Hoe bevalt het bloggen?

Hoe bevalt het bloggen eigenlijk?

Deze prachtig mooie blog (highfive for selflove and pride!) staat inmiddels alweer iets meer dan een half jaar online. Regelmatig krijg ik van vrienden de vraag of het bloggen me bevalt, of het waarmaakt wat ik ervan had verwacht.

Ik vind het zelf eigenlijk ook wel leuk om hier eens bij stil te staan. Als je eenmaal bezig bent dan is het makkelijk (nouja..) om gewoon door te gaan, dus een check-in met mezelf is leuk om te doen!

Spoiler alert: ik bleek hier meer over te zeggen te hebben dan ik dacht. Verder lezen met eigen risico op te laat komen op je volgende afspraak! Als je de verkorte versie wilt hebben: ik vind bloggen leuk!

Wat had ik er eigenlijk van verwacht?

Als je wilt nagaan of het aan de verwachtingen voldoet, dan is het handig om de verwachtingen erbij te houden. Laat het nou zo zijn dat ik die eigenlijk niet had.

Ik heb het bloggen jarenlang uitgesteld omdat ik mezelf langer ken dan vandaag: go big or go home. Als ik dus niet, het liefst zonder al teveel moeite, bij ‘De Groten’ zou horen dan zou ik het niet leuk vinden.

Dus toen ik vorig jaar door de loopbaancoach ineens een epiphany kreeg en me realiseerde dat ik dólgraag gewoon mensen wil inspireren en niet per se the New Best Blogger on the Block hoefde te zijn, hakte ik de knoop door en zette ik Aylovelife op.

Daarmee komt de verwachting te staan op: ik maak mijn blog voor mezelf, en als ik ook maar 1 iemand anders bereik die zich door iets van mijn blog beter voelt, dan is mijn doel behaald. Stiekem spreekt natuurlijk nog steeds dat stemmetje in mijn hoofd, “Maak het mooier, beter, commerciëler, verdien er geld mee, word er bekend mee”. Dat stemmetje probeer ik deels te negeren en deels om te zetten in wilskracht om er dan ook maar iets moois van te maken.

Bloggen bij Boosty

Wat had ik er eigenlijk niét van verwacht?

Toen ik begon met bloggen was ik vooral heel erg met mezelf bezig. Hoe ik de website eruit wilde laten zien, wat voor artikelen ik zou schrijven, welke programma’s ik zou gebruiken, etc. Pas toen ik technisch gezien wat meer mijn draai had gevonden ging ik meer om me heen kijken en de blogwereld ontdekken.

En dat is de grootste verrassing voor mij geworden: er zijn zo gigantisch veel blogs! Er blijkt een hele blogcommunity te bestaan waar je, volgens mij, als gewone burger helemaal niets van mee krijgt. Misschien ken je wel iemand met een blog, maar dat er zo’n hechte club mensen online bestaat, dat wordt pas duidelijk zodra je zelf blogt. Correct me if I’m wrong natuurlijk.

Ik vind dit nu één van de leukste dingen van het bloggen. Je weet dat mensen je stukjes lezen omdat ze het leuk vinden, en niet omdat ze je trouwe vrienden zijn die je sowieso door dik en dun steunen. Er bestaan nu online mensen waar ik me mee verbonden voel, waarvan het opvalt als ze een tijdje niets posten en dat je je dan zorgen maakt of het wel goed gaat met ze. Dat gevoel van online kameraadschap had ik nooit verwacht!

Bloggen is hard werken

Ook dit had ik niet verwacht, gek genoeg. Ja natuurlijk, je weet dat je er tijd in moet stoppen als je wekelijks een paar berichten online wilt plaatsen, maar het is meer dan dat.

Als ik een post schrijf dan moeten daar foto’s bij komen. Ik wil zoveel mogelijk eigen content plaatsen, dus dat betekent bijvoorbeeld foto’s maken van eten wat koud staat te worden. Er moeten trefwoorden bij, meta descriptions, slugs, dingen die ervoor zorgen dat het goed op mijn website komt te staan. Voordat dat gebeurt moet de hele boel uitgedacht en ingepland worden, en het liefst vooruit gewerkt, anders kom ik in de knoei en komt er helemaal niets meer online.

En dan is er een stukje marketing (for lack of a better word) waar ik nog nooit over na had gedacht. De zojuist geschreven blogpost promoten zodat er meer mensen dan die ene toevallige voorbijganger naar je blog komen. Bloglovin’, toch maar weer Twitter aangezet, Instagram semi-professioneel proberen te beheren en Facebookgroepen ontdekken. Poeh.

Ohja, en dan de aftermath nog. Mensen die komen kijken (yes!!) en ook nog een reactie achterlaten (dubbel yes!!), die wil ik graag beantwoorden en als ze zelf een blog hebben hun blog ook even bekijken. Hoeveel mensen kwamen er eigenlijk kijken op de blog? Wat vonden ze leuk, kan ik daar meer van maken? Shit, er zit spam in mijn Analytics, hele dag kwijt om dat eruit te krijgen en de bezoekersaantallen goed te krijgen. Oh, mijn plugins hebben ook nog updates nodig. Poeh poeh.

Bloggen is hard werken

Waarom bloggen fantastisch is

Gelukkig wordt het harde werken gigantisch beloond. Zoals ik al zei vind ik het heel erg leuk nu deel uit te maken van zo’n leuke community, en ook dat die steeds verder uitbreidt.

Maar wat voor mij als een paal boven water staat: het zelf maken van content is het leukste wat er is.
Een onderwerp bedenken, daar onderzoek voor doen, zorgen dat het binnen de context van mijn ‘mensen inspireren’-doel valt, je eigen draai eraan geven, schrijven, foto’s maken.

Het is gewoon zo leuk dat ik helemaal kan doen wat ik zelf wil, op de manier waarop ik het zelf het leukst vind. En als ik dáár dan positieve reacties op krijg, en merk dat ik daadwerkelijk mensen inspireer zich beter te voelen, dan word ik helemaal warm van binnen.

Wat ik graag nog wil verbeteren

Je zou hier nu een ‘waarom bloggen niet fantastisch is’ verwachten, maar die is er bij mij niet. Ik weet dat veel bloggers wel issues hebben met bepaalde dingen, andere bloggers voornamelijk, maar dat is bij mij (nog) niet aan de orde.

Toch weer terug naar mezelf dus, wat wil ik nog leuker of beter maken? Dat zijn twee dingen:

1. Ik wil me goed voelen over álle posts. Soms bedenk ik iets en vind ik het in de praktijk tegenvallen. Dan vind ik de DIY ineens stom bijvoorbeeld. Omdat ik het dan ingepland had staan, en ook op zo’n korte termijn niets anders heb post ik het toch online. Met een beetje zure nasmaak, omdat ik niet helemaal tevreden was.
Om dit te verbeteren moet ik uitzoeken of ik écht niet blij ben met de post en dus inderdaad niet moet posten, of dat mijn innerlijke perfectionist het moeilijk heeft met zichzelf maar de post eigenlijk gewoon leuk is.

2. De foto’s. Laatst plaatsen de dames van A Beautiful Mess een oproep voor gastbloggers. Ik wilde dolgraag reageren, maar besefte me dat mijn foto’s eigenlijk niet goed genoeg zijn. Iets wat ik zelf ook heel vaak vind. Dus toen stelde ik voor mezelf het doel om beter mijn best te doen voor mijn foto’s. Ik maak ze vaak als ik moe ben, ik heb er geen geduld voor of heb honger en geen zin mijn eten koud te laten worden.
De clou is dus gewoon dat ik beter mijn best moet doen en meer geduld moet hebben met mezelf. Als ik het afraffel dan ben ik in the end niet blij, dus gewoon de tijd nemen.


Applaus voor jou als je nog achter de scherm zit te lezen! Ik had van te voren niet echt verwacht dat ik zóveel woorden kon vinden om over bloggen te schrijven.

Voor de bloggers onder ons: vinden jullie bloggen ook zo leuk?
Voor de niet-bloggers: wat tof dat je toch dit achterlijk lange stuk hebt gelezen 🙂

Veel liefs, Ayla

Comments 26

 1. JA ik vind het ook zo leuk! Ik ben nog maar een paar maanden echt serieuzer bezig met mijn blog (die heb ik al jaren maar nieuwe berichten helemaal niet op regelmatige basis en social media nog minder). En nu vind ik het nóg leuker. Alleen te veel vergelijken probeer ik niet te doen zoals betere foto’s: die van mij kunnen ook beter maar ik probeer te aanvaarden dat het soms gewoon moet groeien en dat ik mezelf dat moet gunnen.
  Sofie onlangs geplaatst…Thee met een boodschap: Peeze CommuniteaMy Profile

  1. Post
   Author

   Wat leuk om te lezen dat je nog éxtra enthousiasme hebt gevonden door serieuzer bezig te gaan met je blog! En goed dat je je jezelf zo de tijd gunt om te groeien, bij mij belemmert zoiets echt mijn enthousiasme dus wil ik er bewust aan werken.

  1. Post
   Author
 2. Ja, ik vind het ook zo leuk omdat je doen kunt wat jij wilt. Het is jouw stukje internet. Maar kost inderdaad meer tijd dan je zou denken, maar het is het wel allemaal waard.

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Ja, dat had ik echt nooit verwacht! Ik voel echt een band met een aantal mensen online, en het is ook zo leuk om te zien dat daar meer mensen bijkomen!

 3. Super leuk om te lezen! 🙂 Ik ben begonnen met bloggen doordat ik zelf net heel veel blogs volgde. Ik zat er eigenlijk al een beetje in en toen kreeg ik ook blogkriebels 🙂 Het is inderdaad hard werken maar ik doe het met super veel plezier. Ben nog maar net bezig ook natuurlijk maar ik verwacht niet dat het me ooit te veel zal worden.
  Irene onlangs geplaatst…Theekransje • Me-time aan zeeMy Profile

  1. Post
   Author

   Ha, wat grappig dat het bij jou juist omgedraaid was! Kan me goed voorstellen dat je dan zelf ook de kriebels krijgt als je zoveel leuke blogs leest 🙂

 4. Wat heerlijk om te lezen dat je zoveel plezier beleeft aan het bloggen, ondanks dat het soms echt hard werken is. Ik herken wel wat je zegt over ‘de grootste blogger willen zijn’, maar wat goed dat je dat nu toch een beetje kunt loslaten! Een beetje ambitie is altijd goed, maar het is vooral zo fijn om gewoon te doen waar jij je goed bij voelt 🙂 Ik hoop nog lang van je blog te mogen genieten!
  Romy onlangs geplaatst…10 cadeaus voor Valentijnsdag om zelf te makenMy Profile

  1. Post
   Author
 5. Ja, hoor, ik heb het helemaal gelezen ;). Je hebt helemaal gelijk! Bloggen is hard werken, maar dat de blogcommunity zo leuk was, wist ik van tevoren ook niet. En ook voor mij is bloggen veel veelzijdiger gebleken dan ik dacht.
  Josephine onlangs geplaatst…Review: Victorian BakersMy Profile

  1. Post
   Author
 6. Leuk om te lezen. Ik heb nog steeds heel erg veel plezier in het bloggen & het blog wereldje. Zit zeker erg veel werk in, meer dan denk ik wordt verwacht. Maar ik blijf er met plezier heel veel tijd en creativiteit instoppen.

  1. Post
   Author
 7. Ik vind je enthousiasme zo leuk! Ik ga je blog delen in mijn nieuwe post. Ik word er gewoon helemaal blij van. Ik herken absoluut wat je zegt dat er er eigenlijk ook een blogwereld is. En dat je daar geen idee van hebt als je niet blogt. Mensen die niet bloggen, hebben geen idee hoeveeeel het voor een blogger betekent om een reactie achter te laten. “Maar ik heb het toch gelezen?” Ja, hartstikke tof. Zijn we blij mee. Maar dat weten we niet. Die reacties maken met bloggen zo leuk.

  Goed dat je het voor jezelf doet. Dat maakt een blog meteen veel sterker en interessanter voor mij. Want ik houd van persoonlijke blogs. Dus keep it up 🙂
  Sheila onlangs geplaatst…Tag: Hallo, wie ben jij?My Profile

  1. Post
   Author

   Oh Sheila, wat een lieve reactie! Fijn om te horen dat je enthousiast wordt van mijn persoonlijke insteek, daar twijfel ik soms toch nog wel eens aan, in de overvloed van reviews/beautyblogs/etc die overduidelijk goed aanslaan bij een groot publiek. Soms is de verleiding zo groot om ook zoiets te doen, maar dan denk ik er weer over na en realiseer ik me dat ik er zelf niet blij van zou worden. Dus I’ll keep it up!

  1. Post
   Author
 8. Ontzettend leuk om te lezen dit! Mooie doelen ook, mooiere foto’s maken is iets wat ik blijf willen, iets waar ik altijd mee bezig blijf. Super leuk ook om mee te experimenteren 🙂

  1. Post
   Author

   Je hebt helemaal gelijk Sammie, het is eigenlijk ook experimenteren! Laat de perfectionist in mij daar nou niet zo heel goed in zijn 🙂 Ik wil niet experimenteren, ik wil meteen een foto-award winnen! Dankjewel voor dit goede inzicht, ik ga het voortaan gewoon experimenteren noemen, misschien dat ik dan de lat wat minder hoog leg voor mezelf.

 9. Aleereerst, wat een leuke blog heb jij! Ja bloggen is hard werken, ik ben daar ook wel achter gekomen, maar het is zo leuk! Ik vind het leuk hoe enthousiast jij schrijft! Wordt er helemaal vrolijk van!

  1. Post
   Author

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.