Verjaardagskaarten 30 feest

The dirty thirty

Afgelopen week was ik jarig, ik werd 30. Na 21 is 30 toch wel de eerstvolgende leeftijdsmijlpaal van het levon, dus sta ik er eens even bij stil. Nieuwe leeftijd, nieuw decennium, nieuwe age-box om aan te vinken op formulieren. Ondanks dat ik 30 geen super big deal vind, voelt het toch wel speciaal, alsof ik nieuwe kansen voor me heb, dat de komende tien jaar meer mogelijkheden bieden dan de afgelopen tien.
Ik sprak laatst met iemand over dat je niet kunt voorspellen hoe je in de toekomst op iets reageert, omdat je altijd blijft veranderen en in de toekomst anders ben dan je nu bent. En ik kan met recht zeggen: ik ben nu, op mijn 30e, gelukkiger en relaxter dan ik ooit ben geweest. Tijd om mijn future self een reminder te geven van wie ik nu ben, waar ik nu voor sta, en wat ik tot nu toe in het leven heb geleerd. Misschien komt het ooit nog van pas. ­čśë

De allerbelangrijkste lessen die ik heb geleerd

Je kunt alleen jezelf veranderen
Hoe hard je ook je best doet om dat ene vriendje te maken naar wat hij niet is, hoe graag je ook wilt dat je moeder minder kritisch is, hoe neerbuigend die ene vriendin ook altijd is; je kan er niets aan doen. Live and let live. Ze zijn zoals ze zijn, jij kan je er aan aanpassen als je dat wilt, je kan ze accepteren zoals ze zijn of je kan ervoor kiezen ze uit de weg te gaan maar veranderen doen ze niet voor jou, dat doen ze alleen als ze dat zelf willen en op hun eigen terms.

Wees egocentrisch
Jouw leven draait om jou, kies voor jezelf, luister naar jezelf. Omgedraaid op wat ik hierboven zei geldt ook: verander jezelf alleen voor jezelf, en alleen als je dat zelf ├ęcht wilt. Luister naar wat je lichaam je vertelt, doe niet klakkeloos wat anderen je vertellen wat goed voor je is, dat weet je zelf het beste.
Neem de carri├Ęrekeuzes die voor jou leuk zijn, waar je van kan leren, waar je persoonlijk door kan groeien en neem niet de keuze waarvan anderen zeggen dat het goed voor je CV zou zijn, ga op je gut feeling af.
Van Remco Claassen leerde ik: als jij jezelf niet inzet voor jouw eigen plannen, dan zet iemand anders jou in voor zijn eigen plannen. Maak je eigen plan.

Vriendschap is organisch
Jij verandert met de jaren, de mensen om je heen doen dat ook. Soms pas je ineens niet meer zo goed bij de vrienden die je had, of vind je een oude vriendschap terug waar je jaren geleden uit was gegroeid. En dat is ok├ę.
Je hoeft je er niet raar over te voelen dat het destijds verwaterde en nu weer heel leuk is. Je hoeft je er niet schuldig over te voelen dat je nu je vrienden van toen niet meer spreekt. Voel je niet bezwaard om soms wat afstand te nemen, en verzamel vooral mensen om je heen waar je heel blij van wordt en energie van krijgt.

Spread the love and laughter
Wees vriendelijk tegen iedereen om je heen. Iedereen heeft zijn eigen sores, jouw onverschilligheid draagt daar niet aan bij. Zeg de verkoper van de daklozenkrant gedag, wimpel de straatverkopers vriendelijk af, laat eens iemand voor gaan in de rij, help een vreemde die verdwaald is. Zodra je dit doet zal je zoveel vriendelijkheid terugkrijgen.
Als je van iemand houdt, doe het dan met heel je hart, ga ervoor zonder bang te zijn voor de pijn die misschien gaat komen. Maak je liefde en je vrienden aan het lachen, en zorg voor de ander zoals je voor jezelf zou zorgen.

Life becomes easier when you accept an apology you never got.Robert Brault

Wie ben ik op deze leeftijd?

Op mijn dertigste heb ik het beter voor elkaar dan ik ooit had tot nu toe. Ik weet zoveel beter hoe ik om moet gaan met geld, wat de kracht achter mijn vriendschappen is, hoe ik voor mijn lichaam moet zorgen. Dat gevoel wil ik graag vast houden voor later. Een korte opsomming:

  • Doe wat je wilt; ik leerde het van ‘The Never Ending Story’. Ik heb vaak het roer compleet omgegooid, en daar nooit spijt van gehad. Ik heb mijn carri├Ęre vormgegeven zoals ik het wilde, en ben niet bang om het diepe in te springen. Die fearlessness wil ik altijd vast kunnen houden.
  • Spiritualiteit is geen vies woord. Ik ben niet meer bang om uitgemaakt te worden voor ‘zweverig’, ik ben het namelijk ook. Ik houd van in de natuur zijn, ik moet (meestal) huilen als ik per ongeluk op een slakje stap, ik knap ontzettend op van mediteren, een (grotendeels) Ayurvedische levensstijl werkt voor mij.
  • Een oud-collega beschreef mij laatst als ‘strict, maar wel heel betrokken’, dat beschouw ik als een groot compliment. Ik ben zakelijk en ik kan ontzettend goed doorpakken, maar mijn hart zit er wel in. Ik wil altijd blijven zorgen dat mijn hart erin zit, of het nu priv├ę of zakelijk is.
  • Love your body. Ik heb maar 1 lichaam, daar moet ik het mijn hele leven mee doen. Luister naar wat je lichaam nodig heeft, doe wat goed voor hem is. Ontspan, pak je rust en herstel van heftige dingen. Stop er goed voedsel in, beweeg er gezond maar voorzichtig mee. Mijn lichaam kan heel veel meer dan ik er credit voor geef, maak daar gebruik van.
  • Het draait om wat je nodig hebt, over het algemeen en in het moment. Dat kan verschillen, dus intu├»tie is belangrijk. Luister vooral ook naar wat anderen nodig hebben, probeer dat te achterhalen en projecteer wat jij nodig hebt niet op anderen, zij hebben andere behoeften. Ik wil meer leren om ├ęcht te luisteren naar wat de mensen om mij heen nodig hebben en proberen om daarbij te helpen.

Het idee voor deze post kreeg ik al een hele tijd geleden door dit leuke artikel. Ik wilde echter vooruit kijken, omdat ik alleen mijn toekomstige zelf tips kan geven, mijn vroegere zelf heeft er nu niet veel meer aan. Misschien herken je sommige dingen, en andere totaal niet. Ik heb deze post echt geschreven vanuit mij, voor mijn toekomstige zelf. Het voelt goed om te doen, ik raad het je aan om ook eens voor jezelf te doen!

Wat is de belangrijkste les die jij tot nu toe hebt geleerd? En wat wil jij graag onthouden voor je toekomstige zelf?

Wijze lessen moet je delen ­čśë

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.