Huis kopen zonder makelaar

Een huis kopen zonder makelaar, waar let je op?

Zoals ik jullie laatst vertelde hebben Jan en ik een huis gekocht! Dat hebben we uiteraard niet zomaar ineens gedaan, we zijn daar een flinke tijd mee bezig geweest.

Eigenlijk zijn we in het voorjaar al een beetje begonnen met zoeken. Niet heel concreet, maar we waren in het weekend gewoon vaak onderweg om huizen van Funda in het echt te bekijken. Toen we uiteindelijk voor het eggie gingen besloten we een huis te kopen zonder makelaar te gebruiken. Ik had dat al eens eerder gedaan, en voor ons voelde het heel normaal en goed.

In mijn omgeving sprak ik wat mensen die daar behoorlijk verbaasd over waren! Een huis kopen zonder makelaar, is dat niet gevaarlijk?! Nou, dood zal je er waarschijnlijk niet aan gaan, maar er zijn wel wat dingen waar je aan moet denken. En die dingen zal ik eens even met je delen!

Huis kopen zonder makelaar, of toch liever mét?

Onze keuze was eigenlijk snel gemaakt, we hadden een specifiek soort huis in ons hoofd en zijn bekend in een commerciële omgeving: wij gingen zonder makelaar op pad. Maar is dat voor jou ook verstandig?

Als wij in een grote stad een nieuw huis waren gaan zoeken dan had ik waarschijnlijk wel met een makelaar willen werken. In de grote steden gaat de markt nu eenmaal heel snel en moet je er heel rap bij zijn als je niet achter het net wilt vissen. We zaten veel op Funda, maar je kunt niet alles de hele tijd bijhouden. Een makelaar kan dit wel voor je doen en je meteen inlichten als er iets op de markt komt wat aan je eisen voldoet.

Onderhandelen is een belangrijk deel van het werk van Jan, en ook ik ben door de jaren heen commercieel genoeg geworden. Voor ons was het dan ook geen probleem om een bod uit brengen wat voor ons goed was, en ook door de verkopende partij werd geaccepteerd.
Als je niet zo handig bent met prijzen en onderhandelen, dan is een huis kopen zonder makelaar misschien niet zo handig.

Wat bij ons ook scheelde was dat Jan en ik allebei al eens eerder een huis hadden gekocht. Wanneer je voor het eerst een huis gaat kopen dan kan ik me voorstellen dat het fijn is om een makelaar erbij te hebben om je zekerder te voelen. Mijn eerste huis kocht ik ook zonder makelaar, door puur op mijn gevoel af te gaan. Het kan dus wel!

Trechteren om een huis te vinden

Toen ik mijn eerste huis ging kopen stond ik in een supermooi appartement bij het Mercatorplein in de buurt. Het huis was fantastisch, maar ik was onderweg van mijn fiets naar het huis al 2x aangesproken door vreemde mannen. De verkopende makelaar zei toen “Je kan je alleen goed voelen in een huis als de buurt je ook bevalt.”

Zijn advies van destijds is goud waard. Als je een huis gaat zoeken, start dan met trechteren. Kies een stad, ga er eens een nachtje weg of loop eens op zondag het centrum in om een kop koffie te drinken. Bevalt het? Kies dan een buurt, praat eens met mensen die daar wonen. Bevalt dat nog steeds? Kies dan een straat, of baken een bepaalde set straten af waar je wel in zou willen wonen.

Huis kopen zonder makelaar - trechteren

Als je onbekend bent in een regio (zoals wij waren voor het nieuwe huis) dan is het hartstikke belangrijk dat je dit doet. Je wilt immers niet eindigen in een prachtig huis waar je je niet fijn voelt door de stad of buurt.

Voor onze zoektocht hebben we een cirkel getrokken rondom Amsterdam (want Jan werkt hier en is aan Amsterdam gebonden). Zaandam, Haarlem, Amstelveen, die vielen allemaal af omdat die steden niet bij ons pasten. Dan blijft het Gooi nog over. We zijn toen binnen het Gooi gaan trechteren. Koffie in het centrum van Blaricum op zondagmiddag, uit eten in Hilversum op zaterdagavond, praten met de buren van een huis wat we in Laren hadden gezien. Zo maakten we onze keuze en zijn daarbinnen gaan zoeken. Mooi huis maar een sfeerloze straat? Nope. Leuke straat maar een piepklein huisje? Nope. Totdat we ons droomhuis vonden!

Het huis zelf beoordelen

Dan heb je een huis gevonden wat aan je eisen voldoet en is het tijd voor bezichtigingen. Waar let je dan op?

Ik kijk (tot grote ergernis van Jan) altijd meteen naar de plattegrond van het huis als ik een mooi huis op Funda zie. Daar kan je zien hoe het huis is ingedeeld zonder dat je afgeleid wordt door banken met plastic hoezen enzo. Hoe zijn de vierkante meters verdeeld, wat zijn de mogelijkheden voor de toekomst?

Kijk in godsnaam niet naar hoe het huis in ingericht en wat er allemaal op de muren zit. Schrootjes kunnen er gewoon af, gebloemd behang dat stoom je eraf en die verzameling van 346 kattenbeeldjes gaan met de bewoner mee bij de verhuizing (tenzij je misschien de behoefte voelt die over te kopen..). Jouw stijl en meubilair zullen het huis er héél anders uit laten zien dan hoe het huis er nu uitziet!

Huis kopen zonder makelaar - plattegrond

Wat kan/moet je allemaal nog doen met het huis?

Waar je wel naar de inrichting kijkt is de badkamer en de keuken, als die echt heel ellendig zijn dan moet je die meteen vervangen en dat knaagt aan de je budget. Niet jouw stijl maar verder gewoon prima? Kan over een paar jaar ook nog verbouwd worden (zoals wij in ons huis waarschijnlijk gaan doen).

Vrienden van ons zagen een droomhuis maar vielen over de lelijke plastic raamkozijnen. Kan gewoon vervangen worden! Wellicht een hap uit je budget, of een spaarpotje voor over een paar jaar, maar laat er je droomhuis niet op schieten!
Zijn de kozijnen echter van hout en half verrot, let daar dan wel goed op, dan moéten ze namelijk binnenkort vervangen worden en die zullen niet wachten op jouw spaarpotje voordat ze instorten.
In dit voorbeeld gebruik ik de raamkozijnen, maar dit geldt natuurlijk voor meer (onder)delen van het huis, denk bijvoorbeeld aan een trap naar boven die lelijk óf verrot is, of de vliering die over een paar jaar pas of nú al meteen een extra slaapkamer moet worden.

Welke muren kan je nog doorbreken (als je dat wilt)? Kan je vergunningsvrij uitbouwen? Heeft het huis een monumentenstatus of is het een beschermd stadsgezicht? De meeste dingen kan de verkopende makelaar je gewoon vertellen. Als je echt grootse plannen hebt, naam dan een aannemer mee naar een (extra) bezichtiging. Hij/zij kan je precies vertellen of je plan haalbaar is en jij kan gewoon je huis kopen zonder makelaar!

Bouwtechnische keuring?

Shit als fundering enzo kan je niet zelf beoordelen. Zeker laten doen!

(Deze aantekening stond bij dit stukje voor wat ik hier ongeveer wilde schrijven. Het slaat de spijker dusdanig op zijn kop dat ik het maar gewoon laat staan.)

Het huis écht gaan kopen

Stad goed, buurt goed, huis goed? Kriebels in je buik gekregen op het moment dat je naar binnen stapte? Nog 3x terug gereden omdat je het zo’n gaaf huis vond en je gewoon nog een keer wil kijken? Mooi, bezichtig dan nog 1 huis wat ook goed zou kunnen zijn. Als je in dit laatste huis alles wat je ziet vergelijkt met je droomhuis dan weet je zeker dat je goed zit.

Over het bieden zelf kan je ik niet zoveel meegeven, dat hangt immers af van het huis, de locatie en je budget. Je belt de verkopende makelaar en geeft aan dat je een bod wilt doen, ze vragen je dan dit bod te bevestigen op de mail, en dan is het wachten op de reactie.
Krijg je een tegenbod, dan doe jij ook weer een tegenbod totdat je op een prijs uitkomt die voor jullie beiden goed is. Laat je vooral niet teveel uit de tent lokken door de verkopende makelaar, hij doet zijn werk en het is niet persoonlijk!

Bod geaccepteerd?! Gefeliciteerd, het is je gelukt een huis te kopen zonder makelaar! Zo moeilijk was het niet toch?! 😉


Ik hoop dat je hier wat aan hebt als je overweegt binnenkort de markt op te gaan voor een nieuw huis. Wij zijn heel tevreden met hoe dit voor ons is gelopen. Jan heeft bij de aankoop van ons huidige huis wel met een aankoopmakelaar gewerkt en heeft daar veel profijt van gehad. Het ligt dus echt volledig aan je situatie en wat voor jou en de markt waarin je zoekt goed voelt.

Ben ik nog iets belangrijks vergeten? Of heb jij nog tips voor als iemand een huis wil kopen zonder makelaar?

Deel dit met een toekomstige huiseigenaar!

Comments 2

 1. Goeie tips! Mijn vriend en ik zijn ook al een tijdje op zoek naar een huis maar ’t is niet simpel om een te vinden vind ik. Haha :p Ik vind het altijd moeilijk om door lelijk behang en oude meubels te kijken. Zeker op foto. Maar de kans dat je een huis vindt dat meteen aan al je eisen voldoet is nihil volgens mij.
  Irene onlangs geplaatst…Blije maandag #3 • Even stilstaanMy Profile

  1. Post
   Author

   Ja, die meubels enzo, daar heeft mijn vriend ook moeite mee. Ik denk dat ik daarom altijd meteen naar de plattegrond kijk, eerst even kijken wat het huis te bieden heeft voordat ik me laat afleiden door wanstaltige smaak!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.