Iconen social media met Ayla

Hoe ga jij om met social media?

Onlangs beschreef mijn persoonlijke guru en godin Jennifer Aniston social media als iets wat afleidt van het dagelijks leven en je tijd opslokt. Het zette mij aan het denken over hoe we omgaan met social media. En dan bedoel ik nog niet eens het geklaag van de oudere generaties die zeggen dat we allemaal aan onze telefoon gekleefd zitten (pot-ketel-situatie overigens!). Ik ga er vanuit dat je dat inmiddels wel onder controle hebt en niet tijdens een huwelijksvoltrekking zit te tweeten of snappen.
Waar ik meer op doel is het zwarte gat waar social media je in kan zuigen, je hoofd vol stopt met informatie waar je niets aan hebt en je afstompt doordat je elke keer weer in het hetzelfde schattige kattenfilmpje wordt getagd. Hoe schattig ook, na 5 tags heb ik hem wel gezien.

Hoe ga jij om met social media? Ik heb hieronder wat media op een rijtje gezet, met wat extra tips. Zodat jij weer wat meer uren in je week krijgt als je uit het zwarte gat kruipt 😉

Facebook

Waarschijnlijk je eerste account op alle social media. Je bent er vrienden met het eerste vriendje van je buurmeisje toen je 6 was, die ene meid waar je op stage een week mee samenwerkte, je moeder en je usual suspects die je in het dagelijks leven veel spreekt. Facebook is heerlijk om als een ware voyeur mee te kijken in het dagelijks leven met mensen wie je niet vaak meer spreekt. Maar juist dat is het zwarte-gat-gevaar van Facebook. Je kiest niet geheel vrijwillig wie je allemaal als vriend hebt, je bent (voor een groot gedeelte) aangewezen op mensen die jij persoonlijk kent. Het is net als met familie: je kiest ze niet zelf uit maar je moet het er toch mee doen. Ennn ja hoor: voor je het weet zit je weer te kijken naar hoe de hond van die-ene-jongen-van-vroeger een high five kan geven in ruil voor een brokje en ben je weer een uur verder.

 • Las vaste Facebook-momenten in op je dag, zodat je niet vergeet je studiegenootje te feliciteren met haar behaalde diploma, maar ook niet de hele dag naar zinloze filmpjes zit te kijken (die je nu ook al 3x voorbij hebt zien komen).
 • ‘Ontvolgen’ is mijn lievelingsknop op Facebook, je blijft wel vrienden maar krijgt niet meer de posts te zien van die persoon. Heerlijke functie voor al die mensen van vroeger die eigenlijk niet zo’n boeiend leven hebben, maar bij wie je wel soms wilt gluren of ze dik zijn geworden of niet 😉
 • Ontvolg of ontvriend die ene tagkoning(in) die de hele dag niets anders doet dan namen van vrienden onder berichten zetten. Believe me: je hele tijdlijn ziet er ineens een stuk opgeruimder uit. Ben je zelf tagkoning(in): check yourself before you wreck yourself.

Twitter

Twitter is (wat mij betreft) een stuk minder omgaan met je bekende sociale netwerk, en meer met mensen die jij zelf kiest om te volgen. Grappige mensen, TV-persoonlijkheden, bedrijven of mensen binnen jouw branche die je interessant vindt. Met twitter praat je gemakkelijk mee met wat er speelt omdat je #hashtags daar zo heerlijk werken. Een voetbalwedstrijd, Wie is de Mol of bij calamiteiten: Twitter is mijn to-go source voor grappige commentaren of informatie.
Nadeel van Twitter vind ik dat (als je er écht iets mee wilt doen/bereiken) het zo reactief is. Alleen maar gluren naar wat anderen zeggen kan zeker, maar als jij zelf ook volgers wilt krijgen dan zal je je in de gesprekken moeten mengen, en dat kost veel tijd.

 • Volg niet teveel mensen uit één ‘groepje’, voor je het weet staat je hele timeline vol met gesprekken tussen deze mensen.
 • Zie punt 1: als je wel veel vrienden hebt op Twitter, gebruik dan je Whatsappgroep voor gesprekken zodat je je notificaties uit kunt zetten en niet de hele tijd naar Twitter getrokken wordt.
 • Don’t be afraid to quit! Ik ben sinds een tijdje gestopt met Twitter, en heb ook besloten dat ik het voorlopig niet meer oppak (ook niet voor de blog). Ik zit al in genoeg groepapps met mensen die ik daadwerkelijk ken, ik hoefde even geen gesprekken meer op Twitter met mensen die ik niet ken. De batterij van mijn telefoon gaat sindsdien een stuk langer mee!

Instagram

I love instagram. Ik vind het een stuk toegankelijker dan bijvoorbeeld Flickr als foto-app en omdat je in 1 oogopslag kunt zien of iemands gallery je aanstaat of niet, kan je supermakkelijk kiezen of je iemand gaat volgen of niet. Nog meer dan Twitter en Facebook kan je op Instagram echt heel erg zelf kiezen wie je volgt, de taal/waar iemand vandaan komt maakt immers niets uit (zeker niet met de nieuwe ‘vertaal-functie’!) Ik kies er echt voor om mijn extra tijd bij de bushalte (lets be honest, ik bedoel natuurlijk: op de w.c.) te besteden aan Instagram. Ik word zo vrolijk van al die mooie plaatjes!

 • Heb schijt aan je netwerk. Hoeveel jij ook van je neefje houdt, 10 foto’s per dag is echt too much. Kies lekker zelf wie je volgt, je neefje zie je ook op Facebook nog voorbij komen!
 • Laat je niet teveel foppen. Als jij merkt dat je (negatief) wordt beïnvloed door alle #fitgirls, ontvolg dan en kies voor iets anders wat je aanspreekt. (In mijn lijst geen fitgirls, wel heel veel lekker eten en mooie natuurplaatjes)
 • Insta is er voor de mooi, je hoeft dus niet iedere poep of scheet vast te leggen en dat scheelt aanzienlijk in je tijd. Kies 1 mooie shot uit van je vakantiebestemming/diner/interieur/sixpack en ga daarvoor, je hoeft geen 1.000 foto’s per dag te maken voor Insta.

Snapchat

Omdat er op snapchat een tijdslimiet zit op foto’s en filmpjes is het veel meer geschikt om wat onzinnigere dingen op te gooien, het verdwijnt toch weer. Dat is meteen ook het zwarte-gat-gevaar van Snapchat, niet alleen zit jij zelf heel gemakkelijk stories van anderen te kijken, voor je het weet ben je ieder aspect van je leven aan het snappen. Ik vind het leuk om in de ‘echte’ levens te kunnen kijken van bijvoorbeeld bloggers die ik graag volg. Steeds meer (kleine) bedrijven gaan het gebruiken, en dat is eigenlijk best leuk!
Ik vind het ontbreken van likes en comments eigenlijk wel heel fijn, dat houdt de druk ook laag om niet je beste kant erop te hoeven zetten.

 • Guilty as charged, maar toch: geniet ook nog een beetje van je concert/festival/picknick en ga niet de hele tijd staan filmen.
 • Stories stapelen zich 24 uur op, je hoeft dus echt niet elk half uur te checken of Justin Bieber nog steeds een blonde kuif heeft. Take a break!
 • Ja, al die stickers en filters zijn heel leuk, maar ook hiervoor geldt: met je maten zit je gewoon op WhatsApp, scheelt je weer een half uur plaatjes zoeken.

Bloglovin’

Ook hiervoor geldt: I love Bloglovin’! ’s Ochtends als ik zit te ontbijten dan lees ik mijn feed door zoals iemand anders de krant zou doorlezen. Even kijken wat erbij is gekomen van mijn favoriete blogs en dan lekker de artikelen lezen. Een trend in mijn social media gebruik: volgen wie je graag wilt volgen en vooral niemand volgen waar je brein gaar van wordt. Wat dat betreft is Bloglovin’ heel erg fijn, je volgt echt blogs en niet per se personen, waardoor alle info die je krijgt meteen leuk is voor jou.

 • Ook een trend, maar hij werkt ook zo goed: kies je Bloglovin’ moment en lees 1 keer per dag wat er is bijgekomen. Zeker omdat het vaak artikelen zijn en geen vluchtige foto’s of berichtjes ben je er per keer iets meer tijd aan kwijt, en dat is 1 keer per dag wel genoeg.
 • Zoek naar blogs in je interesse-veld en je wordt nooit meer murw geslagen met loze internet-informatie waar je toch niets aan hebt.
 • Blijf bij je lijst, als je door de ‘suggested’ blogs of artikelen heen gaat dan kom je weer in het inmiddels welbekende zwarte gat terecht.

Welke social media gebruik jij het liefst? En welk medium heb ik overgeslagen waar ik nu toch echt aan moet gaan geloven?

Ironisch delen noemen we dat: share on social media!

Comments 3

 1. Bedankt voor de tips! Ik ga m’n FB-vriendjes binnenkort eens opruimen.

  Maar dat nichtje dat je verder nooooit meer in het ‘echte leven’ spreekt? Wat moet ik daarmee doen?! Facebook heeft tegenwoordig ook die functie dat je van mensen dingen kunt hiden en dan zouden ze minder op je tijdlijn langs moeten komen, maar ik vraag me af of dat wel werkt… Het lijkt er op van niet 😉
  Karin onlangs geplaatst…Rokjes #4 en #5: twee oefenrokjesMy Profile

  1. Post
   Author

   Jaaaa, jawel! Dat werkt geweldig! Ik heb echt mijn halve lijst (sorry meelezers 😉 ) op ‘unfollow’ gezet, zodat ze wel gewoon je vrienden blijven maar je tijdlijn er niet helemaal aan gaat. Ideaal!

   1. Unfollow werkt inderdaad goed! Maar als je op een specifieke post klikt, krijg je de optie “hide this post” en vervolgens “see less from this person”. Dat mogen ze van mij wel wat aanscherpen. Ik zou eigenlijk de functie willen hebben dat ik alleen de ‘echte’ posts zie van personen en niet wat ze allemaal liken 🙁
    Karin onlangs geplaatst…Rokjes #4 en #5: twee oefenrokjesMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.