Hoe richt je het huis in als je gaat samenwonen?

Het huis inrichten als je gaat samenwonen, hoe doe je dat?

Iets meer dan een jaar geleden trok ik bij Jan in. We kennen elkaar van werk en zagen elkaar zo ongeveer 24/7, dus toen Jan ergens anders ging werken veranderde dat de zaak. De eerste twee weken van zijn nieuwe werk was ik de hele tijd bij hem thuis (iets met een lease-auto en de juiste parkeervergunning). Na die twee weken zei Jan ‘Zullen we anders de katjes halen? Dan hoef je niet de hele tijd heen en weer’. Et voilà mensen, zo woon je dus samen.

Maar Jan woonde in een echt mannenhuis. Zo eentje met louter witte muren zonder iets van decoratie, de peertjes van de verhuizing hingen er nog en ook de meubels zelf lieten te wensen over. Gammele kleine witte stoeltjes bij een bakbeest van een witte eettafel is niet mijn droom qua interieur, om maar eens een voorbeeld te noemen.
Het heeft dus even geduurd voordat ik me echt thuis voelde en kon zeggen dat het ‘ons huis’ is en niet dat ik in Jan’s huis woonde.

Het ging ongeveer zo:

Een kleurenschema kiezen

Ik weet van mezelf dat ik nogal los kan gaan als het op kleuren aan komt. Om een voorbeeld te geven: mijn tienerkamer had op ieder muur bovenaan knalgeel, dan een streep felgroen/lichtblauw en daaronder fel oranje. Verder stonden er allerlei harige fotolijstjes (die destijds helemaal de shit waren) in diezelfde kleuren en hield het daar niet op.
Desalniettemin: ik had ook toen al een kleurenschema. Het was nogal aan de heftige kant, maar het hielp wel met de inrichting.

Wij hadden witte muren, donkerbruine en witte meubelen en omdat ik de verhuispeertjes zat was hingen er inmiddels al 2 zwart met koperen lampen. De accentkleur werd dus koper, dat staat ook nog eens heel mooi bij onze houten visgraat vloer. Nu nog een kleur erbij, want dit werd allemaal wel heel flets en saai. Ik heb gekozen voor donkergroen, omdat dat ook mooi uitkomt bij de vloer en een mannenkleur is die toch warmte uitstraalt.

Visgraat vloer
Wit verf
Denneboomgroen
Donkerbruin meubelen
Koper als accent

Aan de slag!

Ik had Jan al een tijdje zitten peilen over een groene muur, zelfs met photoshop een beetje zitten klooien om het hem te laten zien hoe het eruit zou zien ‘als’. Hij moest er niet meteen van huilen, dus dat heb ik maar als een ‘ja’ aangenomen. Ook van mijn voorstel om voor junglebehang te gaan gaf geen allergische reactie. Dus toen Jan 2 weken op vakantie ging heb ik mijn kans gepakt!
Ik heb tegen hem gezegd dat ik iets had veranderd in de kamer, maar dit had hij niet verwacht! Hij vond het gelukkig mooi, dus het mocht blijven zitten.

Before woonkamer samenwonenAfter woonkamer samenwonen

Ik vind het vooral grappig om te zien hoeveel warmer en groter de kamer eruit ziet met de kleuren. We zaten van de week te kijken naar een soort close-up van de trap toen de muur nog wit was en Jan zei “Hee, het ziet er daar een soort verpauperd uit terwijl het nu chique is.” Missie geslaagd.

En dan de details..

De paar meubels die er van mijn huis mee zijn gekomen zijn op 3 vingers te tellen, 3 witte standaard Ikea kastjes. Ohja, en 1 roze fleece-dekentje en 2 roze kussens die van Jan meteen weggegooid moest worden. Het was dus tijd om ook wat spullen van mij/ons samen erin te krijgen, en om onze gemixte lampen/fotolijsten/etc samen te voegen.

Voor de roze kussens kocht ik kussenhoezen in de achtergrondkleur van het behang, die houdt het midden tussen wit en koper. Als je van je kleurenschema af gaat, zorg dan dat je wel in dezelfde kleurstijl blijft. Ik heb er wat extra kussens bij gegooid met groen en koper om het af te maken (bij H&M Home). Het roze fleece-dekentje werd vervangen (snik!) door een harig bruin dekentje.

Bank met kussens en harig dekentje

De gammele witte stoeltjes hebben we vervangen voor lekker zittende en robuuste tegenhangers. We wilden geen bruin of wit, want dat was er al zoveel, maar groen werd een beetje te groen met die muur erachter. Uiteindelijk dus gekozen voor karamel kleurige stoelen, omdat bij koper in de buurt komt. De donkere ijzeren poten matchen met het zwart van de lampen en de schouw.
Om het groen van de muur terug te laten komen in de rest van de inrichting hebben we gewoon lekker veel plantjes! Ook nog goed voor de gezondheid 🙂 .

Eetkamerstoelen bij witte tafel samenwonen

Frutsels en kleine verzamelingen

In mijn oude huis had ik een allegaartje aan decoratie staan; RVS lampjes, gouden foto-lijstjes, dat idee. Jan had al niet zoveel, maar wat hij had was voornamelijk hout of van emotionele waarde.
Ik heb onze spullen die geverfd konden worden met koperverf bewerkt, dat scheelde al heel veel! Ineens werd het een geheel. Omdat ik op een budget zit, en niet teveel nieuw spul kon kopen heb ik dat koper doorgetrokken. Zo konden de oranje plantenpotjes die bij onze cheap-ass plantjes kwamen gewoon blijven.

Verzamelspullen met koperverf bewerkenLampje en kaarsen koperverf resultaatPlantenpotjes met koperverf

Om al onze verschillende verzamelingen wat meer bij elkaar te trekken heb ik ze gewoon verzameld. De stoere-mannen-spullen van Jan passen ineens erg goed als ze netjes bij elkaar staan!
Op de groene muur heb ik 2 plankjes gemaakt en daar de spullen opgezet. De voorkant van de latjes heb ik met hetzelfde groen geverfd als de muur, maar dan met een beetje wit gemengd. Zo past het weer bij elkaar en is het niet alles groen groen groen.

Verzameling JanLatjes op de muur spullen samenwonen

Omdat we eigenlijk zo min mogelijk geld willen uitgeven aan de inrichting, maar wel een mooi huis willen, zal het ‘project samenwonen’ nog wel langer duren! Zo is het rommelige hokje waar het bureau van Jan staat nog aan de beurt, en krijgen de gang en keuken nog een make-over. Ik zal dat tegen die tijd uiteraard met jullie delen!

Wat vinden jullie van mijn ‘project samenwonen’? En herkennen de samenwoners onder jullie mijn probleem?!

Sharing is caring!

Comments 2

 1. Ik herken het probleem vooral van toen ik veel bij mijn ex in zijn huis was. Maar dan vooral omdat ik er niets mocht veranderen *brrrrr* De moeite die het me gekost heeft om een plekje te krijgen voor mijn boeken, niet normaal meer!

  Man en ik zijn gaan samenwonen in een huis dat voor ons allebei nieuw was, en dat scheelt enorm als het gaat om inrichten. Hij laat mij juist heel veel bepalen, zoals je het bij mannen vaker hoort boeit het hem vaak niet zo. Als het maar niet te roze wordt haha. Met ons minimale budget is het wel nog steeds vooral veel kringloopmeubels en zo, maar stukje bij beetje worden die vervangen en wordt het steeds meer ‘ons’.
  Jantine onlangs geplaatst…Empty van Suzanne WeynMy Profile

  1. Post
   Author

   Wat fijn dat het nu wel kan, Jantine! Het lijkt me ook erg vervelend als je niets mag veranderen, lekker welkom ben je dan 🙁 Wij gaan in ons nieuwe huis ook rustig aan verder met de meubels vervangen. Leuk dat je jouw huis ook beetje bij beetje steeds meer aanpast en vervangt, dat zal vast een fijn gevoel zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.