Petrol is the new black!

Petrol is the new black!

Welke kleur petrol nou precies is, dat blijft altijd een beetje in het midden. Hij heeft meerdere namen, en ik heb sterk het vermoeden dat iedereen de kleur ook een beetje verschillend ziet.

Waar het op neer komt: groen/blauw met een grijze ondertoon. Soms zie ik iets heel blauws wat wordt neergezet als petrol, dan weer turquoise.
Het is dus een beetje een grijs gebied, maar de onderliggende gedachte: het ziet er prachtig uit!

Ik ben zelf eigenlijk geen liefhebber van blauw (koud) of grijs (saai), maar omdat het groen erdoorheen zit vind ik petrol juist wat warmte krijgen en ziet het er mooi uit.

Omdat het een vrij rustige uitstraling heeft zie je het steeds vaker terugkomen als één van de hoofdkleuren in de inrichting. Grote vlakken petrol zien er niet heftig uit, maar geven juist diepte. Genoeg uitleg gegeven?
Let's see it!

1. Petrol in de horeca

Weesper interieur petrolWeesper interieur petrol

De hele reden dat ik dit artikel wilde posten was mijn bezoek aan Weesper in Amsterdam. Ik vond de kleur zo mooi staan en was heel verbaasd dat het ondanks de hoeveelheid blauw nog zo gezellig oogde.

Na Weesper heb ik nog bij een aantal andere horecazaken (zoals bij Bulls and dogs) de kleur voorbij zien komen. Overal even mooi afgewisseld met andere kleuren waardoor het donkerder of lichter uitvalt.2. Petrol met koude kleuren

Petrol muur met wit bed

Dit is typisch zo'n voorbeeld voor mij waarom ik petrol mooi vind.

Als deze muur helemaal blauw was geweest, dan was het in combinatie met de witte spullen heel koud geweest. Was het donkergrijs geweest dan was het oersaai.
Door het beetje (mini-beetje in dit geval) groen dat erdoorheen zit wordt het net even wat knusser om naar te kijken.

Naar mijn smaak is dit nog steeds wel iets te donker en saaiig, ook omdat de houten vloer zo licht is en het er dus wat koud uit ziet.
Maar is dit wel je smaak, dan denk ik dat een petrol muur heel mooi kan zijn bij bijvoorbeeld je Scandinavische meubels.

3. Petrol met warme kleuren

Petrol muur houten meubels gele stoel

Flink contrast met de foto hierboven hè?

Door de warme kleur van de houten vloer, en het donkere hout van het dressoir komt het groen iets meer naar voren. Het ziet er bijna zeemeerminstaartachtig uit.

De gele stoel hier maakt ook een groot verschil, als daar een witte stoel had gestaan dan zag het er weer heel anders uit. (Ja, Stichting Open Deur, natuurlijk zag het er dan heel anders uit, maar ik bedoel dus qua kleurstelling met de muur.)4. Heel veel petrol

Hotellobby met petrol muren

Doordat je in deze hotellobby heel ver door naar achteren kunt kijken, zie je dat the whole shebang petrol is, van voor tot achter.
Omdat het ook nog terugkomt in de kussens op de stoelen, de stoelen zelf en ook het kleed blauwtinten heeft is het nogal overheersend.

Gelukkig hebben ze wel afgewisseld met de patronen op de muur, vloeren en zelfs het plafond door de lamp in de tweede ruimte, dat breekt het geheel een beetje.

Wat mij betreft een goed voorbeeld van hoe je met één bepaalde kleur allerlei verschillende elementen aan elkaar kunt mixen.

5. Petrol als accentkleur

Donkere kamer met petrol bank

Wil je er wel voor gaan, maar is een hele muur je iets te veel van het goede?

Gelukkig kan je deze mooie kleur ook goed gebruiken als accentkleur voor wat opvallende stukken in je huis.

In combinatie met de donkere muren geeft de bank een fris tintje aan het geheel.
Geinig detail vind ik het schilderij boven de bank dat dezelfde tinten lijkt te hebben.


Ik denk dat de trefwoordcoördinator van mijn website inmiddels aangeeft dat ik het trefwoord iets te vaak gebruikt heb, maar geef me eens ongelijk: petrol is de moeite waard om eens flink over te praten.

Wat vind jij van deze kleur? Zou je een metamorfose voor je huis overwegen om petrol erbij te kunnen halen?

Foto's in dit artikel: Koude kleuren, Warme kleuren, Heel veel petrol, Accentkleur

Deel je passie voor petrol


Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:


Comments 1

  1. Ik ben ook erg fan van petrol, omdat het een sfeervolle kleur is. Een donker interieur heeft altijd mijn voorkeur gehad, maar ik vond zwart en grijs altijd harde kleuren die ik liever niet gebruikte. Onze interieurontwerper heeft ons goed geholpen bij het maken van de kleurkeuzes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.