Waarom zo serieus?! Lucy rolt gek op de grond

Neem jezelf eens niet zo serieus, joh!

Toen Jan en ik op Bali waren hebben we veel gekeken naar de locals. Een stel neven die de strandbedjes verhuurden, een groep jongetjes die in de rijstvelden vliegers omhoog lieten om dieren af te schrikken en de dames in de massagesalon die stikkend van de lach de massages stonden te doen. Vooral dat lachen was een gemene deler, overal waar we keken zagen we de locals voluit lachen tijdens het werk. Als je woorden als ‘werkvoldoening’ en ‘keuzestress’ aan ze had kunnen vertalen dan hadden ze er vast niets van begrepen.

Wat doen ze daar dan anders?

Hebben ze daar dan geen problemen of zorgen zoals, vroeg ik mij af. Tuurlijk wel. De bovengenoemde neven wonen met hun hele familie in een kamertje van 3 bij 3 omdat hun eigen huis 4 uur rijden van het strand ligt, en ze toch daar hun geld moeten verdienen. De meiden in de massagesalon werken van 9 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds omdat ze alleen betaald krijgen met een percentage over iedere klant en dus veel klanten moeten behandelen.

Wat mij betreft zat het verschil erin dat ze er daar echt wat van proberen te maken, op een heel andere manier dan wij hier doen. Wij proberen carrière te maken, promotie te maken, succesvol te worden, etc., etc. Daar proberen ze hun geld te verdienen en in de tijd dat ze dat doen het naar hun zin te hebben. Lekker met elkaar te lachen, met andere mensen te praten, stilletjes een liedje neuriën tijdens het werk.

Why so serious?!

Ja, ja, natuurlijk, er zijn momenten in je leven dat je het wel serieus moet nemen, of een serieuze kop moet trekken. Maar geloof mij, dat is een stuk minder vaak dan je denkt.
Ik heb het niet per se over meer lachen in je leven, ik denk dat iedereen inmiddels wel weet hoe goed dat voor je is.
Nee, ik heb het over het minder serieus nemen van het leven in het algemeen. Want een lachbui op zijn tijd is leuk, maar echt wat luchtiger door het leven gaan is nog veel beter voor je. Dus de volgende keer dat je weer veel te gestressed op je werk zit, helemaal opgefokt in de supermarkt in de rij staat of superserieus je routine in de sportschool afwerkt, denk dan eens aan de volgende punten:

  • Wat doe je nou eigenlijk in het leven? Je slaapt, eet, poept; dat staat (meestal) vast. Waarschijnlijk werk je om de plek waar je slaapt en wat je eet te kunnen betalen. En dan? Je bent een stipje op de hele aardbol, je laat een kleine indruk achter op de mensen om je heen en daar houdt het op. Dat klinkt als een reden om juist serieuzer te worden, maar zie het eens omgekeerd. Doe eens wat luchtiger in die belangrijke meeting, wat boeit het eigenlijk? Er zijn miljarden mensen op aarde die allemaal willen overleven, de rest is bijzaak. Dan kan die ene gekke spelfout in die belangrijke Powerpoint er echt wel bij hoor.
  • Denk eens aan een troep spelende kinderen; wat doen zij? Ze rennen wat rond, verklaren ‘nu ben ik de koning’, en zijn dat dan ook meteen. Wie trekt het in twijfel? Wie zegt er tegen ze dat ze even realistisch moeten doen omdat wat zij zeggen écht niet kan? Nobody. En jij staat bloedserieus in de sportschool gewichten te heffen. Ga eens buitenspelen, huppel eens een stuk in plaats van hard te lopen. Ik kan je garanderen: niet alleen word je er zelf heel vrolijk van, je krijgt erg leuke reacties.
  • Dus je wilt je baan graag houden, dus je wilt een gezond lijf, daar kan ik allemaal inkomen. Maar waarom doe je eigenlijk zo serieus? Denk daar eens over na voor jezelf. Zou je meteen je baan verliezen als je een grapje maakt? Wordt je meteen door de maatschappij uitgestoten als je zingend op de fiets zit? Wie help je er eigenlijk mee door zo serieus te zijn? En vooral: denk eens na over het effect dat andere ‘ gekke’ mensen op jou hebben. Als ik die spelende kindjes zie, die zingende jongen op de fiets of de meisjes die zo lachen tijdens het geven van de massage dan word ik hartstikke blij. Spread the joy!

Ik hoop dat je door deze post even stilstaat bij jezelf en of je soms ook niet veel te serieus door het leven gaat.
Wat zijn jouw ‘gekke’ uitbarstingen die het leven leuk maken voor je?

Spread the joy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.