Waarom je niets hebt aan een lange zomervakantie (sorry!)

Eindelijk! Na al die maanden hard werken is het dan zo ver: een lekker lange zomervakantie! Je hebt het verdiend en dus is er niets fijner dan nu 3,5 week naar Frankrijk om daar eens flink uit te rusten.

Helaas! Daar heb je niet zoveel aan. Nouja, het is niet schadelijk voor je natuurlijk. Maar als het gaat om optimaal genieten van vakantie en goed uitrusten dan is een lange zomervakantie niet ideaal.De lange zomervakantie from hell

Wat er bij mensen thuis gebeurt is dit: Op vrijdag moet er gewoon nog gewerkt worden, terwijl het de bedoeling is om zaterdagochtend voor dag en dauw weg te rijden in de hoop de files voor te zijn.
Er moet nog ingepakt worden, de bammetjes voor onderweg moeten nog gesmeerd. Op het laatste moment blijkt de koffer kapot te zijn, is de pinpas nog niet ingesteld op 'wereldwijd pinnen' en iedereen was om te beginnen al helemaal op van al het werken.
Dat zal een gezellig begin van die lange zomervakantie worden.

Vakantie is hard werken

Niet alleen de voorbereiding, vertrek en reis zijn een inspanning.
Als je doodmoe op vakantie gaat, dan ben je vatbaarder voor ziektes, heb je sneller kans op ruzies en is je tolerantie voor ongemakken ter plaatse heel erg laag.

En ben je door al het werken al een beetje labiel, dan is de kans groot dat je al die veranderingen tegelijkertijd helemaal niet fijn vindt. Een ander ritme, misschien een tijdsverschil, mooie steden bezoeken in de zinderende hitte. Daarnaast drink je vaak meer op vakantie, en eet je heel anders. Verstopte broodbuik, anyone?

Je moet van mentaliteit veranderen, niet van klimaat.Seneca

Hoe moet het dan wel?!

Van al die doemscenario's krijg je bijna zin om thuis te blijven! Maar als je het goed aanpakt dan kan je je lange zomervakantie gemakkelijk vervangen door een kortere vakantie die jou veel meer rust en plezier oplevert.


 • Ga vaker op vakantie

  Als een lange zomervakantie niet supergoed is, dan is de oplossing duidelijk: ga vaker op vakantie. Ben je heel moe, dan voel je je na 1x uitslapen ook niet meteen weer 100%. Dit geldt ook voor vakantie: ga vaker kort op vakantie, dan rust je beter uit.

 • Korter op vakantie, langer vakantie opnemen

  Twee van de momenten waar je winst kunt behalen zijn je vertrek en thuiskomst. Gestresst op vakantie vertrekken is een recept voor een slecht start. Daarom is het verstandig als je langer vakantie opneemt dan dat je daadwerkelijk weg bent. Zo heb je de tijd om in te pakken, alles af te ronden. Mocht je je ineens iets urgents bedenken wat je nog moet doorgeven voor werk dan kan dat nog. Bij thuiskomt houd je je vakantiegevoel langer vast als je nog een dag of 3 kunt acclimatiseren. En je werk weer oppakken gaat ook veel relaxter als je geen bergen wasgoed meer in je achterhoofd hebt.

 • Ga maximaal 8 dagen weg

  Een lange zomervakantie van 3,5 week klinkt heerlijk, maar de wetenschap wijst uit dat je dan een week of wat te lang bent gebleven. 
  De optimale euforie van vakantie bereik je op de 8e dag, daarna blijft je geluksgevoel hetzelfde. Wel wordt na 8 dagen de kans groter dat je bijvoorbeeld ruzie krijgt met reisgenoten. Of je je dan ook nog zo gelukkig voelt valt te bezien...

 • Doe dingen die je normaal nooit doet (juist als je thuisblijft)

  Zeker als je kinderen hebt is dit een goede tip. Want als je maar 8 dagen weggaat en iedereen wel 6 weken thuis is dan voelt zo'n lange zomervakantie misschien iets té lang.  Zodra je activiteiten gaat doen die je normaal nooit doet krijg je een vakantiegevoel. Of dat nou uit of thuis is. Zodra je de routine verbreekt en buiten je comfort zone treedt gaan er allerlei blije radartjes werken in je hoofd!

 • Plan zorgvuldig maar niet teveel

  Zoveel leuke dingen te doen, zoveel mooie dingen te zien, je krijgt het nog druk! Om je tijd te bewaken is het tijdens je vakantie ook heel belangrijk dat je momenten inplant voor 'relaxen aan het zwembad'. Gaaf als er zoveel activiteiten zijn dat je niet kunt kiezen, maar als het echt moet dan ga je nog maar een keer terug.
  Also: van fysiek zware activiteiten moet je ook weer uitrusten, plan die dus in aan het begin van je vakantie.
  Heb je iets te doen wat echt een knaller is die van je bucket-list afgestreept wordt? Plan dat dan meer aan het einde van je vakantie in, zo staat het langer vers in je geheugen.


  Dit alles wil natuurlijk niet zeggen dat jouw lange zomervakantie per se in het water valt. Maar wellicht is het iets om voor volgend (school)jaar over na te denken!

  Ga jij op vakantie? Waar ga je naartoe?


  Deel dit met iemand die een vakantie verdiend heeft!

  Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

  Comments 4

  1. Wat een fijne bevestiging dit joh! Ik ging vroeger met mijn ouders vaak twee weken op vakantie, maar sinds ik samen met mijn vriend ben, zijn we eigenlijk steeds maar een weekje weggeweest, maximaal 8 dagen. In het begin vond ik dit super wennen, want we deden dit voornamelijk ook uit financieel oogpunt, maar ook omdat mijn vriend twee weken wat te lang vond. Ook dit jaar gaan we een weekje (naar Madeira, heel benieuwd!), terwijl we wel twee weken vrij hebben. Héérlijk om niet meteen de eerste beste vakantie dag te moeten vertrekken en bij thuiskomst meteen weer aan de bak te moeten. Fijn om ook een keer uit dit oogpunt iets te lezen in plaats van al die prachtige foto sessies van wereldreizen van een paar weken. Ook heerlijk, maar niks voor mij!

   1. Post
    Author

    Hee, wat goed zeg! Jullie hebben het dus echt perfect gepland, met langer vrij dan op vakantie enzo. Wij waren vorig jaar ook een weekje naar Malaga en ik vind het zo heerlijk! Je hebt toch na een paar dagen al het gevoel dat je weken weg bent. En wat jij zegt daar had ik nog niet eens over nagedacht maar is inderdaad echt waar: al die jaloersmakende foto’s hoeven dus helemaal dat jaloerse gevoel niet op te wekken. Hoera!

  2. Helemaal met je eens dat op vakantie gaan ook weer spanning geeft. De week voor we weggaan ben ik altijd als een gek het huis aan het poetsen (voor wie in godsnaam?), wassen aan het draaien, laatste aankopen aan het doen en natuurlijk aan het inpakken. Als we dan weg gaan heb ik wel rust, maar de dagen voor de vakantie zijn net iets minder tof. Toch heb ik wel al weer zin in de vakantie 😉

   1. Post
    Author

    Hahaha, zo heb ik er nog nooit over nagedacht maar je hebt helemaal gelijk! Voor wie maak je dat huis nou eigenlijk schoon?! Ik ben ook altijd al dagen in de weer met lijstjes enzo. Terwijl ik me ergens ook altijd een beetje stom voel, we gaan altijd naar zeer bewoonde gebieden. Alsof ze daar geen tandpasta hebben als ik die vergeet… Ik probeer het nu altijd iets rustiger aan te doen en te beseffen: als er iets is gaat of we iets vergeten dan lossen we dat dan wel weer op.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.