Recept voor tulband cake met mooie decoraties

Recept voor een hele mooie én lekkere tulband cake

Toen ik deze tulband cake, zonder recept weliswaar, op Instagram zette kreeg ik allerlei appjes van volgers. Of ik deze cake écht zelf had gemaakt?!

De verbazing zit hem er denk ik in dat ik niet zo heel erg handig ben met mijn handen. Op de basisschool kreeg ik al onvoldoendes voor handwerk, priegelwerkjes zijn niet aan mij besteed. Dat ik zo’n mooie cake in elkaar had gezet schepte logischerwijs verwarring. Maar let me tell you a secret: het recept, inclusief de decoraties, voor deze tulband cake is hartstikke makkelijk!

Ingrediënten

  • Tulband cake

    – 380 gram suiker
    – 225 gram boter
    – 320 gram bloem
    – 225 gram sour cream
    – 5 eieren
    – 1 tbsp vanille aroma
    – 3/4 tsp bakpoeder
    – 3/4 tsp zout
    – 1/2 cup frambozen
    – Rasp van 1 citroen

  • Glazuur

    – 150 gram poedersuiker
    – 1 tbsp citroensap
    – Eventueel een beetje melk

  • Botercrème

    – 45 gram bloem
    – 240 ml melk
    – 200 gram roomboter
    – 200 gram poedersuiker
    – 1 tl vanille-aroma
    – Kleurstoffen

  • Equipment

    Ik ga er vanuit dat je standaard dingen zoals een mengkom gewoon bij de hand hebt.
    Tulband bakvorm

    – Spuitzak met spuitmondjes

Recept tulband cake met decoraties

Recept tulband cake met versieringen

Omdat de botercrème wat meer opwarm- en afkoelmomenten heeft dan de rest van de cake begin ik daar altijd mee. Geen zin in een cake met toeters en bellen? Alleen met glazuur issie ook fantastisch hoor, en ook daar kan je eventueel kleurstof doorheen doen om de tulband cake een vrolijk kleurtje te geven!

Botercrème

Dit recept voor botercrème gebruik ik vaker en is helemaal niet van mij: het is een recept van mijn bakgoeroe Laura!

Doe in een klein pannetje de melk en bloem bij elkaar; doe de bloem door een zeef om klontjes te voorkomen.

Breng het rustig aan de kook terwijl je met de garde blijft roeren; echt doen, anders heb je ineens een plak bloem op de bodem. Zodra het kookt zet je het vuur lager en blijf je roeren totdat het mengsel dik genoeg is om een prikker rechtop te laten staan. Laat het nu afkoelen tot kamertemperatuur (dit duurt wel even!).

Ondertussen klop je de boter en poedersuiker samen luchtig, daarna doe je de vanille-aroma erdoor en klop je verder tot dat helemaal is opgenomen.

Wanneer je bloem/melk-mengsel op kamertemperatuur is afgekoeld voeg je dat toe en klop je het nog zo’n 5 minuten door totdat het een luchtige en egale botercrème is geworden. Voor de kleurtjes verdeel ik het in kleinere bakjes en mix er daar de kleurstoffen doorheen.

Laat het ongeveer een half uur opstijven in de koelkast voor dat je begint met versieren.

Tulband cake

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Mix de suiker en boter zo luchtig mogelijk, tot het een lichte kleur krijgt. Meng dan 1 voor 1 de eieren erin.

Doe de droge ingrediënten bij elkaar in een mengkom, vergeet niet om ze door een zeef te doen om klontjes te voorkomen.
In een andere bak meng je de sour cream met vanille aroma.
Mix nu om en om wat van de droge ingrediënten en het sour cream mengsel door het eieren/suiker-beslag totdat alles in 1 kom zit.

Neem ongeveer 1/3 van het beslag apart. Pureer de frambozen en meng die door dit bakje beslag heen.

Vet de cakevorm in (let er goed op dat je alles doet, ook het middenstukje!) en giet 1/3 van het gewone beslag erin. Giet vervolgens het frambozenbeslag erop en als laatste weer een laag van het gewone beslag. Met een lange(re) satéprikker roer je nu door de gevulde vorm om het swirl-effect te creëren.

Bak de cake in 55-60 minuten gaar, controleer met een houten prikker of er geen beslag meer meekomt.

Binnenkant tulband cake met frambozenswirl

Glazuren

Voor het glazuur doe je de poedersuiker en het citroensap in een bakje en roer je het goed door. Het is onwijs dik en dat is ook de bedoeling, want dun glazuur loopt naar beneden en heeft bijna geen kleur. Liever wat te dik en aanmoedigen met een lepeltje! Het moet geen klont zijn, dus waar nodig doe je er een minibeetje melk bij om het te kunnen laten druipen.

De cake laat je afkoelen op een rek (ik gebruik altijd gewoon mijn ovenrek), voor het glazuren zet ik de cake met rek en al boven een bord. Dan vang ik op wat eraf druipt zonder dat het rondom de bodem van de cake blijft zitten.

De glazuur ‘leg’ je met een theelepeltje op de bovenrand van je tulband cake; hij loopt dan vanzelf de richeltjes van je cake in, eventueel moedig je het druipje een beetje aan met je lepel.

Decoreren van de tulband cake

Voor de decoraties geldt: opbouwen! Ik begin meestal met 5 grote ‘bloemen’ die goed verdeeld zijn over de bovenkant.
Dan plak ik de gehalveerde aardbeien erop, omdat die ook redelijk veel plek innemen.

Voor alles wat je erop wilt gaan plakken geldt: gebruik botercrème als lijm, dan kan je een hoop fratsen uithalen zonder dat je decoraties eraf rollen. Ik heb dus altijd een spuitzakje met een klein rond mondje bij de hand om een beetje ‘lijm’ te spuiten.

Met groen heb ik de takjes gemaakt (ahum: dat zijn die kriegelige lijntjes, ze zijn niet top gelukt…) en blaadjes gespoten. Dat heb ik ook op de bovenkant van de aardbeien gedaan.

Voor de bloemknopjes spuit je met een klein rondje (dezelfde als voor de ‘lijm’) een patroon van groene bolletjes. In een spuitzakje met een nog kleiner rondje doe je je kleur bloem en die plaats je in het groene bolletje voordat je begint te spuiten, zo bol je hem op vanbinnen en krijg je het knopjes-effect.
Vraag je je af wat ik in hemelsnaam bedoel met kleine rondjes: de spuitmondjes met nummers 1 en 3.

Hierna vul je de taart op met de rest van de bessen en frambozen (lijmen!). Maak het zo bont als je zelf maar wilt!


Zit je meer in een ‘ain’t nobody got time for this!’-modus: als je uit dit recept alleen de tulband cake en glazuur neemt dan is je publiek al blij. Maak je kleurloze botercrème waarmee je een heel stel aardbeien vastplakt: erg verrast en blij publiek.
Ga je voor het hele rataplan: bereid je voor op staande ovaties en aanvragen voor toekomstige verjaardagen/trouwerijen.

Ga je deze tulband cake maken? Maak dan please een foto en show me! Ik ben heel erg benieuwd hoe andere creaties eruit komen te zien! Tag me: @aylakorner op insta!

Deel dit recept met anderen!

Sommige links in dit artikel zijn affiliate links, fijn als jij via mij zou willen bestellen ♥

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.