Geen doelen stellen is oké

Waarom het helemaal oké is om even geen doelen te stellen

Het einde van het jaar is altijd een mooi moment om terug te kijken en vooruit te blikken. Echter kreeg ik in december een behoorlijke overload!

Overal zag ik posts van mensen die zeggen dat je nú je doelen moet stellen voor volgend jaar.

De ene uitdaging na de andere vloog mij om de oren: kies een jaarwoord! Zet je targets!

En dat is precies wat ik nu eens even lekker niét ga doen! Even geen doelen stellen is namelijk ook oké.

Het gaat allemaal al zo goed!

Iedere keer als ik weer ergens wordt opgeroepen om doelen te stellen voor het nieuwe jaar, dan voel ik me overweldigd. Het gaat namelijk allemaal al zo goed!

Het afgelopen jaar heb ik succesvol mijn bedrijf opgezet. Ook daarvoor had ik eigenlijk geen doelen gesteld. Ik wilde gaan beginnen en kijken hoe het zou lopen en gaandeweg aanpassen.
Dat aanpassen is heel organisch gegaan, ik leerde van mijn fouten en paste daarop aan. Geen doelen stellen beviel me ontzettend goed!

Op het moment van schrijven ben ik daarnaast ook nog zwanger. Onze dochter is onderweg en zal ongetwijfeld de boel op zijn kop zetten. Ook daarvoor geldt: ik wil even afwachten en zien wat er allemaal gaat veranderen.Geen doelen stellen is geen optie

Als ik zo al die posts voorbij zie komen dan is het duidelijk: geen doelen stellen is geen optie.

Want als je geen doel stelt, geen target zet of geen jaarwoord kiest dan ga je daar naar leven. Ben je dan meteen gedoemd tot een nutteloos jaar wanneer je niets kiest?

Ik vind het heel mooi dat we tegenwoordig leven in een maatschappij waarin iedereen opzoek is naar 'fulfillment'. Hoe je je leven verrijkt is bijna belangrijker dan hoe je je leven invult. Een heel mooi streven!
Maar daar ligt ook meteen een gigantische valkuil. Niet voor niets klapt de één na de ander eruit met een burn-out. De lat ligt enorm hoog, en dat doen we zelf!

Daarom lijkt het me juist heel gezond om eens een keertje geen doelen te stellen. Kies geen goede voornemens en zie gewoon maar weer eens wat er gaat gebeuren dit jaar.

Maar zonder doelen voel ik me stuurloos!

Een tijdje geleden zag ik op Instagram een post voorbij komen van iemand die, voor haar gevoel, in een vervelende positie zat.

Ze zei "Ik heb al mijn doelen gehaald dit jaar, en nu voel ik me ontzettend stuurloos."

Ik denk dat dat juist een heel goed gevoel is! We worden al van jongs af aan gepushed om maar zoveel mogelijk te bereiken. Gaaf natuurlijk als dat dan lukt. Geniet daar dan ook van! En dan bedoel ik niet met 1x uit eten gaan om je succes te vieren. Maar rust gewoon even een poosje op lauweren. Je hebt je doelen bereikt, wow!

Laat je leiden door inspiratie

Ik kan je vertellen: het is heel bevrijdend om een tijdje geen doelen te stellen. Wat er dan namelijk gebeurt is dat je hoofd vanzelf wel weer gaat werken!

Er komt iets op je pad wat je inspireert, en daarmee gaat je hoofd aan de slag. En het is veel leuker om daarmee aan de slag te gaan dan te werken aan een doel wat je eruit hebt geperst eind december.
Laat je leiden voor je inspiratie, neem dat als uitgangspunt voor je doelen.  En weet je wat? Het zijn jouw doelen, dus jij mag het zeggen. Een nieuw doel op 14 april of op 26 oktober is net zo waardevol als eentje van 1 januari.

  En jij? Heb jij wel doelen gesteld aan het begin van het jaar? Of ga je net als ik met flow mee?


  Deel dit met iemand die ook even geen doelen hoeft te stellen

  Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.