Voorbereiden op het kerstdiner Ayla

Je voorbereiden op het kerstdiner; nu al mee beginnen?

Ja, ik weet het. Jullie hebben het op dit moment waarschijnlijk allemaal heel moeilijk met je Sinterklaas gedichten, and what not. Maar aangezien deze blog gaat over het voorbereiden op het kerstdiner, is het eigenlijk precies op tijd.

Ik ken hele families die het kerstdiner liever overslaan omdat ze geen zin hebben in gedoe in de keuken. Mijn eigen familie kiest eigenlijk altijd voor het gemakkelijke en vooral ook heel gezellig gourmetstel, wat weinig voorbereiding vergt en waarbij je altijd goed zit qua vlees/vegetarisch/wit brood/nee, ik eet liever volkoren.
Maar laten we wel wezen, een chique kerstmaaltijd is wel heel erg fantastisch! Gelukkig heb ik een schoonfamilie die voor een diner voor 20 man hun hand niet omdraaien, en dit jaar ben ik medeverantwoordelijk: het nagerecht komt uit mijn keuken!

En zo realiseerde ik me dat ik al bezig ben met het voorbereiden van het kerstdiner terwijl de Sint nog op het dak rijdt. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk, en ik heb geen zin in stress of fiasco’s op Eerste Kerstdag. Hier zijn mijn tips zodat jij je ook goed kan voorbereiden op het kerstdiner:

1. Leer de basis, mayo-technisch gezien

In feite zijn er een heleboel recepten waar je dezelfde basis voor gebruikt. Neem bijvoorbeeld mayonaise. Als je weet hoe je die zelf moet maken dan kan je oneindig variëren en recepten heel gaaf maken. Voeg verse kruiden toe, gooi er knoflook in, doe er wasabi bij of gebruik truffelolie. Bijvoorbeeld: gooi er vis en kaas in en je hebt een heerlijke caesar dressing.

De allerbasiste basis: 1 ei in een mengbeker, aanvullen met olie tot 200 ml; staafmixer erdoor en klaar. Voor mayo doe je er naar smaak (vóór de staafmixer) citroensap, zout & peper, mosterd en evt. azijn doorheen.
Als het te dun is gooi er dan nog een beetje olie bij, dat lost het meestal wel op.
Wanneer je iets anders maakt dan ga je dus spelen met het citroen/mosterd gedeelte en maak je zo een eigen mayo van je dromen.

Als het aankomt op het voorbereiden van het kerstdiner: deze mayo’s giet je in een glazen potje (van je pindakaas ofzo) en bewaar je zo ongeveer een week in de koelkast.

Verse kruiden invriezen voorbereiden op het kerstdiner

2. Vries je verse kruiden in

Ik heb altijd verse kruiden bij de hand. En dan niet in zo’n half nat plastic zakje in de groentenlade, nee, gehakt en wel, klaar om te gebruiken.

Die ronde plastic bakjes van de toko of de delicatessenkraam op de markt hebben bij mij een tweede leven gekregen. Ik heb ontdekt dat ze namelijk precies groot genoeg zijn om een bos verse kruiden in in te vriezen.
Als ik op de markt of bij de Turk een grote bos koriander haal dan snijd ik in 1 ruk de steeltjes eraf, en de rest hak ik vast fijn. In het bakje, erop schrijven wat het is en klaar! Geen dure kruiden van de supermarkt, waar je €2,- betaalt voor 2 takjes munt of peterselie.

In mijn vriezer zit een soort groentenlade, met peterselie, koriander en munt, maar bijvoorbeeld ook tijm en dragon vind je er terug. Perfect voor in de verse mayo, in een gerecht of voor zelfgemaakte kruidenboter. Door het ontdooien ziet het er minder mooi uit, dus als je echt wilt gebruiken als garnering dan zal je even een verse bos moeten halen.

Voorbereiden op het kerstdiner, alles plannen

3. Het échte voorbereiden op het kerstdiner; Part I

Zoals gezegd ga ik straks voor ongeveer 20 mensen een nagerecht uit mijn mouw schudden. Dat gebeurt (zoals dat vaak gebeurt met een nagerecht..) na het hoofdgerecht, als ik eigenlijk al helemaal vol zit met de beroemde hazenpeper en de heerlijke appelmoes die we ieder jaar krijgen.
Ik heb dan dus geen zin om nog heel veel te moeten doen, daarnaast sta ik in een vreemde keuken. Dat zijn meteen de redenen waarom ik inspiratie kreeg om te schrijven over het voorbereiden op het kerstdiner!

Ik heb gekozen voor een grand dessert van allerlei makkelijk voor te bereiden gerechtjes. Hiermee tackel ik ook meteen het issue van mensen die niet alles eten, of die maar een klein beetje willen. Mijn grand dessert bestaat uit brownies, pumpkin spice cupcakes, worteltaart, cinnamon rolls en karamel-zeezout popcorn. Ik kies voor kleine varianten, dus kleine cupcakevormpjes en de brownie en worteltaart in kleine blokjes gesneden.

Ik begin 2 dagen van tevoren met het voorbereiden op het kerstdiner, dan maak ik de karamel-popcorn. De dag van tevoren maak ik de rest. Op de dag zelf maak ik de botercrème voor op de cupcakes en de icing voor de cinnamon rolls. Het enige wat ik dan ter plekke nog moet doen is alles snijden en de botercrème opspuiten. Easy peasy!

Omdat ik nog nooit cinnamon rolls heb gemaakt, ga ik die ergens in de aankomende weken maken. Ik deel dan het recept door x (afhankelijk van voor hoeveel pers. het originele recept is) zodat het voor ongeveer 4 personen wordt. Zo kan ik het oefenen, eventueel aanpassen aan mijn smaak en zit ik niet opgescheept met cinnamon rolls voor 100 man.

4. Bespaar tijd op kleine dingen

Seriously, ik weet dat een kerstdiner hosten al duur genoeg is, maar een klein beetje extra geld uitgeven om het jezelf makkelijk te maken is het soms écht waard.
Koop voorgeschilde aardappelen, haal een gourmetschotel, laat het stokbrood snijden in de winkel en maak gewoon gebruik van het enorme aanbod kerstdiner-eten wat je wordt aangeboden door alle supermarkten.

Waar ik zelf onverwachts veel tijd op bespaar: knoflook kan gewoon ongepeld in de knoflookpers, uien kan je prima laten snijden door je keukenmachine en bovenal: het is geen schande om je vaatwasser voor een klein wasje aan te zetten zo nu en dan.

5. Het échte voorbereiden van je kerstdiner; Part II

MEP voorbereiden op het kerstdiner

Als je dit jaar in de kerstloterij het nagerecht niet hebt gewonnen, dan zal je vaak toch ter plekke aan de slag moeten. In dat geval is MEPpen je beste plan.

Mise-en-place is de reden dat koks overdag al aan het werk zijn zodat jij ’s avonds snel je gerechten krijgt. De groenten worden gesneden, de sausjes worden gemaakt en alles wordt klaargezet zodat op het moment suprême de koks niet voor verrassingen staan.

Als jij het voorbereiden op het kerstdiner echt serieus neemt, schrijf dan alles even op. Het klinkt heftig, maar zal je zoveel gedoe schelen op de dag zelf.
Schrijf op wat je voor welk gerecht nodig hebt, maak het klaar, zet/leg het klaar en vink het af. Zo hoef je op het moment zelf alleen alles even bij elkaar te scharrelen en tover je zo een fantastische maaltijd op tafel!


Zo! Nu kan je zonder schuldgevoel vast beginnen met het voorbereiden van je kerstdiner. Als iemand je gek vindt stuur ze dan maar naar mij door!

Hoe vieren jullie altijd kerst? Is het uitgebreid of kiezen jullie ook voor een gemakkelijke gourmet-achtige variant?!

Deck the halls with goede voorbereiding!

Comments

  1. Ik heb een vent die tijdens de feestdagen (en etentjes) verrassend uit de hoek kan komen met gefrituurde sla en zelfgemaakte groentechips, dus tijdens het koken voor de feesten leun ik lekker achteruit en geniet!

    1. Author

      Gefrituurde sla?! Dat klinkt inderdaad heel avontuurlijk! Wat fijn dat je dat aan hem kan overlaten 🙂

Leave a Comment

CommentLuv badge