Werken als virtual assistant

Persoonlijke update: werken als Virtual Assistant

Een tijdje geleden vertelde ik al dat het werken na een burn-out me niet altijd even goed beviel en dat ik wat anders ben gaan doen.

Een paar maanden verder begint er wat meer structuur in mijn leven te komen en heb ik zowaar de laatste tijd weer zin om te bloggen. Hoog tijd dus om even wat meer te vertellen over wat ik nu doe: werken als Virtual Assistant!

Weten wat je (niet) wilt doen

Daar begint het allemaal mee hè?! En eigenlijk wist ik het ook al wel langer, ik heb immers tijdens mijn burn-out bij een loopbaancoach gezeten. 

Tijdens het werken vorig jaar kwam ik tot de conclusie dat heel breed 'werken op een kantoor' ook even niet meer tot de opties behoord. Ik ben zo snel overprikkeld en het samenzijn met anderen kost me zoveel energie dat werken met collega's voorlopig is uitgesloten.

Wat blijft er dan over?

Zo ben ik dus gaan nadenken over mijn carrière. Wat wil ik niet, wat kan ik niet, wat wil ik wel en wat kan ik wel. Voor mij ziet dat wel-lijstje er ongeveer zo uit:

  • Ik wil anderen helpen zodat zij zich beter kunnen focussen op zaken die ze leuk vinden
  • Ik wil vanuit huis kunnen werken en totaal flexibel zijn in mijn uren
  • Ik kan financiële administratie, teksten, CRM, plannen en structureren en ben heel gastvrij
  • Ik kan nog veel meer maar dit is wat ik het leukste vind

En opeens heb je het...werken als Virtual Assistant!

Naar aanleiding van bovenstaande ben ik gaan onderzoeken, welke baan voldoet aan mijn plaatje? Nou, daar sprong iets bovenuit waar ik nog nooit van had gehoord: Virtual Assistant.
Ze zijn er in vele soorten en maten maar de kern is hetzelfde: anderen op afstand ontzorgen. Precies wat ik wil en kan dus.

Ik ben flink op onderzoek uit gegaan en heb gesproken met anderen die werken als Virtual Assistant. Wat is er leuk aan, wat zijn de valkuilen, hoe kom je aan klanten, etc.? Ook ontdekte ik dat er behoorlijk wat cursussen en trainingen zijn die kunnen helpen om Virtual Assistant te worden. Ik heb heel beust besloten om dat niet te doen. Veel van wat er word aangeboden kan ik al en die 20% wat ik nog niet kan, dat leer ik gaandeweg wel bij.

Kies je niche

Ik heb ervoor gekozen om een drietal van mijn specialisaties in de etalage te zetten: financiële administratie, teksten schrijven en klantenservice.

Immers, als je een broodje zoekt dan loop je eerder bij een bakker naar binnen dan bij een winkel die zegt 'wij verkopen alles, waaronder broodjes!' Wat is dan de kwaliteit van de broodjes?

En het mooie aan het hebben van een eigen bedrijf: je mag helemaal zelf kiezen wat je doet! Dus als ik over een jaar geen zin meer heb in klantenservice dan haal ik dat uit de etalage en zet ik er iets anders voor terug. Vooralsnog lukt het goed om mijn bedrijf op te zetten met deze specialisaties en belangrijker nog: hier krijg ik de meeste energie van.

En hoe bevalt het leven als VA Ayla?

Bijzonder goed!

Ik heb ervoor gekozen om echt meteen fulltime op mijn bedrijf te focussen. Als het niet lukt dan kan ik er altijd nog een baantje bijzoeken, maar ik wil het in ieder geval geprobeerd hebben. En dat werpt zijn vruchten af! 

Vanaf week 2 heb ik klanten en dat loopt gestaag door. Het blijft een eigen bedrijf en dat brengt soms onzekerheid met zich mee, als een klant minder uren in zijn maandabonnement wil bijvoorbeeld.
Maar ik merk dat ik me er minder zorgen om maak dan ik had gedacht. Want als er iemand ruimte openmaakt dan komt er echt wel weer iemand anders die ruimte opvullen, omdat ik dan zelf ruimte heb om mezelf meer in the picture te zetten.

Eigen bedrijf, eigen kantoor

Ik had nooit gedacht dat ik het ondernemerschap zó leuk zou vinden, of dat het me zo goed af zou gaan.

Het leek me altijd moeilijk om de discipline op te brengen om vanuit huis te werken. Er is immers altijd wel wat (leukers) te doen en achter je bureau kruipen leek me dan lastig.

Niets is minder waar! Ik kan juist enorm effectief werken wanneer ik mijn eigen uren indeel. Juist ook omdat ik weet dat er bijvoorbeeld een hele lange middagpauze aankomt waarin ik uitgebreid boodschappen doe en met de hond wandel.  
Vaak krijg ik in de avond nog zin om een paar uurtjes te werken, en dan doe ik dat dus ook. Gewoon goed plannen.

En er is niets leukers dan met je cijfers rommelen en berekenen of je op schema ligt met je omzetprognose bijvoorbeeld. Helemaal jouw eigen verantwoordelijkheid! Helemaal zelf voor elkaar gekregen, hoe tof!?!

Dat had ik ook echt niet verwacht: werken als Virtual Assistant heeft mijn zelfvertrouwen een enorme boost gegeven! Ik run een bedrijf! Woehoe!


Zo, nu is iedereen weer op de hoogte! Mocht je nog verder willen kijken; dit is mijn website: Ayla - Virtual Business Support. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Heb jij ooit overwogen om voor jezelf te beginnen? Of werk je misschien al als zelfstandige? Hoe gaat het bij jou?!

Foto van Jessica Lewis op Unsplash

Deel dit met iemand die ook Virtual Assistant wil worden

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

Comments 2

  1. Wat fijn om te horen, Ayla! Ik zit er ook al een tijdje aan te denken om naast mijn werk ook als VA te beginnen. Geeeeen idee nog hoe ik dat moet aanpakken, maar het motiveert enorm om jou zo tevreden te zien! Fijn dat je deze stap hebt durven maken.

    Ik ben dus vorig jaar juli begonnen als freelancer, maar vanuit een hele veilige basis. Dus ik kan nog niet echt zeggen of ik het daadwerkelijk goed zou doen als zelfstandige, haha.

  2. Wat super fijn Ayla! Ik heb van wel meer bloggers gehoord dat ze VA zijn en hoor er eigenlijk alleen maar positieve verhalen over. Jouw verhaal motiveert mij om door te zetten met mijn eigen plannen. Hopelijk kan ik over een jaartje ook zeggen dat ik een eigen bedrijf heb!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.