Verhuizing voorbereiden

Een verhuizing voorbereiden, hoe gaat dat in zijn werk?

Over ongeveer 3 weken krijgen we de sleutel van ons nieuwe huis! Jeeej!!

Maar ineens besefte ik me ook: oeps, ik moet de hele verhuizing nog voorbereiden. En vlak daarna dacht ik “Welnee, het valt wel mee.” Totdat ik het ineens weer benauwd kreeg.
Want door de afgelopen 12 jaar 12 keer te verhuizen heb ik wel ervaring met een verhuizing voorbereiden, maar dat waren altijd studentenkamerformaat-verhuizingen (galgje, anyone?), nu gaan we verhuizen naar een grotenmensenhuis, met evenveel spullen als echte grote mensen. En hoe moet je dán een verhuizing voorbereiden?

So you think you can move?!

Als je op Pinterest gaat zoeken naar posts over een verhuizing voorbereiden dan krijg je meteen mensen voor je kiezen die 6 maanden tot een jaar van tevoren beginnen. Nou, ik weet niet hoe het met jou zit, maar meestal weet ik dan nog niet dat ik ga verhuizen.
Sterker nog, ik weet nu wel dat we 1 maart de sleutel krijgen, maar wanneer we precies gaan verhuizen weet ik nog niet, dat hangt van de klusjesman af. Vandaar dat ik alweer 11 maanden achterloop op het schema van deze overenthousiaste Pinners.

De verhuizing voorbereiden en afronden in 6 stappen

Voor mij bestaat een verhuizing uit allemaal compartimentjes, hapklare brokken. Een checklist houdt het geheel bij elkaar en zorgt ervoor dat ik niets vergeet.

Stap 1 – Begin met je huidige huis

Ruim op. Doe je overtollige spullen weg, naar de Kringloop of het grof vuil. Toen ik met Jan ging samenwonen kreeg ik op de avond voor de oplevering nog mensen over de vloer die via Marktplaats iets kwamen kopen. Never again. Deze keer gaat alles ruim van tevoren weg!
En heb je eigenlijk je huur wel opgezegd? Zulke grote dingen worden vaak vergeten in de opwinding van de aanstaande verhuizing.

Stap 2 – De voorzieningen

Deze stap maakt een groot onderdeel uit van mijn checklist, want er zijn nou eenmaal een flink aantal voorzieningen. Niet alleen moet je deze óf opzeggen en opnieuw afsluiten óf omzetten, er komen ook kleine dingen bij kijken.
Bijvoorbeeld een foto maken van de meters als je de sleutel krijgt, maar ook in je oude huis als je de deur achter je dicht trekt.

Stap 3 – Inpakken

De verhuisdozen inpakken kost altijd zóveel meer tijd dan ik denk. Over het uitpakken in het nieuwe huis maar niet te spreken. Tijdens alle voorgaande verhuizingen heb ik altijd geld en ruimte willen sparen en de verhuisdozen ingepakt als Tetris-levels. “Oh, dit gaatje kan worden opgevuld door een boek!” en “Als ik het bestek nou in deze theedoek doe dan past het precies in deze vaas!”. Met als gevolg dat ik vreselijk veel tijd kwijt was aan uitpakken, omdat ik bij ieder ding moest nadenken waar het handig zou zijn.
Oftewel: pak je dozen in op ruimte en zet de dozen meteen in de juiste kamer in het nieuwe huis. Your future self will love you!
Ohja, en begin op tijd met inpakken. Liever een paar dagen extra tussen de dozen zitten dan nachtwerk voor de verhuisdag.

Stap 4 – Demonteren

Als je toch al dingen inpakt, grijp dan meteen je inbussleutel en schroef die kast vast uit elkaar. De schroefjes gaan in een plastic zakje met een labeltje zodat je ze niet kwijtraakt. Ik heb zo vaak voor een trapgat gestaan en de discussie gevoerd of iets wel of niet zou passen. Schroef het gewoon uit elkaar. Ross approves.

Stap 5 – You have arrived

Ben je eenmaal over naar je nieuwe huis? Begin dan in de slaapkamer.
De neiging om de woonkamer uit te pakken en huiselijk te maken is groot, maar als je ’s avonds helemaal kapot voor een gedemonteerd bed staat dan baal je toch. Dus: slaapkamer en keuken eerst, dan pas je tierlantijntjes tevoorschijn toveren.
Doet de CV ketel het wel? Een koude douche is minstens zo’n tegenvaller.

Stap 6 – De puntjes op de i

Het is zo gemakkelijk om te denken dat als je eenmaal over bent alles klaar is. Maar het uitpakken is net zo’n rotwerk als het inpakken. Gebruik de mogelijkheid om meteen een doekje over alles te halen voordat je het in de kast zet. En vooral: pak alles uit!
Bij ons stonden nog 2 verhuisdozen die al 2 jaar (!!) naast het bed stonden. Nog van de vorige verhuizing. Dit geldt ook voor alle kleine klusjes in huis, lampen, snoeren wegwerken, etc. Als je het nu niet doet dan doe je het nooit meer. Het is waar.

Extra tips

Verhuizing voorbereiden
 • Huur een bedrijf in om je verhuizing te doen. Seriously, die paar honderd euro zijn het zo ontzettend waard. Zéker als je zoals wij van 3 hoog komt. Never again zal ik zelf verhuizen, ik bespaar liever een tijdje ergens anders geld op.
 • Zet je post door. PostNL heeft een paar handige opties om een tijd lang ál je post op je nieuwe adres te laten bezorgen. Zo zie jij precies welke adressen je nog was vergeten over te zetten, zonder dat je naar je oude adres moet om je post op te halen.
 • Deze tip gaf ik lieve Renske (Montévie) laatst al, en tijdens het klussen (in het oude huis) afgelopen weekend realiseerde ik me weer waarom: 3 dagen klussen = 3 dagen eten bestellen. Oftewel: zorg dat je vriezermaaltijden klaar hebt liggen om na een lange dag verhuizen of klussen op te warmen. Je portemonnee (en buikspek) zal je dankbaar zijn!
 • Maak een survivalkit voor beide huizen. Een toiletrol, een extra set sleutels, een zakmes, een schroevendraaier en een telefoonoplader zorgen ervoor dat je een heel eind komt!
 • Ga helemaal Pinterest-loco op je verhuisdozen. Kleurcodes, “Pas op, breekbaar”-stickers, eventueel stickers met aanwijzingen voor wat er in de doos zit. Het scheelt met ordenen tijdens de verhuizing, en vooral bij het uitpakken van je spullen.

Het schrijven van deze post duurde eeuwen omdat er telkens weer dingen in mijn hoofd schoten die ik nog moet opschrijven/voorbereiden. Dat geeft maar weer aan dat ik niet helemaal op schema lig met de verhuizing voorbereiden, maar gelukkig weet ik wel waar ik moet beginnen!

Ben jij ook zo vaak verhuisd en al helemaal expert, of waren deze tips daadwerkelijk nuttig?!

Deel deze tips met iemand die binnenkort on the move gaat!

Comments 10

 1. Leuke tips! Ben uiteraard net ook zelf verhuisd. Eerste keer samen met mijn man, onze vorige appartement kochten wij vanuit ons ouderlijk huis: lees bijna geen spullen om te verhuizen, dus dat was fijn. Deze verhuizing was erg zwaar maar binnen een dag hebben we alles gedaan. Wel had ik erg gestructureerd alles gedaan, aangezien wij maar 2 á 1.5 maand hadden om alles in te pakken en alle papier rompslomp te regelen. Maar nu zitten we er heerlijk in en wordt het steeds meer een thuis.

  Succes met verhuizen, ben erg benieuwd naar jullie nieuwe woning!

  1. Post
   Author

   Oh, dat klinkt heerlijk! Dat je binnen een dag klaar was, heel knap! Dat thuisgevoel wat jij beschrijft hoop ik ook weer snel te kunnen maken in ons nieuwe huis. Het fijnste wat er is 🙂

 2. Leuk dat je hier een artikel over schrijft!! Ik ben 1 maand geleden verhuisd en ik was inderdaad ook zo blij met de tips van mijn moeder om eerst de slaapkamer in orde te maken, je denkt namelijk vaak dat uitpakken veel minder werk is dan het uiteindelijk wel blijkt te zijn. Ben benieuwd naar je nieuwe woning!! Liefs, Merel
  Merel onlangs geplaatst…GEBAKKEN HAVERMOUT MET VERSE KAKI EN PURE CHOCONIBSMy Profile

  1. Post
   Author

   Wat leuk dat je net verhuisd bent, heb je een leuk huisje gevonden? Ja, die slaapkamer is goud waard. Hoe vaak ik niet al helemaal kapot heb staan zoeken naar die éne zak waar mijn dekbed in moest zitten.. Dat gaat me deze keer niet gebeuren!

 3. Oh dit is zo mega handig! Ik kom echt toevallig vandaag per toeval op je blog, en wij krijgen zelf ook per maart de sleutel, dus deze tips komen goed van pas! Gelukkig pas onze eerste verhuizing (misschien ook wel niet zo gelukkig, nog geen ervaring, aaaaah!) en samen vanuit een thuiswonende dus nog niet veel spullen (yesss!) maar jeetje wat een spanning zeg. Ik ga zeker aan de tip voor de slaapkamer denken, echt zoiets waar je niet bij stil staat als je bezig bent kan ik me zo voorstellen.

  1. Post
   Author

   Oh wat leuk, welkom op de blog 🙂 Leuk dat het jullie eerste huis is! Dan zullen jullie vast veel nieuwe spullen moeten kopen. Kan je helemaal alles opnieuw kiezen, wat heerlijk! Veel succes met de verhuizing en vooral veel plezier met je nieuwe stekkie!

 4. Bedankt voor de tips! Zitten een paar tussen die ik nog niet kende 🙂 Wij mogen over een maandje of 2 weer. De vorige keer dat we verhuisden gingen we van 2 appartementen over naar samenwonen. Zelf vond ik dat ik het best goed geregeld had, ik had inderdaad ook al veel spullen weggedaan. Bij mijn vriend ging het wat minder soepel… Die moest op de verhuisdag zelf nog veel weggooien… Zijn zolder was een soort van voorgeborchte van een afvalbak geworden, dus we moesten nog meerdere keren naar de stort om spullen te dumpen! Het paste ook allemaal niet in het vrachtwagentje, dus we moesten nog een paar keer met auto’s op en neer. En toen we uitpakten (mijn vriend weigert overigens om een aantal verhuisdozen nog uit te pakken- die zijn al “klaar” vind ie, en ik vind dat die spullen weg kunnen want ze zijn 2 jaar niet gebruikt!) kwamen we ook allemaak oude troep en sh*t van z’n ex tegen…

  OK ik ben enigszins gefrustreerd als ik er aan terugdenk, hahaha! Nu heb ik al verschillende spullen weggedaan/in de kringloop doos en begin langzaam met wat doosjes in te pakken. Ik heb geen zin als we straks aan het klussen zijn we ook nog eens alles moeten gaan inpakken!
  Karin onlangs geplaatst…Rokjes #4 en #5: twee oefenrokjesMy Profile

 5. Het inpakken en demonteren van meubels neemt veel tijd in beslag. Gelukkig had ik veel mensen die mij daarbij kwamen helpen. Ook heb ik een verhuisbedrijf ingeschakeld die mijn zware meubels veilig konden vervoeren!

 6. Het demonteren van mijn meubels duurde langer dan ik had verwacht. Ik zal hier de volgende keer ook meer tijd voor uittrekken. Gelukkig hadden we veel hulp en hebben we onze verhuizing in een dag kunnen afronden!

 7. Inderdaad goed om te beginnen met je huidige huis en de inventarisatie. Ik kwam er ook achter dat we veel zware spullen hadden die we mee wilden nemen. Onder andere machines die we nodig hadden voor de verbouwing. Gelukkig zijn deze allemaal veilig op de nieuwe bestemming aangekomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.