Kersttradities; wat maakt Kerstmis zo speciaal?

Voor mij is de kerstperiode één van de fijnste periodes van het jaar. Ik vind het gewoon allemaal zo ontzettend gezellig!
Daar zat ik over na te denken en toen realiseerde ik me dat Kerstmis voor iedereen zo ontzettend anders is, en zo’n verschillende betekenis heeft. Ieder gezin heeft zijn eigen kersttradities en viert het op een andere manier, of helemaal niet.

Eén van mijn favoriete kersttradities van vroeger, was het kerstdiner op school. Of wat het een ontbijt? Kan je nagaan, ik weet niet eens meer welke maaltijd het was, maar oh mensen, wat was dat altijd leuk en spannend! Helemaal opgedoft naar school toe, en dan eten op je schooltafeltje! Je schooltafeltje! Dat vond ik toch wel zo iets bijzonders!
Eigenlijk is dat iets wat ik jammer vind van volwassen zijn, je bepaalt zelf wel waar je je eten opeet dus echt bijzonder is het bijna nooit. Terwijl zoiets kleins als een activiteit die daar duidelijk niet hoort (zoals een maaltijd in het klaslokaal) als kind iets is wat zoveel impact maakt!

Sorry jongens, ik word altijd erg langdradig van dingen die met kerst te maken hebben. Op naar mijn kersttradities:

Ayla met kerstdiner op school

Traditie 1: het opzetten van de kerstboom

Toen Jan en ik net twee maanden bij elkaar waren ontstond ons allereerste misverstand, over een kerstboom. Eind 2014 was ik al behoorlijk overwerkt en daarbij sliep ik een flink aantal keer in de week bij Jan. Al dat heen en weer verhuizen van mijn hachje en amper thuis zijn resulteerde op 15 december (bedankt WhatsApp-archief) in de vraag: moet ik mijn kerstboom helemaal niet opzetten dit jaar?
En daar was ik dus echt reuze verdrietig van. Jan moest om mijn dilemma lachen en zei laconiek ‘dan zet je hem toch niet op?’ Dat was voor mij eigenlijk geen optie, maar het wat/wanneer/hoe vraagstuk was wel heel lastig. Spoiler alert: natúúrlijk heb ik dat jaar ook gewoon mijn kerstboom opgezet. Dan maar voor een paar dagen, die kerstboom moest en zou er komen!

Het opzetten van de kerstboom luidt voor mij de periode in van de afsluiting van het jaar. De periode dat de winter nog leuk is (en niet ellenlang duurt en zo donker is en waar zijn alle blaadjes aan de bomen?), dat je knus met zijn allen binnen zit en gezellige dingen doet.

De kerstboom optuigen betekent de huiskamer een beetje verbouwen, honderd miljoen miljard kerstlampjes ophangen in alles waarin dat maar kan, en een hele gezellige dag. Vroeger waren mama en ik echt wel een dag kwijt aan het kerstproof maken van het huis. Kerstmuziek (ein-de-lijk) aan en gaan! De traditie waarmee de laatste stretch van het jaar begint. Zo fijn!

Dit jaar heb ik in mijn eentje het huis “verkerst”, en dat was lang niet zo gezellig als vroeger. Volgend jaar zal Jan er dus aan moeten geloven en wordt het een gedeelde taak van gezelligheid 🙂 We moeten immers ook onze eigen kersttradities gaan maken!

Input your quotation here. Also, you can cite your quotes if you would like.Mr. WordPress

Traditie 2: gourmetten

Ayla aan de gourmettafel

Zo lang ik mij kan herinneren gaan we met Kerstmis gourmetten. Eigenlijk hoort deze dus wel bovenaan te staan in mijn lijstje met kersttradities! Jan en ik vieren Kerstavond samen en doen dat tegenwoordig ook altijd met een feestelijke gourmetsessie.

What’s not to like?! Voor iedereen is er precies wat hij/zij lekker vindt, iedereen maakt en eet het op zijn eigen tempo en het huis gaat er heerlijk van ruiken! 😉
Ik schreef laatst al dat ik zo houd van makkelijke kerstdiners, waarbij je niet uren in de keuken hoeft te staan en de fun hoeft te missen. Dan is gourmetten toch dé oplossing?!

Jan aan de gourmettafel

Traditie 3: cadeaus onder de boom

Alsof het allemaal niks kost, vroeger werd ik verwend op Sinterklaas én nog een keer met Kerstmis! Eigenlijk van de zotte, dat je zoveel cadeaus krijgt achter elkaar. Ik ben eind juni jarig, dus voor mij zijn er altijd 2 cadeau-momenten, met precies genoeg tijd ertussen!

Eén van mijn kersttradities gaat specifiek over het geven van de kerstcadeau’s. We hebben altijd een hele stapel liggen, één iemand begint lukraak en pakt een cadeau voor iemand. Daarna is de volgorde simpel: als jij een cadeau uitpakt dan pak je er daarna eentje voor iemand anders.

We hebben een paar jaar getracht om geen cadeau’s te doen. Maar mijn moeder vond dat dan zo karig dat zo toch voor iedereen iets kocht, wij wilden dan niet achterblijven en kochten ook weer iets. Gevolg: een enorme stapel cadeau’s onder de boom, kennelijk één van de blijvende kersttradities.
Hartstikke gezellig natuurlijk, en laten we wel wezen, het is heel erg leuk om cadeau’s te kopen voor de mensen die je lief vindt!

Jan met kerstcadeauAyla met kerstcadeaus

Wat zijn jouw favoriete kersttradities? Is het nog met je familie, of heb je zelf alweer nieuwe kersttradities gemaakt?

Falalala

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.