Routine terugvinden

Je routine terugvinden, hoe doe je dat?

Na al het klussen aan het huis en de verhuizing die daarop volgde was ik even knock-out. Dus ik nam wat rust, pakte op een iets rustiger tempo de dozen uit, lanterfanterde een beetje in de tuin en ging in bad.
Langzaam vergroeide mijn telefoon meer en meer met mijn rechterhand, mijn kont vergroeide met de bank en mijn gedachtestroom doet ook ineens waar hij zelf zin in heeft. Shit! Ik ben mijn routine kwijt!

Na weken van strakke klus-, verhuis- en uitpak-deadlines is de druk van de ketel en ben ik verzand in een soort vakantiemodus. Niets hoeft, alles mag en als je je vooral maar niet haast dan kom je de dag wel door.
Bevind jij je ook wel eens in zo’n situatie? Ik had het vroeger ook vaak na het inleveren van verslagen of examens, dat ik me zó lastig weer ertoe kon zetten wat nuttigs te gaan doen.

Maar nu ben ik er klaar mee, het rusten kan nu ronduit luiheid worden genoemd. En als ik uit pure apathie nóg een potje solitaire op mijn telefoon speel dan word ik gek. Zo ga ik mijn routine terugvinden:

1. Creëer urgency

In mijn korte, maar zeer leerzame, carrière als salesvrouw had ik 1 reminder zo contant nodig dat hij uitgeprint op mijn computer hing: “Without a sense of urgency, the desire loses its value”. Als jij iets wilt verkopen en je vertelt er meteen bij dat het volgende week waarschijnlijk ook nog wel kan, waarom zou iemand dan nú iets van je willen kopen?

Ik zag het altijd zo: als iemand op een feestje naar je toe komt en een schaal bitterballen onder je neus heen en weer beweegt en zegt ‘Bitterballen! Neem ruim! Bitterballen!’, dan pak jij die bitterbal. Als diezelfde persoon naar je toekomst en terloops vertelt dat er een schaal bitterballen in de keuken staat, dan heb jij niet dezelfde neiging om je gezicht meteen vol te stoppen met bitterballen.

Als jij je routine terug wilt vinden creëer dan voor jezelf deze urgency. Zo mag ik pas iets anders gaan doen wanneer deze blogpost af is. En heb ik Jan beloofd dat de garage is opgeruimd als hij vanavond thuis komt. Nu moet ik wel!

2. Zet je telefoon uit

Hoera! Ik heb me in slechts een week tijd op weten te werken van nitwit naar all-time-recordhouder van mijn solitaire appje! Daarnaast heb ik een miljoen keer Instagram gecheckt, zónder de inspiratie te vinden om zelf iets te posten. Ook best een prestatie. Dat ik de Facebook app weer op mijn telefoon had geïnstalleerd en inmiddels ook weer heb verwijderd zegt dan genoeg. Ik word gek van dat ding.

Dus: ik ga een andere app voor telefoongebruik op mijn telefoon zetten, want de waarschuwingen van de huidige hebben hun impact verloren. En daarna gaat ie uit totdat de garage opgeruimd is. Zo.

To do list - routine terugvinden

3. Maak een to-do list

Dit was ik maandag al van plan, maar ging toen ‘eerst…’, wat ik ging doen weet ik nu niet meer, maar had ik in godsnaam eerst die to-do lijst toch gemaakt. Als ik gewoon gepland had wat ik deze week op welke dag zou gaan doen, dan had ik tenminste een beetje houvast gehad en waarschijnlijk wel wat gedaan gekregen.

Ik ga straks (na deze blogpost en de garage natuurlijk) vast een planning maken voor volgende week. Er zijn namelijk een miljard dingen die ik rondom het huis nog moet doen. Van die kleine klusje die, als je ze nu niet doet, nooit meer doet. Maar ik wil ook weer even de blog vooruit werken en wat dingen in de tuin opknappen. Een goede planning zorgt dat me dat gaat lukken.

Want als ik met iets bezig ben en ik zie een katje, waarvan mijn hoofd meteen besluit dat dit katje nú geaaid, geknuffeld en ‘als ik dan toch bezig ben’ even gekamd moet worden, dan weet ik dat ik nog andere, belangrijkere dingen op mijn planning heb staan. Bovengenoemd katje kan dan best zichzelf even vermaken. Om maar een voorbeeld te noemen!

(Pro-tip: als je een stukje wilt typen op je blog over waarom to-do lijstjes zo handig zijn, google dan vooral niet op “why a to do list works”)

4. Wat er ook gebeurt: ga niét mulit-tasken!

Ik zocht net in de Keyword Planner van Google op ‘routine terugvinden’ en kreeg deze lijst resultaten: verliefd op een ander, hoe red ik mijn relatie, relatie verbeteren, spanning in relatie, etc., etc. Mijn brein ging uit z’n dak! Geinig! Meer over opzoeken! Google is je vriend!

Ik opende daarna mijn dashboard om deze blogpost te gaan schrijven en zag allemaal lieve reacties op mijn vorige post. Lezen! Meteen reageren! Hoe zou het met de plannen van Aneta zijn? Hee kijk, een vlinder!

Als je je routine kwijt bent en jezelf weer gaat dwingen om dingen te doen, vermijd dan alle mogelijke afleidingen en multi-task mogelijkheden. Voor je het weet sta je 8 dingen tegelijk te doen en is er aan het einde van de dag weer niets af. Zie punt 2 en zet je telefoon uit, dat helpt al heel veel. En als je halverwege een taak verzandt in een andere taak, zie dan punt 3 en zet deze taak op je planning. Zo is het uit je hoofd en kan je je weer concentreren op de taak waar je mee bezig was.

5. Beloon jezelf niet!

Hee grappig, volgens mij heb ik deze tip al eens eerder gegeven in een blog. (Nee brein, niet nu opzoeken! Zie punt 4!!)

Als jij de marathon van Rotterdam rennen als routinezaak ziet, beloon jezelf dan vooral wel. Voor al het andere: neen. Deze blogpost eindigen is echt niet zo’n enorme prestatie dat je een half uur op de bank met een boek hebt verdiend. De garage opruimen is ook gewoon een taak en niet iets waarvoor je ‘gezellig naar het dorp een kopje koffie en taart’ mag uitvoeren.

Pas als je punt 1 t/m 4 gedaan hebt; de planning voor vandaag ook vandaag hebt afgerond, zonder te multi-tasken en zonder op je telefoon te gaat zitten kutten (pardon my French) is het tijd voor een kleine beloning. Tot die tijd: nope.

P.S. Het was dit artikel, en ik heb het niet opgezocht, mijn hoofd wist het uit zichzelf weer.


Zoals je waarschijnlijk wel doorhebt is dit artikel meer een soort reprimande voor mijn eigen gedrag dan voor dat van jou. Desalniettemin hoop ik dat jij er ook wat aan hebt!

Ben jij je routine wel eens kwijt? Wat is jouw gouden tip om hem weer terug te krijgen?

P.P.S. Mocht je hier zijn beland omdat je googelde op ‘hoe red ik mijn relatie’, dan zijn dezelfde tips ook toepasbaar. Je alleen focussen op je partner, je telefoon uitzetten en sex op de planning zetten schijnen enorm te helpen. You’re welcome 🙂

Deel dit artikel met een losse flodder die ook wel wat routine kan gebruiken!

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

Comments 13

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Ohja, multitasken klinkt zo aanlokkelijk, het idee dat je echt lekker bezig bent met 100 dingen tegelijk, maar helaas.. Het kost me wel altijd echt heel veel moeite om ermee te stoppen en me op 1 ding te concentreren!

 1. Haha, wat geweldig geschreven en echt een heerlijke blog! Ik moest lachen om je eigen verhaal over multitasken. Zo herkenbaar! Even een mailtje tussendoor, even mijn telefoon checken, even dit prulletje opruimen. Oh ja, waar was ik ook alweer mee bezig? 😉 Dat van jezelf niet belonen vind ik ook een goed idee trouwens. Zelf heb ik ook weleens de neiging om mezelf iets te ruim met pauzes te belonen 😉
  Romy onlangs geplaatst…So Low mini shoplog: budgetproof scrapbookspullenMy Profile

  1. Post
   Author

   Dankjewel Romy! Dat belonen zit er bij mij ook veel te veel in, wat totaal niet handig is als je veel dingen op de planning hebt staan. Ook wil ik het nog wel eens vertalen naar een chocoladebeloning, ook niet erg handig als je dit te vaak doet 😉

  1. Post
   Author

   Ja, een lijstje maken schiet er bij mij ook nog wel eens bij in. Maar in the end vind ik het toch wel zo fijn om alles op een rijtje te hebben, en vooral dat het dan uit mijn hoofd is. Anders komt het iedere 10 minuten nog even langs in mijn gedachtestroom.

 2. Ooh wat een handige tips! Maar Ayla, na weken zwaar klussen heb je heus wel een paar dagen (wat zeg ik? Weken!) relaxen verdiend hoor! Je kunt nu eenmaal niet doorknallen! Maar als dit wel nodig is, zijn jouw tips zeker superhandig :D. Ooh dat niet-multitasken moet ik ook echt nog leren, zo vaak ben ik 3 dingen door elkaar aan het doen!
  Benthe onlangs geplaatst…De grote social media lenteschoonmaakMy Profile

  1. Post
   Author

   Ohh Benthe, je hebt helemaal gelijk! Ik vroeg me al af waarom ik zó bekaf was nadat ik mijn planning had afgewerkt. Soms vergeet ik echt dat je best goed mag uitrusten van zoiets heftigs. Of het voelt minder heftig omdat het zo fysiek is en niet in je hoofd. Nouja, rust zal het worden dan maar!

  1. Post
   Author

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.