Henry Rousseau rugbyspelers kom je buitenspelen?

Buitenspelen?! Gewoon doen!

Yes! Aankomend weekend regent het eindelijk niet meer! Een treurige tekst om een augustus-post mee te moeten beginnen, maar het is helaas niet anders. Het weer van die afgelopen dagen geeft me helemaal een herfstige vibe. Op zich heb ik daar helemaal geen problemen mee (I love herfst!), maar het zorgde er wel voor dat ik me iets bedacht waar ik niét zo van houd in de herfst: binnen zitten.

Ik heb echt een hekel aan binnenzitten om het binnenzitten. Don’t get me wrong, als ik terugkom van een tropische vakantie dan verheug ik me vaak in het vliegtuig al op een regenachtige dag. En dan lekker binnenzitten met een lekkere trui en een kopje thee, een heel romantisch beeld.
Maar tijdens weekenden zoals aankomend weekend (bewolkt, net niet warm genoeg naar mijn smaak) vind ik binnenzitten stom en zou ik het liefste gewoon naar buiten willen. Alleen, lekker in het park liggen zit er niet echt in nu, dus dan rijst weer de vraag: wel of niet naar buiten?

Men do not quit playing because they grow old; they grow old because they quit playing.Oliver Wendell Holmes Sr.

Buiten zijn is goed voor je!

Dit wist je waarschijnlijk al, denk maar gewoon eens aan het gevoel dat je hebt na een lange dag strand/bos/park. Je bent heerlijk ontspannen en opgeknapt van de frisse lucht. Maar buiten zijn is écht goed voor je:

 • Minder overprikkeling

  Ontstressen in de natuur zorgt ervoor dat je meer focus hebt in het normale leven. Doordat je in de natuur niet zo wordt geprikkeld als in de stad/op kantoor/voor de tv komen je zintuigen helemaal tot rust. Ideaal als je later weer hard moet werken!

 • Betere immuniteit

  Buiten zijn geeft je immuunsysteem een boost, die wel 7 dagen blijft hangen! In een onderzoek in Tokyo werd bewezen dat witte bloedcellen die tegen virussen en tumoren vechten flink vermeerderen na een weekendje weg in het bos. Omdat deze cellen niet zomaar weer weg zijn, is regelmatig een paar uur naar buiten gaan op de lange termijn dus heel goed voor je.

 • Happy you!

  Van buiten zijn word je vrolijk! Activiteiten die buiten worden uitgevoerd zorgen voor meer verbetering van je mentale gezondheid dan wanneer je ergens anders actief bent.

 • Vitamine D

  We wisten het al langer, maar vitamine D blijkt steeds meer een supervitamine te zijn. En je lichaam kan hem gewoon zelf maken, onder de invloed van zonlicht. Als het bewolkt is dan doe je automatisch langer over om vitamine D aan te maken, net als wanneer je bedekkende kleding aan hebt. Midden in de winter is het daardoor lastig, dus pak wat je pakken kan zolang het kan!

Maar buitenspelen is toch voor kinderen?!

Jeu de boules franse mannetjes

Nee, natuurlijk niet. Je bent nooit te oud om buiten te gaan spelen. Toen ik in Vancouver woonde was er een Meetup groep voor volwassenen die wekelijks in het park gingen spelen. Levend stratego, tikkertje, you name it en ze deden het. En wat een lol levert het op, het is echt nog steeds net zo leuk als vroeger. Zet je hardloopschoenen maar weg, want hardlopen is lekker maar buitenspelen is leuk!
Omdat ik het begrijp als je niet wild en ’tikkie’-roepend door het park wilt rennen staan hieronder wat suggesties voor wat je dan wel kan gaan doen.

 • Frisbee gooien – loslopende honden mogen gewoon meespelen
 • Jeu de boules – het allerleukst als je met een groepje bent
 • Badminton – span een touw tussen twee bomen, baken je ‘veld’ af met je tas/jas en you’re ready to go!
 • Flessenvoetbal – schiet de bal op de fles water van je tegenstander, eerst de bal ophalen en dan pas je fles rechtop zetten wanneer je bent geraakt!
 • Klittenbandbal – zo’n batje met klittenband, overgooien deluxe dus
 • Bowlen – paar lege flessen vullen met water, bal mee, en gaan!
 • Wedstrijdje hooghouden – voet, hoofd, knie; wat jij maar wilt

Je hebt geen excuus meer om het komende weekend op de bank te blijven hangen omdat de zomer geen zomer is! Haal een bal, stof je badmintonrackets af en ga lekker naar het park!

Wat vond jij vroeger het leukste spel om buiten te spelen? Zou je het nu nog eens willen doen?

Afbeeldingen in deze post: Henry Rousseau (had helaas geen website 😉 ); Franse mannetjes

Komen jullie buitenspelen?!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.