Fijne dingen rubriek: Amsterdam

Ayla’s 5x fijne dingen rubriek: Amsterdam

Amsterdam, Amsterdam! Over ongeveer een maandje verhuizen Jan en ik naar het Gooi, één van de redenen is omdat we de stad niet meer leuk vinden. Te groot, te druk, teveel fietsen, teveel toeristen en te weinig ruimte.

Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we Amsterdam helemaal niet meer leuk vinden! Ik ben nog steeds onwijs blij dat ik 4 jaar geleden hierheen ben gekomen!

Amsterdam - Muntplein Amstel

1. De altijd aanwezige historie van Amsterdam

Vroeger was “Saartje Tadema” één van mijn favoriete boeken. Het boek ademt de sfeer van Oud-Amsterdam en ik zag het altijd helemaal voor me.

Als je voor het centrum van Amsterdam loopt dat is diezelfde historie overal aanwezig. Soms loop ik door een klein steegje en realiseer ik me: als ik in een zwart gat zou vallen en 400 jaar terug zou worden gezet, dan zou ik nog steeds in ditzelfde steegje staan. Het zou er anders uitzien en vooral anders ruiken maar ik zou de weg kunnen vinden in de stad!

2. De grachten en rivieren

Jan en Ayla op de boot

Er zijn weinig dingen zo leuk als Amsterdam e.o. verkennen per boot. Of je nu alleen het pontje neemt naar Noord, of met je sloepje naar Ouderkerk vaart, het is áltijd leuk!

Mijn persoonlijke favorieten: in het donker over de grachtengordel (overal naar binnen gluren), zomerse tochtjes naar Ouderkerk a/d Amstel (en dan lunchen bij Paardenburg) en lekker dobberen rondom het IJ.

Grachtenpanden Amsterdam

3. Musea

Ik ben er gek op om op een regenachtige middag door de gangen van een museum te slenteren. Het Rijks is en blijft mijn absolute favoriet omdat ik zo gek ben op schilderijen uit de Gouden Eeuw.

Als je ook van musea houdt, dan zou ik je zeker aanraden om een Museumkaart aan te schaffen. Je loopt overal heel makkelijk naar binnen, ook als er alleen maar 1 nieuwe expositie is die je graag wilt zien. (Ik heb hem zelfs wel eens gebruikt om ergens naar binnen te gaan om alleen te plassen)

Vooral in een stad met zoveel musea als Amsterdam vind ik het altijd leuk om gewoon voor maar een half uurtje ergens naar binnen te gaan. Naar een museum te gaan hoeft op die manier echt niet een hele happening te zijn, maar gewoon een leuk deel van je dag!

Amsterdam - Brug Hermitage

4. Alle horeca die je maar kan bedenken

Van alle dingen die ik zo leuk vind aan Amsterdam is dit denk ik wel het fijnste! Dag en nacht kan je in de stad op alle plekken terecht die je maar kan bedenken. Mijn top 10:

Thai Food Café – Heerlijk Thais eten op de van Wou of in Oost
Boca’s – Bij Boca’s park hadden Jan en ik onze eerste date en we gaan nog vaak terug ♥
Chiapas Taco Cartel – Wat mij betreft de lekkerste taco’s in town!
Café Vrijdag – Eén van de gezelligste hangplekken voor ontbijt, lunch én diner!
Café Carbon – Megamegalekker vlees!
Coffee Company – mijn absolute favo plek om te werken aan de blog, vooral locatie Rijnstraat (met katje!!)
Albert Cuyp-markt – Als je nog nooit een weg van links naar rechts hebt gegeten dan moet je dat snel doen!
Winkel 43 – Voor de allerbeste appeltaart die je maar kan wensen
De Duvel – Eén van mijn favoriete kroegjes in de Pijp
Coffee and coconuts – Hipster heaven en een heerlijke plek om een middagje te hangen/werken

Ik heb niet het idee dat ik hier horecazaken genoemd heb waar je niet al mee bekend was. Maar hee, ik heb nooit gezegd dat ik een pionier ben op het gebied van hotspots. Ik wil gewoon lekker en gezellig eten en drinken!

5. Mijn lieve vrienden

Ja, hier heb je als lezer van de blog, hopende op een paar goede Amsterdam-tips, natuurlijk helemaal niets aan. Maar voor mij is dit wel het allerleukste aan Amsterdam!

Ik ben naar de stad verhuisd omdat bijna al mijn vrienden hier zaten. Nooit bij stilgestaan dat ik er in een paar jaar zoveel leuke nieuwe vrienden bij zou krijgen! Vriendinnen die ik via zangles ken, een hele horde collega’s die ik tegenwoordig tot mijn inner circle reken, de vrienden van Jan die je er gratis bij krijgt en oh zo leuk zijn,en natuurlijk nog de vrienden die mij hier überhaupt heen kregen.

Het bedenken van de hotspots vond ik dan ook lastig, want vaker wel dan niet ben ik in onbenullige kroegjes beland die hun meerwaarde puur kregen door mijn leuke vrienden. Als er iets is wat ik wel ga missen aan de stad, dan zijn zij het wel.
Gelukkig hebben we de foto’s nog. ♥

Gracht met woonboten

Tot zover mijn ode aan de stad. Ik moet bekennen dat ik er behoorlijk mijn best voor moest doen, dus kennelijk ben ik echt toe aan de verhuizing de stad uit. Als ik eenmaal in het Gooi woon dan zal ik het vast missen. Ik bedoel: mijn nieuwe supermarkt is maar tot 20.00 uur open! Heidens! 😉

Heb jij een favoriet onderdeel van Amsterdam?

Comments 8

 1. Een mooie ode aan je stad. Veel succes met de verhuizing. Ik ben benieuwd hoe het jullie zal bevallen. Ik werk in Amsterdam, maar kom echt heel zelden op de leuke plekken. Vanaf mijn werk kom ik maar tot in de Rijnstraat, waar tegenwoordig wel steeds meer leuke plekken zijn!
  Shirley onlangs geplaatst…When in Rome… Leave for TivoliMy Profile

  1. Post
   Author

   Hee, dat is grappig, ik woon vlak achter de Rijnstraat! Ben ook wel fan van hoe leuk het aan het worden is. Ik hoop dat in de toekomst de leuke tentjes van de van Wou steeds verder naar beneden zakken, dan zou je echt een hele lange leuke straat krijgen!

  1. Post
   Author

   Haha ja, ik zat het laatst ook ineens op te zoeken omdat ik dacht “Neeee, straks kan ik maar tot 18.00 uur boodschappen doen!?”, maar het viel gelukkig mee. Ik denk dat alleen de zondag van 12-18 even wennen zal worden 🙂

 2. Leuk dat jullie gaan verhuizen! Lekker spulletjes uitzoeken voor je interieur, heerlijk! Ik snap ook wel dat je Amsterdam gaat missen, ik zou dat denk ik vooral hebben met de musea. Ik heb zelf ook een museumkaart en het is zo leuk om even een museum binnen te gaan – en ook weer weg te gaan als de expositie niet bevalt, haha.

  Ik vind het trouwens echt leuk dat jij dat ook hebt met ‘tijdreizen’ in je stad. Ik denk ook heel vaak: “hoe zou deze straat er vroeger hebben uitgezien?” Grappig om te weten dat ik niet enige ben met deze tic. 😛
  Josephine onlangs geplaatst…Victoriaans recept: London BunsMy Profile

  1. Post
   Author

   Ha, dat is inderdaad leuk! Ik heb een tijdje in Vancouver gewoond en daar miste ik dat gevoel ook verschrikkelijk. In Amsterdam en Parijs (waar ik ook een tijd zat) is alles zo oud, terwijl in Vancouver iedereen door het dolle raakt als er een gebouw 100 wordt. Dan denk ik ‘Uhm, mijn oma is 100, zo oud is dat ook weer niet!’

 3. Ja, Amsterdam is zó leuk! Wij wonen vlak onder Amsterdam (in Uithoorn) en ik ben er dan ook regelmatig te vinden. De musea in Amsterdam zijn veel leuker dan ik had verwacht. Laatst was ik voor het eerst in mijn leven (echt te gênant voor een 23-jarige die onder de rook van Amsterdam woont, haha) in het Van Gogh. Het is daar zo mooi! Varen op de grachten lijkt me ook erg gaaf om eens te doen. Maar het Gooi heeft gelukkig ook wel weer wat 🙂
  Romy onlangs geplaatst…Plannen: zo combineer ik werk, stage, bloggen en hobby’s!My Profile

  1. Post
   Author

   Nou, geneer je niet, het Van Gogh heb ik met mijn 30 jaar ook nog nooit gezien, net als het Stedelijk. Ik houd gewoon niet zo van Van Gogh en van moderne kunst in het algemeen. Geef mij maar die prachtige gedetailleerde oude schilderijen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.