Gelukkig nieuw schooljaar - focus verbeteren

Gelukkig nieuw schooljaar! Maak een goede start en leer je focus te verbeteren

Het einde van de zomerperiode is in zicht, en dat betekent dat voor veel mensen het schooljaar weer van start gaat. Ook in het bedrijfsleven zijn de meeste mensen weer terug van vakantie en gaat er een tandje bij.

Een mooi moment om te bekijken hoe jij je staande houdt en om je focus te verbeteren.
Focus werkt als een soort spier die je kunt trainen, erg handig als het de komende tijd drukker gaat worden. Over het algemeen hebben mensen een hele korte focus; denk aan de mens in de prehistorie: je focust op wat er beweegt en wat een potentieel gevaar of mogelijkheid is. De mens is in dat opzicht niet veranderd, onze omgeving des te meer.

Met de juiste middelen en mentaliteit kan jij ook leren je focus te verbeteren!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Tastea

Bekijk het grotere geheel

Zorg dat je weet waar je met jouw focus naartoe werkt. Als het grotere geheel duidelijk is voor je, dan is het veel gemakkelijker om je te bedenken waaróm je je op deze taak wil focussen.
Deze mindset zorgt ervoor dat je gemakkelijker nieuwe prikkels (zoals een binnenkomende e-mail) kan negeren, en je bij je taak kan blijven.

Zorg dat je omgeving in orde is

Onderzoek wijst uit dat mensen die werken in een opgeruimde omgeving, beter begrijpen wat er van hen verwacht wordt en hiernaar handelen. Zorg dus dat je bureau opgeruimd is, of ga om je focus te verbeteren op een plek zitten waar je dit opgeruimde gevoel krijgt.

De temperatuur zo regelen dat het voor jou comfortabel is doet ook wonderen. Bij een warmere temperatuur werk je beter. Omdat de luchtkwaliteit op kantoren vaak te wensen overlaat moet je ook zorgen dat er genoeg frisse lucht is. Als dit niet samengaat met het warm hebben, zorg dan dat je op je kantoor een sjaal of vest neerlegt zodat je het lekker warm krijgt en tegelijk frisse lucht hebt.

Schenk wat lekkers in

Hoewel cafeïne je niet helpt om beter te leren of info in je op te nemen, is het wel een goede manier om je focus te verbeteren. Je bent sneller geneigd om afleiding te negeren en je volle focus op je huidige taak te leggen.

Denk bij cafeïne niet meteen aan koffie. Ook thee en chocolade bevatten cafeïne die je focus kunnen verbeteren. Tastea heeft dit gegeven gebruikt om de ‘Hocus Pocus Focus’ te ontwikkelen. Deze zwarte thee smaakt naar chocola (echt waar!), heeft een zoete ondertoon en geeft je concentratie een boost.

Zeker als je wat gevoeliger bent voor cafeïne is dit een goede optie, want het is milder dan een kopje koffie maar scherpt je wel aan.

Zet een muziekje aan

Teveel achtergrondgeluid kan je afleiden van je taak. Kakelende collega’s, een ratelende printer en rinkelende telefoons halen je keer op keer uit je focus.

Zet muziek op waar jij van houdt, een dooddoener maar waar. Dit onderzoek wijst uit dat muziek je kan helpen te focussen op je eigen gedachten, dit werkte echter alleen wanneer er naar muziek werd geluisterd waar de luisteraar van hield.
Een goede koptelefoon doet dus wonderen, want wat voor jou ontspannend werkt kan voor je collega het tegenovergestelde effect hebben.

Bereid je mentaal voor op wat er gaat komen

Duik niet zonder nadenken een taak in, maar zorg dat je er echt voor gaat zitten.
Sluit bewust programma’s die je niet nodig hebt en leg je telefoon weg (als je hier moeite mee hebt, gebruik dan een app die je hierbij kan helpen).

Het belangrijkste is om je hersenen voor te bereiden. Ga rustig zitten en focus een minuut of twee op je ademhaling. Adem diep, naar je buik en adem vooral ook goed weer uit.
Het hoeft geen full-on meditatie te zijn, maar een kort ontspanningsmoment zorgt voor een betere focus op de taak die je wilt gaan doen.


Deze tips zullen je zeker helpen je focus te verbeteren, waardoor jij er weer helemaal tegenaan kan dit (school)jaar!

Met de thee die ik voor deze post mocht reviewen ben ik erg blij. Van Tastea heb ik ook hun theebeker gekregen, ideaal, want mijn eigen thermobeker was al een tijdje kapot!
Ik vond op het eerste oog de thee prijzig, maar bij benadering per kopje valt het reuze mee. Zij geven zelf aan 2,5 gram per kopje te gebruiken, voor mij is dat veel te sterk; met 1 gram maak ik een heerlijke beker thee. Dit komt neer op € 0,24 per beker en dat is dus eigenlijk hartstikke goedkoop.

Ook een keer proberen?! Tot 8 september krijg jij met de code aylovelife 10% korting op alle producten van Tastea m.u.v. de package deals.

De links in dit artikel zijn geen affiliate links en mijn mening over dit product is 100% echt ♥

Help anderen ook hun focus te verbeteren

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen: