Review boek mind over medicine

Review: Mind over medicine

Dr. Lissa Rankin komt uit een gezin van doktoren, en is er zelf ook eentje geworden. Na jaren studeren, hard werken, nog harder werken en uiteindelijk instorten, kwam ze tot de conclusie dat de huidige (Westerse) manier van omgaan met de gezondheid en wetenschap misschien niet geheel de juiste is.
Ze is op onderzoek uitgegaan en heeft zich daarbij geconcentreerd op de ‘wonderen’, de verhalen van terminale patiënten die binnen 2 maanden helemaal gezond waren, van mensen in rolstoelen die weer konden lopen. Er is namelijk een bepaalde staat waarin je geest en lichaam zich kunnen bevinden die het mogelijk maakt om self-repair te doen, op welk niveau dan ook.
Juist omdat zij uit zo’n medische familie komt heeft ze zeer uitgebreid onderzoek gedaan, en daarop gebaseerd heeft ze dit boek en haar methode geschreven.

Het placebo-effect

In het eerste deel van het boek onderbouwt dr. Rankin haar verhaal, met duizend andere verhalen. (serieus, af en toe dacht ik: “ja, ja, ik snap het, de wonderen zijn de wereld nog niet uit”) Ze vertelt bijvoorbeeld over het placebo-effect, effecten van nep-operaties, nep-behandelingen, etc. Maar voor haar is dit wel het meest duidelijke bewijs dat mensen dus met de kracht van hun hoofd (dit klinkt zoveel lekkerder in het Engels..) zichzelf kunnen genezen, immers een bepaald percentage van de mensen die een placebo krijgt geneest of ziet duidelijke effecten. Zij heeft er dus voor gekozen om deze groep verder te bestuderen, in plaats van ze uit te sluiten van verder onderzoek om de werking van een medicijn/behandeling te laten zien.

Omgekeerd heeft ze ook onderzocht of hetzelfde gold: als je veel op een negatieve manier over een ziekte denkt, beïnvloed het je dan ook negatief? Het antwoord was ja (het nocebo-effect). Zo geeft ze het voorbeeld: je genen zijn niet zó bepalend voor je (toekomstige) ziektebeeld als je vaak denkt. Je hebt pak ‘m beet 25.000 genen, die zich op maar liefst 30.000 verschillende manieren kunnen ‘uitdrukken’, dus dat jouw vader een hoge bloeddruk heeft wil niet zeggen dat jouw bloeddruk ook hoog wordt. Maar als jou van kleins af aan wordt ingeprent dat dit wel zo is, dat je makkelijk ziek wordt, dat je aanleg hebt om dik te worden, dat je waarschijnlijk ook wel borstkanker zal krijgen omdat je oma dat ook had, dan is de kans vele malen groter dat jouw genen zich daar naar gaan gedragen.

Programmeert uw kinderen!

Heb jij ook altijd dat wat je hebt nét over is als je bij de dokter zit? Dat komt omdat je zo geprogrammeerd bent. Wij zijn met zijn alleen gewend dat als je een gat in je knie valt, je er wat jodium en een pleister op krijgt, hulp van buitenaf dus. Bij oorontsteking krijg je druppels, bij blaasontsteking antibiotica, etc., etc. En van wie krijg je dat allemaal? Juistem: van je dokter. Op den duur weet je lichaam dus al dat als jij met je klachten naar de dokter gaat, je klachten over zullen gaan. Daardoor begin je positief na te denken, blij dat er snel een einde komt aan wat je dan ook had, et voilà: je lichaam doet zijn werk en gaat zichzelf genezen.

In het hele eerste deel van het boek leert Dr. Rankin ons aan dat je anders moet nadenken over je lichaam, je genen, wat er op je pad komt, etc. En vooral ook: leer je kinderen dus al vanaf jonge leeftijd aan dat je lichaam heel veel wonderlijke dingen kan, zodat ze meer leren op zichzelf te bouwen dan op de geneeskunde.

Oké, maar hoe doe ik dan mijn ‘mind over medicine’?!

Misschien heb je na het lezen van bovenstaande je twijfels, dat snap ik. Dr. Rankin legt namelijk in ongeveer 200 pagina’s uit wat ik hier probeer uit te leggen in een paar alinea’s. Ik raad echt iedereen aan dit boek te lezen, het is een hartstikke interessant read, zéker als je er sceptisch tegenover staat.
Gelukkig legt ze in een groot deel van het boek uit welke factoren er allemaal meespelen (en dat zijn er nogal wat) in de vorming van jouw gezondheid/genezing en ook preventie van ziektes en kwalen. Denk aan het belang van (goede) vrienden, een gezonde relatie met je partner, een leuke baan zonder teveel stress. Dat dit allemaal meespeelt kan iedereen denk ik wel begrijpen, maar ze legt het heel erg helder en goed (onderbouwd met feiten) uit hoe dit dan allemaal werkt.
Wat ik heel fijn vond is dat ze zich echt concentreert op het mentale gedeelte, want natuurlijk helpen gezonde voeding en medicatie ook mee, maar daar gaat dit boek in mindere mate over.
Last but not least is er natuurlijk een stappenplan waarin jij je eigen diagnose en treatment plan kan schrijven, hoe erg of niet erg je kwalen op dit moment ook zijn. Zo krijg je een duidelijk overzicht van wat jij zou moeten ondernemen om je gezondheid nu en in de toekomst veilig te stellen.

Conclusie: een verfrissend en zeer verhelderend boek die de kijk op moderne geneeskunde verandert. Ik heb flink wat markers geplaatst op plekken in het boek die ik later zeker nog terug zal lezen en ben al actief bezig om haar theorieën toe te passen. En nu maar hopen dat het werkt. Fijn dat je lichaam zichzelf gezond kan maken! 😉

Mind over Medicine, heal your thoughts, cure your body; Lissa Rankin, Hay House Inc.; 2014

Deel dit boek met je bevriende boekenwormen/healthfreaks

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.