Positief egoïsme; waarom het zo moeilijk is om jezelf op nr. 1 te plaatsen

Positief egoïsme; zet jezelf eens op nr. 1!

'Egoïsme' heeft voor de meesten van ons een nare bijsmaak. Zonde, want positief egoïsme is hartstikke goed!

Het alwetende Wikipedia leert ons dat egoïsme een menselijke eigenschap is waarbij iemand streeft naar eigen voordeel en geluk, met verwaarlozing van de belangen en het geluk van anderen.

Als je het zo neerzet dan klinkt het inderdaad niet al te best! Maar wat gebeurt er als we die zin eens een beetje omgooien?

"Door de belangen en het geluk van anderen voorop stellen verwaarloost iemand zijn eigen voordeel en geluk."

Wanneer iemand tegen je zou zeggen dat dit zijn of haar uitgangspunt is in het leven, dan zou je diegene toch verontwaardigd aankijken, of niet soms?!

Daarom een pleidooi voor positief egoïsme. Want jezelf op nr. 1 zetten is hartstikke hard nodig, hoe moeilijk het ook is.

Waarom vinden we egoïsme zo smerig?

De mensen waar we aan denken bij het woord 'egoïst' zijn de mensen die wel graag van je nemen, maar niet echt iets teruggeven.

Vriendinnen die nooit van zich laten horen totdat ze eens iets van je nodig hebben. Collega's waarmee je tijdens de lunch even lekker denkt bij te kletsen, en waarvan je je achteraf beseft dat het alleen maar was om extra informatie van je te krijgen.

Zoals ik hierboven al zei, egoïsten hebben duidelijk hun eigen voordeel en geluk voor ogen. Dat van jou maakt ze niet uit.

Evolutionair gezien zijn dit geen geliefde mensen. Je verzamelt bessen voor de hele groep, en meneertje koekepeertje eet de voorraad op zonder zelf iets in te leggen! Alsjeblieft hè...

De menselijke reactie hierop is dat je de volgende keer als hij hulp nodig heeft denk 'ja doei, had je zelf ook maar iets moeten doen.' 
En zo ontstaat er een negatieve spiraal rondom egoïsten.

Met een egoïstische collega of buurman is dit nog makkelijk gedaan. Maar als de egoïst in kwestie een familielid of goede vriendin is dan is het een stuk moeilijker om hiermee om te gaan.Positief egoïsme als verstandige tegenhanger

Goed, we kunnen dus stellen dat het een mooi streven is om het geluk en de belangen van anderen in het vizier te houden.
You give some, you get some, dat idee.

Maar het voorop stellen van anderen heeft zo zijn grenzen. Kijk nog maar eens naar de omgehusselde zin bovenaan dit artikel.

Jezelf verwaarlozen voor het geluk en de belangen van anderen. Ik word al moe als ik alleen al naar die zin kijk.

En daar zit hem ook meteen de clou. Als je dat doet dan word je namelijk ook écht moe. Het is toch doodvermoeiend om steeds anderen op nr. 1 te plaatsen en jezelf daarachter nog eens een plekje te geven?

Zie wat je te geven hebt aan anderen eens als een innerlijke benzinemotor. Wanneer je continue maar geeft en niet bijtankt, dan duurt het niet lang voor je motor het begeeft!

Het is dus hartstikke belangrijk om jezelf op nr. 1 te zetten. Want jij kan alleen iets teruggeven aan anderen wanneer je zelf ook goed in je vel zit!

Hoe zet je jezelf op een goede manier op nr.1?

En nu niet meteen allemaal eikels worden hè?! We hebben het hier over positief egoïsme!

Jezelf op 1 zetten voelt voor de meesten van ons als 'makkelijker gezegd dan gedaan.' We zijn zo vaak gewend om anderen op nr.1 te zetten, dat het gewoon heel stom voelt om jezelf eens voorop te plaatsen.


 • Juist op drukke dagen neem je tijd voor jezelf

  Wanneer je je dag gehaast begint, een smoothie laat vallen, in de file komt te staan en ook nog vastzit in de lift dan beïnvloedt dat je dag behoorlijk.

  En juist op dat soort dagen is het belangrijk om even tijd te nemen voor jezelf. Dat je te laat bent gekomen wil niet zeggen dat je geen recht hebt op een adempauze en een glas water.

  Op dit soort dagen zet je vaak ook een kettingreactie in werking. Morgen probeer je als een gek in te halen wat je vandaag hebt gemist. Of je haalt je kids op uit school, nog altijd gehaast en chagrijnig. Terwijl zij het gehaast van die ochtend allang zijn vergeten.

  Neem dus juist op dit soort dagen de tijd om bij jezelf te blijven. Dat straal je uit naar de mensen om je heen. Voor je het weet wordt er al stukken minder aan je getrokken!

 • Zorg goed voor je lichaam

  Dit klinkt misschien niet als iets egoïstisch. Maar als ik naar mezelf kijk, dan is het wel echt belangrijk dat deze op de lijst staat. Hoe vaak ik niet 'vergeet te lunchen' omdat ik druk bezig ben voor een klant.
  Of de halve dag geen water drink omdat ik zo op ga in mijn computer en wat ik aan het doen ben (voor anderen).

  Ook voor je fysieke zelf geldt: hoe kan je nou iets positiefs teruggeven aan anderen wanneer je zelf uitgehongerd, met een stijve rug en uitgedroogd door het leven gaat? Zorg dus goed voor je lichaam!

 • Zeg eens wat vaker nee

  C'est simple comme bonjour! We voelen ons vaak verplicht om ja te zeggen als ons iets gevraagd wordt.

  Je voelt je gevleid, wilt graag iemand helpen of voelt je verplicht 'want het is nu eenmaal mijn moeder.' Om maar eens wat voorbeelden te noemen.

  Ga bij het volgende verzoek wat je krijgt eerst eens te raden bij jezelf voordat je antwoord geeft. We gooien er zo gemakkelijk een 'ja, is goed hoor!' uit dat we vaak niet eens nadenken. Dus neem even de tijd. Waar heb jij behoefte aan? Waar ben jij druk mee? Heb je zin en tijd om nu iets voor een ander te doen?

  Onthoud ook vooral dit: je hebt geen excuus nodig om nee te zeggen. Je hoeft je niet te verantwoorden! Als jij iets niet wilt, dan is dat jouw goed recht.

 • Geef het goede voorbeeld aan anderen

  Stel je eens voor dat je de 3 tips hierboven toepast. Je komt helemaal zen uit de strijd van alledag en je voelt je goed. En denk dan eens aan al die mensen die rondlopen als een kip zonder kop, zich slecht voelen en die zichzelf wegcijferen.

  Krijg je daar niet ook de kriebels van? Als ik me zo goed voel dan word ik een stuk guller. Ik wens het iedereen toe om zich zo fijn te voelen!

  Houd dat maar eens in je achterhoofd als je jezelf weer eens wegcijfert. Welk voorbeeld geef je daarmee aan anderen? Welk signaal geeft het aan jouw team? Je kinderen? Je partner?

  Zie jezelf dus maar eens als een rolmodel! Want zolang zo velen van ons zichzelf nog wegcijferen ben je ook echt een rolmodel als je positief egoïstisch kan zijn. De wil om het goede voorbeeld te geven zal er automatisch voor zorgen dat je het ook beter op jezelf toepast. Een rasechte win-win dus!


  Hee, egoïst! Goed bezig 😉

  Zou jij meer kunnen doen aan positief egoïsme? En wat is voor jou de fijnste manier om dat te doen?

  Hee, egoïst, houd dit artikel niet voor jezelf!

  Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.