. Echt Herfst gerecht. Heerlijk!

    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *