Mogelijkheden creëeren door positief denken

Creëer meer mogelijkheden in je leven door positief te denken!

Een tijdje geleden kwam ik dit interessante artikel tegen, over de mogelijkheden die je creëert wanneer je positiever denkt.
Dat positief denken veel voor je kan doen wisten we inmiddels al wel. Het boek 'Mind over Medicine' bijvoorbeeld, laat zien hoe je jezelf kunt genezen door je hoofd wat beter in te zetten. Magical!

De tijger in het bos

Nu leren we weer eens een keer hoe dat positief denken ook alweer in zijn werk gaat. De schrijver van het artikel geeft zo’n mooi voorbeeld dat ik niet eens moeite ga doen om zelf iets te verzinnen wat erop lijkt: hij slaat de spijker op zijn kop!

Stel je voor: je loopt nietsvermoedend door de jungle en ineens stapt er een tijger je pad op. Angst schiet onmiddellijk door je heen, een negatieve emotie. Wanneer dit gebeurt reageert je hoofd maar op 1 manier: intense focus.
Je concentreert je op het onmiddellijke gevaar voor je neus en komt niet eens bewust tot de conclusie dat je moet wegrennen, je gáát gewoon; weg van de tijger, het gevaar en jouw angst.

Misschien waren er nog wel veel meer mogelijkheden. Wellicht kon je heel gemakkelijk een boom in klimmen, of jezelf verdedigen met een grote tak. Je hersenen zien deze mogelijkheden echter niet en gaan er gewoon meteen vandoor.

Van tijgers naar beren

De conclusie is dat je je gedachten beperkt op het moment dat je je concentreert op negatieve gedachtes. Andere mogelijkheden doen er niet meer toe, jij kijkt naar de tijger.

En ook al sta je niet vaak oog in oog met een tijger, beren op de weg zien we allemaal wat vaker en die zijn net zo gevaarlijk. Eén van de redenen dat we met z’n allen burn-out zijn is dat we teveel stress hebben die we niet kwijt kunnen.
Immers, een tijger levert lichamelijk dezelfde reactie op als een beer op je weg. Fight or flight, of het nu om een boze klant of een lange to-do lijst gaat, je wilt er zo snel mogelijk van wegkomen.

Meer mogelijkheden door positief te denken

Barbara Fredrickson heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van positief denken op mensen. Haar conclusie ziet eruit als een soort sneeuwbal van positieve gedachtes en heet de ‘broaden-and-build-theory’.

Zoals vaak met dit soort dingen, klinkt het ook allemaal weer heel erg logisch: Op het moment dat jij positief denkt wanneer je oog in oog staat met je tijger/beer creëer je een out-of-the-box moment, waarin je met meer ideeën komt dan normaal. Hierdoor ontdek en ontwikkel je je karakter.

Je kan je cognitieve gedrag (bewustzijn, aandacht, concentratie) bijvoorbeeld verbeteren doordat je leert meer in het moment te leven. Je mentale kracht verbetert doordat je je staande leert houden in een lastige situatie. Je sociale vaardigheden worden beter ontwikkeld en je kan daardoor anderen beter helpen en ook zelf beter om hulp vragen. En niet onbelangrijk, je kan je ook fysiek verbeteren, zoals beschreven in o.a. Mind over Medicine.

Deze kleine verbeteringen zijn het begin van jouw sneeuwbal van mogelijkheden.
De meest succesvolle mensen zijn tenslotte de mensen die de wereld tegemoet treden met zelfverzekerdheid, die effectief om kunnen gaan met tegenslagen en vooral ook mogelijkheden zien waar anderen dat niet zien. De kleine dingetjes die jij leert van de acties die je deed door positieve gedachtes zorgen dus uiteindelijk op grote schaal voor een beter leven.

Hoe word je positiever?

Je denkt wellicht meteen aan kleine dingen die bij jou positieve emoties oproepen, en terecht. De Twix waar je al weken zin in hebt, de onverwachts gezellig middag op een zonnig terras of knuffelen met iemand die je hebt gemist.

Maar beeld je nu eens in dat je élke dag een Twix zou eten. Dat iedere dag zo gezellig is als daar op het terras. Of dat je diegene die je zo mist gewoon elke werkdag op kantoor zou zien.
Nog steeds zo’n intens gevoel van geluk? Minder en minder…

Dit effect wordt de ‘hedonic treadmill’ genoemd. Je keert telkens weer terug naar hetzelfde neutrale punt van geluk, ondanks de uitschieters van goede of slechte dingen die je meemaakt. En hoe vaker je hetzelfde meemaakt, hoe sneller je weer terugkomt op je eikpunt van geluk.

Hoe heerlijk het ook klinkt, jezelf positiever maken door de hele tijd lekker te eten en leuke dingen te doen zal niet werken. (Het zal je natuurlijk ook niet tegenwerken, dus go for it anyway!)
Nee, volgens Fredrickson ligt de weg naar positiever denken in meditatie.

Loving-kindness meditatie

We schreven het al eerder: mediteren kun je leren, en is totaal niet zweverig. In haar onderzoek stelt Fredrickson dat mediteren je op een andere manier positieve emoties geeft dan bovengenoemde Twix. Het is actief en persoonlijk, je kunt het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt; hierdoor blijft het interessant en zal het je nooit gaan vervelen.

Maar het meest belangrijke zit ‘m erin dat je in je dagelijks leven gaat toepassen wat je leert tijdens het mediteren. Je hebt meer aandacht, focus; je mentale weerstand is een stuk beter.

Ze stelt specifiek dat ‘loving-kindness meditatie’ de beste vorm van mediteren is als je je positieve gedachtes op deze manier wilt leren ontwikkelen.
Deze vorm van mediteren verhoogt een gevoel van warmte en zorgzaamheid naar jezelf en de mensen om je heen. In zo’n meditatie ben je niet bezig met je focussen op niet focussen (snappez-vous?) maar op het verspreiden van een warm en liefdevol gevoel.
Je roept het eerst op door te denken aan iemand die je lief is, breidt het gevoel vervolgens uit naar jezelf en daarna naar mensen om je heen.
Dit lijkt weer op het out-of-the-box denken waar de broaden-and-build theorie op gebaseerd is.

Het recept voor een succesvol leven is dus mediteren

Oké, we gaan nu wat ver, maar als je alle theorie mag geloven dan is het dus wel zo.
Mediteren, en dan vooral op deze liefdevolle manier, gaat ervoor zorgen dat jij meer mogelijk maakt in je leven.

Tijd om er nú echt mee te beginnen dus, maak er een goede gewoonte van en doe dagelijks een meditatie. Om je op weg te helpen is hier een fijne (Engelse) loving-kindness meditatie:


    Leer iemand anders ook meer mogelijkheden creëeren

    Misschien vind je dit ook interessant om te lezen: