Help, ik heb geen licht in huis

Help, ik heb geen licht in huis!

Ondanks dat ik gek ben op het huis waar Jan en ik wonen, heeft het 1 mega-flaw: het licht sucks.

Onze woonkamer ligt recht op het oosten en dat betekent dat wij in de vroege ochtend even de zon in kijken, maar dat de rest van de dag onze woonkamer een donker holletje is. De zonnige kant van het huis bereiken we door een lange gang: de keuken. Hier hebben we 1 raam, dat onder de dakrand van de buren zit en dus de zon pas ziet aan het einde van de dag als hij bijna onder gaat.

De slaapkamer staat in verbinding met de woonkamer door een trap, en er zou daar dus licht doorheen kunnen vallen. Ware het niet dat het gordijn bij het dakraam boven heel erg kapot is, en dus al jaren dicht zit. Want we hebben toch liever minder licht in de woonkamer, dan een slaapkamer zonder gordijnen.

Ik ben heel gevoelig voor ongevoelige huizen (snappez-vous?). Het koude, blauwe licht hier in huis en het gebrek aan licht in het algemeen zorgen er voor dat ik me echt ellendig kan voelen als ik al niet zo lekker in mijn vel zit. Hieronder een aantal tips voor als jij je hierin herkent!

1. Gebruik warme kleuren

Warme kleuren bij weinig licht in huis

In de categorie ‘open deur’ schiet ik hem toch maar even in. Als je last hebt van koud licht in je huis, ga dan niet voor Jan des Bouvrie-look. Dat wil ook niet zeggen dat je gedoemd bent tot een geel met oranje woonkamer, maar kies in ieder geval tinten uit met een warme ondertoon. (En niet zoals mijn eigen Jan deed voor wit-wit. Neem dan in ieder geval de kleur 9010, gebroken wit).
Zoals ik laatst vertelde heb ik hier in huis een muur groen geverfd, daar heb ik speciaal donkergroen met een warme ondertoon voor gekozen. Als je voor een donkere kleur gaat, zorg dan wel dat je plafond een lichte kleur blijft, daardoor lijkt het lichter.

2. Hang spiegels in huis

spiegels zorgen voor licht in huis

Ja, en dan moet je die dus wel ophangen op een muur die het licht weerkaatst als je meer licht in huis wilt. Wij hebben een spiegel op de schouw, die precies helemaal niets weerkaatst. Bad example dus! Of misschien een goed voorbeeld van een tip die ik ook zelf nog kan gaan toepassen!
Het zorgt er niet alleen voor dat je kamer groter lijkt, maar ook een heel stuk lichter. Je hoeft niet altijd te kiezen voor een massief ding, een verzameling van kleine spiegels zoals op de foto werkt ook heel goed.

3. Tegenstellingen alert, part 1: een lichte vloer

Witte vloer voor meer licht in huis

In een donker holletje kan het een enorme uitkomst zijn als je de vloer een lichte update geeft. Of het nu een lichte houten vloer is, of een echte witte vloer maakt niet uit. Je geeft de lichtheid een enorme boost.
Mocht je een nieuwe vloer gaan leggen n.a.v. deze post: de vloer met het licht mee leggen zorgt dat je de lichtstralen ‘rekt’ waardoor je kamer groter en lichter lijkt.

4. Tegenstellingen alert, part 2: gebruik veel warme materialen

Warme en zachte materialen helpen bij een donker huis

Ja, en hier hoort dus een mooie houten vloer ook bij. Die ene, die je bij tip 3 net wit had willen verven.
Bij ons in huis bijvoorbeeld, is het licht dusdanig koud dat ik nooit voor een witte vloer zou gaan, maar juist een houten vloer met een warme kleur zou kiezen. Heb ik even geluk dat die er al in lag 😉
Wat je natuurlijk ook zou kunnen doen, is kiezen voor een lichte kleur vloer en muren, en dan zorgen dat je het geheel warm maakt met bijvoorbeeld houten meubelen.

5. Smijt je geld over de balk

Droomkeuken met skylight

Als je écht in een holletje woont met geen licht in huis, dan is een (kleine) investering best een goede optie. Denk bijvoorbeeld aan glazen deuren tussen verschillende vertrekken. Bij ons staan de deuren naar de gang en keuken altijd open, anders zou ik ze zeker willen vervangen met glazen deuren om het zonlicht uit de keuken in de woonkamer te krijgen.
Je kan ook kiezen voor het laten aanleggen van een skylight, deze zijn er in veel verschillende maten en werken perfect in donkere ruimtes. (Tenzij je gordijn kapot is en je ze altijd dicht houdt, ahum…)
En dan zijn er natuurlijk ook altijd nog extra ramen of schuifpuien aan te leggen. Aan jou de keuze!

Ik hoop dat jij in een lichter huis woont dan wij en je de tips niet nodig hebt! Als dat wel zo is: hoe maak jij je huis het liefst lichter en fijner?

Foto’s in dit artikel :Warme kleuren, Spiegels aan de muur, Lichte vloer, Warme materialen, Geld over de balk

Deel het licht met de wereld

Comments 2

 1. Hi, mijn woonkamer is ook een donker holletje en de temp. altijd zo koud, lekker in de zomer, maar die is zo kort hier in NL.

  Houtgekleurd laminaat ligt er bij mij al en het is nog steeds donker, maar dat komt door de antracietgrijze behang hier aan 1 hele muur van de woonkamer, had de vorige bewoonster voor gekozen.. die ga ik er binnenkort dus afhalen. Het lijkt wel of het altijd bewolkt is in mijn woonkamer, vreselijk! Ben dus ook vaker in de keuken te vinden, dan in de woonkamer. In de keuken ben ik vrolijk door de zon en warmte en in de woonkamer depri. Ook mijn vloer ga ik veranderen in een veel lichtere kleur, vind dat licht bruin/gele houten kleur laminaat helemaal niet mooi. Ziet er zo ouderwets uit.

  Heel herkenbaar dus wat je hier schrijft, maar ben niet echt weg van kleuren met een warme ondertoon, dus ga toch naar koele kleuren kijken, maar gewoon wat lichter.. wel is het koele daglicht aan deze kant van mijn woning handig, aangezien ik kleurenconsulente ben en in 1 kamer koel daglicht nodig heb om mensen te kunnen analyseren, ook een groot pluspuntje dus!

  1. Post
   Author

   Oh bah, antraciet behang klinkt inderdaad heel ‘bewolkt’, zeker in ons vaak bewolkte landje! Wat tof dat je kleurenconsulente bent, en handig inderdaad om dan een warme en een koele kamer te hebben. Ik hoop dat je herinrichting mooi wordt, succes ermee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.