Je voelt je mehh, wat nu? post-it smiley

Je voelt je mehh, wat nu? 8 Tips om je uit de brand te helpen

Ik denk er dus al tijden over na hoe ik dit artikel nou toch moet noemen. Want, wat is ‘mehh’? Hoe leg ik uit wat ik bedoel?
Je mehh voelen betekent dat je gewoon even vast zit, niet meteen helemaal depressief onder in de put, maar je voelt je gewoon kut. Pardon my French.

Geen zin om ook maar iets te doen, wat je doet lukt toch niet dus laat ook dat maar zitten. Geen puf om te bewegen, maar van de hele dag op de bank liggen vlieg je tegen de muren op. Normaal eten is ineens allemaal vies, überhaupt is eten maken veel teveel gedoe, enter snackbar. Stom, stom, stom, niet mee bemoeien, klote werk, rottige kat wil ook al niet knuffelen, ál mijn kleren zijn lelijk en over mijn kapsel zal ik niet eens beginnen.
Terwijl ik gisteren gewoon nog de Koningin van Amsterdam was.

Are you with me? Herken je dit gevoel? Het bekruipt je soms ineens, je blijft er een dag of wat in hangen en dan trekt het voorbij. Goed. Dan nu: snap out of it!

1: Wat is de zin van het leven?

Luchtige tip om mee te beginnen als je je rot voelt, nietwaar?! 😉
Wellicht een artikel op zich waard, maar ga voor jezelf eens na wat jouw motivatie is in het leven, find your purpose.
Als je dit namelijk weet, dan kan je hem op momenten als deze er weer bij halen en jezelf er even aan herinneren.
Voor mij betekent dit dat ik het profiel wat ik met mijn loopbaancoach maakte erbij pak, en even kijk wat ik ook alweer allemaal wilde bereiken. Kies een motiverende zin, schrijf hem op en hang hem voor je neus zodat je hem de komende dagen niet vergeet.

2: Pay it forward

Van weinig dingen knapt de mens zo op als van een ander mens helpen. Een goede daad zorgt ervoor dat jij je hartstikke lekker voelt. En voor deze ene keer mag jij er ook nog onwijs over opscheppen tegen andere mensen: voel je je extra lekker door, en dat kan je nu echt wel even gebruiken.

3: Check je lichaam

Ben je de laatste tijd wel op tijd naar bed gegaan? Heb je gezond gegeten? Kan het zijn dat je last hebt van je hormonen? Heb je goed bewogen?

Als er ergens in je normale routine(s) een afwijking zit, dan is de kans groot dat je je ook afwijkend voelt. Bij mij komt het vaak door mijn hormonen, en zodra ik me dat besef kan ik erop inspelen en me beter voelen.
Ga jij normaal vaak sporten en ben je nu een tijdje niet geweest door omstandigheden: hup, naar de sportschool en je voelt je waarschijnlijk al meteen een stuk beter. Hetzelfde geldt voor alle andere lichamelijke oorzaken, de fix is vrij snel als je weer gewoon doet wat je normaal altijd doet.

4: Schrijf het van je af

Een tip zo oud als Methusalem, en eentje die je waarschijnlijk al wel kent.
“Ja, maar Ayla, ik weet niet waar ik over moet schrijven.” Nee, en daar zit het ‘m nou juist in, je gaat van je af schrijven. Oftewel: pak een vel papier (geintje, je opent natuurlijk gewoon je computer) en begin maar gewoon. Als het moet dan begin je met ‘Lief dagboek’, maar begin gewoon ergens te vertellen over wat je vandaag deed, wat je vanochtend at, I don’t care. Als je eenmaal begint dan komt het vanzelf wel, en dikke dikke kans dat jij ineens iets opschrijft wat een snaar raakt en je doet beseffen waarom je je zo klote voelt.

5: Move your butt!

Ook deze ken je denk ik wel, maar dat maakt hem niet minder waar: move your butt!
Als je je rot voelt dan ga je even naar buiten en wandel je een rondje. Een rondje sportschool doet wonderen, en over een goede danssessie heb ik het nog niets eens gehad!

Tegenwoordig sta ik 2x in de week met mijn blije hoofd bij een Zumba les in de sportschool, en mijn hele leven is ineens een stuk leuker geworden, dansen is fun! Ben je een zeer mannelijke man en vraag je je af wat een zumba is, vrees niet: een balletje trappen met je vrienden werkt ook wonderbaarlijk.

6: Hee kijk, een mens

Maak echte connecties met mensen ipv te blijven hangen op de bank met je Facebook voor je neus. Als je even met iemand praat, het liefst over iets wat je echt interesseert of je passie aanwakkert, dan voel je je weer een beetje meer mens i.p.v. couch potatoe. Met je plaatselijke barista kan je ook prima over je passie voor zelfgemaakte kattenhalsbandjes praten, dus niet miepen dat je vrienden allemaal niet kunnen. Er wonen genoeg mensen op de aarde om even mee te kunnen praten.

7: Musica, maestro!

Luister naar blije muziek. Een echte no-brainer, maar die ontglipt me nog wel eens als ik me mehh voel. Luister naar muziek waar je ontzettend, heel erg verschrikkelijk blij van wordt.
En ja, terwijl ik dit schrijf schalt K3 door mijn kamer. I don’t care, ik word echt heel blij van zingen over de samba dansen met mijn oma. Oma’s aan de top! Lalalala!

8: Wees creatief

Als je creatief bezig bent dan ben je open minded bezig en dat zorgt ervoor dat je gelukkig wordt. Om jou op korte termijn uit je mehh te helpen is het nodig om supercreatief te zijn. Het is namelijk ook creatief om een business plan te schrijven, maar je bent nu echt op zoek naar iets wat heel blij is.

Uiteindelijk zorgt creatief bezig zijn ervoor dat je je openstelt voor het onbekende, voor meerdere uitkomsten. En als je dat krijgt terwijl je je slecht voelt, dan zie je veel eerder een uitweg om je beter te voelen. Bovendien is het hartstikke leuk om iets creatiefs te doen wat jij leuk vind. Ik schrijf en kleur graag, mijn vriend vind het heel leuk om ad rem allerlei grappen te maken midden in een gesprek; dit om aan te geven dat creativiteit echt in ieder hoekje zit waar jij maar wil.

Ik hoop dat bovenstaande tips jou de volgende keer dat je je mehh voelt kunnen helpen. Een dagje eraan toegeven is natuurlijk ook totaal geen schande, maar als je er lang in blijft hangen kan dit je wellicht op weg helpen.

Herken je het gevoel? En wat is jouw go-to oplossing voor mehh?

Help ook een ander uit de mehh!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.