Opgeruimd staat netjes

Opgeruimd staat netjes, ook jij kan het!

Om maar meteen heel eerlijk te zijn: ik ben een sloddervos. Niet per se zo eentje die echt de schimmel op de muren heeft staan, maar wel iemand die consequent spullen achter haar reet laat slingeren.

Dat wil niet zeggen dat ik niet van een opgeruimd huis houd, sterker nog, ik knap er enorm van op. Rommel in mijn huis, rommel in mijn hoofd. Als het een rotzooi is dan schiet ik op een goed moment helemaal vast en gebeurt er niets meer! Met als resultaat dat er op een daarna een superlange opruimsessie aan te pas moet komen, ain’t nobody got time for that!

Om te voorkomen dat het een echte zwijnenstal wordt heb ik dus wat opruimtrucs voor mezelf, en die ga ik met je delen!

De 1-minuut/10-minuten regel

Jaren geleden ben ik eens een artikel tegengekomen met deze regel (als iemand een linkje weet, graag!) en sindsdien is mijn leven een stuk leuker! C’est simple comme bonjour:

– Als iets minder dan 1 minuut kost om op te ruimen, dan doe je het meteen.
– Aan het einde van de dag doe je een sweep van maximaal 10 minuten om alles op te ruimen wat je tegenkomt.

Life changing dit! Ik zet nu meteen na het eten de borden in de vaatwasser (<1min.), gooi gebruikte watjes in de prullenbak (<1min.) en ook sieraden gaan ín het bakje en niet ernaast (ook <1min.) Voordat ik naar bed ga zet ik de rondslingerende schoenen op de trap, de loslopende kopjes in de vaatwasser en schep ik de kattenbak leeg. Als ik dan toch in de keuken ben neem ik meteen de evt. vieze vaatdoekjes mee, die gaan dan met de schoenen mee naar boven, waar de wasmand staat. Allemaal < 10 minuten.

Houd voor jezelf die 10 minuten wel echt in de gaten. Het is zo gemakkelijk om je mee te laten slepen in een opruimaanval en dan ben je voor je het weet een uur verder en te laat naar bed. Met als gevolg dat je de volgende keer wel 3x nadenkt voordat je weer wat kleins opruimt.

And this mess is so big,
and so deep and so tall.
We cannot pick it up.
There is no way at all!Dr. Seuss - The Cat in the Hat

Zet je timer tijdens het opruimen

Timer tussen de rommel

Voor je gevoel kan opruimen soms echt uren duren. En let’s face it, dat is soms ook echt zo. Zet daarom je timer aan op je telefoon zodra je start met opruimen.

Niet alleen kan je met deze tijdsmeting je future zelf overhalen om even op te ruimen (“Vorige keer was je ook binnen een half uur klaar”), hij wakkert als het goed is ook je competitieve kant aan. Ondanks dat ik niet iemand ben die alles wil winnen, vind ik het wel geinig om mezelf te verslaan. Ik streef er dus naar om sneller te zijn dan de laatste keer dat ik ging opruimen.

Het helpt ook nog bij een ander welbekend probleem: afleiding. Zodra je timer aan staat en je probeert je klus binnen afzienbare tijd te klaren, dan blijf je minder snel hangen in dat ene tijdschrift dat je tegenkomt of die grappige polaroids van vorige week vrijdag.

Geef jezelf géén beloning

Geen beloning na opruimen

Ik heb het hier over het opruimen van je huis, low-key, om ervoor te zorgen dat je gewoon in je huis kan leven. Ik heb het hier niet over Marie Kondo-stijl deep cleaning en al je prullaria wel of niet weggooien. Als je van plan bent om wel zo’n immense grote schoonmaak te houden, by all means, beloon jezelf uitvoerig.

Wanneer je echter bijv. de 1 minuut/10 minuten regel gaat toepassen in het dagelijks leven, blijf dan weg van beloningen. Het is de bedoeling dat je eraan gaat wennen opruimen een onderdeel van je leven te maken, en niet meer als iets speciaals ziet.

Zo, dat moet te doen zijn niet waar?! Ik ben er echt achter gekomen dat het een kwestie van doen is. Vooral tegen stofzuigen en dweilen zag ik altijd erg op (ik háááát de warme lucht die achter uit een stofzuiger komt, dus liever vies dan per ongeluk die warme straal op m’n voeten), tegenwoordig doe ik het braaf 1x per week. Het kopen van een nieuwe dweil die wel goed werkte hielp daar ook bij. Nu het eenmaal onderdeel van de routine is, valt het allemaal wel mee!

Heb jij een bepaalde routine voor het opruimen? Of nog andere tips die mee kunnen helpen?

Foto bij dit artikel: Opgeruimd staat netjes!

Help de rest van de wereld ook op te ruimen!

Comments 2

 1. Goede tips! Vooral de eerste probeer ik sinds een tijdje vaker toe te passen, en ik moet zeggen dat het me echt wel helpt! Uiteindelijk is het altijd zó’n fijn gevoel om in een schoon en opgeruimd huis rond te lopen… Ik zou het me alleen eens iets vaker van tevoren moeten realiseren, haha!

  http://www.girlalmighty.nl

  1. Post
   Author

   Thanks! Het gaat zo gemakkelijk he? Dat het helemaal dichtslibt met rotzooi, maar dat je je dat pas achteraf realiseert als het weer opgeruimd is! De 1-10 minuten heeft mij echt heel veel geholpen, maar als ik brak/moe/etc. ben, dan wil ie er ook bij mij nog wel eens bij inschieten 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.