Horloge tijd besparen aantal uur in week

Meer uren in je week, hoe doe je dat?

Vermoeidheid, de meest gehoorde klacht tegenwoordig. We willen zoveel, we moeten zoveel. Werken, en een uitgebreid sociaal leven; ontspannen, en ook drie keer in de week de sportschool in, gezond eten, en ook snel klaar zijn met boodschappen doen en koken.

Tijdens het herstellen van mijn burn-out de afgelopen maanden ben ik hier harder dan ooit tegenaan gelopen. Ik moest zoveel keuzes maken om te kunnen doen wat ik wilde, zonder dat ik weer onderuit ging. Na mijn werkdag was ik ontzettend moe, maar moest ik ook nog de sportschool in. Ik hoorde van iedereen dat ik toch vooral veel leuke dingen moest gaan doen, maar had er weinig energie voor.
Terwijl ik hiermee worstelde realiseerde ik me dat het ook gewoon moeilijk ís, want hoeveel uren zitten er nu eigenlijk in een week, en kan je gemakkelijk tijd besparen?

Breakdown van mijn week

Totaal aantal uren in de week: 168

Uren aan het slapen: 56 uur
Uren aan het werk: 40 uur
Drie keer naar de sportschool: 8 uur
Boodschappen doen: 5 uur (5x in de week)
Koken: 7 uur (gem. 1 uur x 7 dagen)
Eten: 7 uur (gem. 1 uur x 7 dagen)
Afwas: 1,5 uur
Wassen en was opruimen: 1,5 uur
Huis opruimen, bed opmaken, etc.: 2 uur
Opstaan, douchen, aankleden: 7 uur
Sociale afspraken: 5 uur (2x 2,5 uur)
Zelfontwikkeling: 2 uur
Aylovelife: 9 uur

Ongebruikte uren: 17 uur. Dat is eigenlijk weinig he? Dat kan een lekker dagje weekend met mijn vriend zijn, maar dan zou ik door de weeks alleen maar moeten rennen. 
Realistischer is om het aantal uur wat je over hebt te verspreiden over de week. Dan heb ik per dag nog iets meer dan 2 uur om vrij te besteden, maar dat zou betekenen dat mijn hele weekend alweer volgepland moet staan. Ik vind het maar lastig.

Nu kan je misschien zeggen dat het gek is dat mijn blog erbij staat, of iets als zelfontwikkeling.
Zelfontwikkeling zit er bij mij standaard in, ik loop bij een coach, ik lees graag boeken om te ontwikkelen, ik bezoek seminars of cursussen, kortom: ik vind dit erg belangrijk. Ga voor jezelf na of jij ook zo’n categorie hebt die je eigenlijk elke week wel terug ziet, maar die je misschien niet 1,2,3 zou zien als een vaste activiteit.

Dat ik deze categorieën mee tel wil niet zeggen dat ik het zie als verplichtingen, of dat ik het niet leuk vind om te doen. Het betekent alleen dat er weinig tijd overblijft om iets spontaans te doen, of om eens onderuit te hangen met een film op de bank.

Snoeien en tijd besparen!

Plan de noodzakelijke dingen echt in
Als je het rustiger aan wil doen dan zal je waarschijnlijk moeten snoeien in je activiteiten. Ga voor jezelf na wat je niet kan of wil missen, en plan dat echt in. Ik wil echt naar mijn coach, ik wil echt 3x in de week sporten en dus zet ik dit in mijn agenda. Als er iemand dan wil afspreken als ik naar de sportschool moet, dan zeg ik ook echt nee en plan ik dat voor een andere keer in.
Let er wel: je moet ook rust hebben, als je merkt dat je alleen van hot naar her rent, zet dan ook die paar uur Netflixen eens in je agenda.

Doe je boodschappen vooruit
Ik plan voor de week vooruit wat ik wanneer wil eten. Dit helpt ons niet alleen om gezond te kunnen eten, maar ook in tijd. We gaan 1x in de week met de auto naar de supermarkt en slaan daar groot in. Meestal moet ik halverwege de week nog 1x even naar de supermarkt omdat er toch nog wat dingen op gingen of omdat ik dingen vergat, maar van 5 uur terug naar 2 uur in de week, dat scheelt nogal!

Verdeel je taken
Zorg dat je met je huisgenoten, of het nou vrienden, geliefden of ouders zijn, de taken in huis goed verdeelt. Het heeft bij ons even geduurd om een balans te vinden, maar ik doe de was en Jan stofzuigt het huis. De oorsprong van de verdeling: hij heeft de taak gepakt die ik het meest haat, en andersom. Doe niet alles in je eentje, en wees realistisch; als je alleen woont bijvoorbeeld, is het dan echt nodig dat je de douche1x per week doet, of zou je het ook per 2 weken kunnen doen?
Nog beter: neem een schoonmaker.

Schaf die vaatwasser aan!
Na bijna 5 jaar met de hand te hebben afgewassen is er vorige maand eindelijk een vaatwasser geïnstalleerd in ons huis. Ik heb hem voor mijn verjaardag gekregen en het was het beste cadeau ooit. Wij zijn allebei nog elke dag blij met het lege aanrecht en de schone vaat zonder moeite. Voor mij is er zelfs nog meer plezier in het koken gekomen dankzij de vaatwasser!
Vervang vaatwasser voor droger/nieuwe stofzuiger/keukenmachine/auto, soms is een investering het gemak zo ontzettend waard.

Werk een beetje minder
Dit kan natuurlijk alleen als je dat wil, en als het in jouw baan mogelijk is. Maar voor mij is het eigenlijk best mogelijk om bijvoorbeeld de woensdagmiddag niet meer te werken. Van 40 naar 36 uur maakt in salaris ook niet een te grote hap, en bijkomend voordeel: ik hoef dan ook de pauze niet op kantoor te blijven, dus ik win 5 uur in plaats van 4 uur.

Ik ben erg benieuwd of jullie hier wel eens zo over na hebben gedacht, houd je gedachten niet voor jezelf maar deel ze hieronder, we kunnen hier allemaal wel wat hulp mee gebruiken!

Gun een ander ook wat extra tijd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.