Ontevredenheid; ontevreden mensen veranderen de wereld

Mijn plannen voor de maand Meh: weg met ontevredenheid!

Een tijdje geleden schreef ik deze post over het terugvinden van je routine. Voor mijzelf een duidelijk teken: ik zit niet lekker in mijn vel. Rust, reinheid en regelmaat vind ik erg fijn en als dat de mist in gaat dan ga ik de mist in. Maar téveel rust, reinheid of regelmaat is ook weer niet leuk en zorgt voor ontevredenheid.

We zijn nu ongeveer een weekje terug van vakantie en alweer voel ik dat ik niet zo lekker ga. De vakantie-happiness ebt weg en dat rottige gevoel komt gewoon weer opnieuw opzetten.

En als er iets is waar ik een hekel aan heb bij anderen dan is het dit wel: mensen die zich niet goed voelen, zich daar van bewust zijn en erover klagen en er vervolgens Helemaal Niets aan doen. Nope, nope, nope!

Waar komt de ontevredenheid vandaan?

Ik ben ontevreden over hoe ik eruit zie (ik ben te dik geworden), wat ik met mijn leven doe, hoe makkelijk ik moe word, hoe lui ik me daardoor voel, hoe weinig dat ik niet sport, hoe ik soms met Jan omga in het huishouden, hoe weinig geld ik heb, dat ik geen leuke kleren heb en dat ik mijn vrienden te weinig zie.

Das een forse lijst hè? Gelukkig is er een hoop aan te doen!

Omgaan met fysieke ontevredenheid

Deze vorm van ontevredenheid is misschien het wel makkelijkst aan te pakken van allemaal! En voor mij is dat fijn, want dit is mijn grootste bron van ergernis. Het gaat zo:
“Hè bah, ik ben echt te dik geworden. Maar ik ben zo moe, ik heb geen puf/zin om te gaan sporten, ik voel me zo lui en ik heb ook niets leuks om aan te trekken want ik ben overal te dik voor. Ohja, ik ben echt dik geworden. Etc., etc.”

Dan zie je dus meteen maar weer dat een paar aanpassingen een hoop kunnen schelen. Als ik weer gewoon gezond ga eten (wat er tussen de verbouwing, de verhuizing en de vakantie nogal bij in is geschoten) en weer wat ga sporten dan is mijn cirkel al doorbroken. Mijn kleren zullen dan vanzelf wel weer gaan passen en dat luie gevoel zal deels verdwijnen.

Ik houd niet van sporten, dus dit zal een kleine opgave worden. Vooral omdat ik nu erg hang in dat moeie, luie gevoel moet ik er niet aan denken dat ik ineens heftig moet gaan bewegen. Ik doe het dus slim en begin door zometeen, weer of geen weer, een lekker stuk te gaan fietsen over de hei en daarna aan half uurtje yoga. Zo kom ik vanzelf wel weer in the mood. Babysteps.
Ik ben heel erg benieuwd hoe jullie dit doen, als je een tijdje niet hebt gesport en het weer moet/wil gaan oppakken.

Ontevredenheid, weg ermee!

Omgaan met mentale ontevredenheid

Vaak is dit net zo’n cirkeltje als ik hierboven beschreef met fysieke ontevredenheid.
In mijn geval komt het omdat ik momenteel alleen freelance werk doe, met de nadruk op alleen. Ik zie bijna nooit andere mensen, ben de hele tijd thuis, verdien weinig geld en kan dus weinig leuke dingen doen en door dit alles erg gefocust op dingen die niet zo boeiend zijn. Zoals het huishouden en hoe Jan daarin niet zo goed is, en hoe ik me daaraan erger.

Mentale ontevredenheid is vaak een stuk lastiger op te lossen, je moet namelijk goed weten waar het vandaan komt. Als dat je niet lukt dan blijf je ermee rondlopen of reageer je het af op mensen om je heen. Voor mij geldt dat ik mezelf erg goed ken en het dus goed kan pinpointen. Binnenkort ga ik weer werken, bij een echt kantoor met echte collega’s, en zal een hoop hiervan zich weer recht zetten.

Mocht jij dit ontevreden gevoel herkennen dan raad ik je van harte aan om eens met iemand te gaan praten. Ik ben vroeger vaak bij de psych geweest en heb recent een loopbaancoach gehad. Jezelf op zo’n manier te leren kennen is zo waardevol voor de rest van je leven!

“Dissatisfaction is a symptom of ambition. It’s the coal that fuels the fire.”Trudy Campbell - Mad Men

Waarom ontevredenheid fantastisch is!

Hoewel het op het moment zelf waarschijnlijk niet zo voelt, is ontevredenheid iets waar je blij mee kunt zijn!

Als jij medium oké bent met wat er gaande is in je leven, dan kabbel je waarschijnlijk op dezelfde manier rustig door. Als jij ontevreden bent met wat er speelt, dan is dat je stok achter de deur. Dat gevoel moet weg! En de enige manier om dat gevoel weg te laten gaan is om dingen te gaan doen! (Ik zou slogans voor sportmerken moeten maken 😉 )

Tips voor als je wat aan je ontevredenheid wilt doen:

♥ Ga mediteren. Het zorgt voor zoveel rust in je lijf en belangrijker: je leert dingen te observeren zonder er een waarde-oordeel aan te hangen. Erg belangrijk, want als je ontevreden bent en jezelf daarvoor straft praat je jezelf alleen maar meer de put in.

♥ Eet gezond! Niet om af te vallen, maar omdat je buik en darmen enorm veel invloed hebben op hoe jij je voelt. Skip de koekjes, maak een smoothie. Het resultaat zal niet lang op zich laten wachten!

♥ Mijd negativiteit. Even geen ruimte en tijd vrijmaken voor die zeurende vriendin/moeder/buurvrouw en ontvolg mensen op social media waar je je aan ergert. Tijd voor positieve mensen en accounts. Je telefoon even helemaal wegleggen doet overigens ook wonderen.

♥ Kleed je leuk aan, vooral als je er totaal geen reden voor hebt. In je joggingpak rondhangen maakt alles minder fraai, vooral je gevoel over jezelf.

♥ En mijn persoonlijke favoriet: zet jezelf helemaal bovenaan. Ik cijfer mezelf graag weg; die verbouwing gaat voor, Jan werkt zo hard en ik moet voor hem zorgen, die vriendin heeft het even lastig thuis dus ik moet voor haar klaar staan. Nope. “Place the oxygen mask on yourself first, before helping small children and others who need your assistance.”


Ik ben heel benieuwd of jullie je herkennen in ontevredenheid. En zo ja, wat je er zelf tegen doet.

Also: als iemand tips heeft die me kunnen helpen weer te beginnen met sporten dan hoor ik het graag. Help a girl out!

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

Comments 8

 1. Leuk artikel! En herkenbaar. Wat voor mijn helpt: Ik moet elke dag oefeningen doen en daar heb ik een enorme hekel aan. Maar ze werken wel…zucht. Dus turf ik alle keren dat ik geoefend heb in een schriftje, en na een afgesproken X aantal keer koop ik dan iets leuks voor mezelf wat ik op het oog heb. Beetje schools, maar voor mij helpt het wel. Nu toevallig nog 3 keer oefenen (van de 70 dagen!) en dan mag ik mijn cadeautje kopen! *Yay!* Mijn volgende doel wordt een veel te dure winterjas, die ik natuurlijk eigenlijk niet nodig heb. :p. Daar ben ik wel een half jaar zoet mee…

  Veel succes met sporten! 😉
  Josephine onlangs geplaatst…Advies uit 1875: Niet breien als het bliksemt.My Profile

 2. Wauw, wat een goed artikel! En wat mooi dat je je zo bewust bent van wat je tegen je eigen ontevredenheid kunt doen. You go girl! Negativiteit mijden vind ik een goede tip. Ik merk dat ik het op minder fijne dagen ook echt lastig vind als anderen bij mij komen klagen over dingen. Inderdaad eerst even aan jezelf denken dan en later kun je die negativiteit dan ook wat beter loslaten. Wat gaaf trouwens dat je weer gaat werken! Ik denk dat contact met collega’s soms al zo fijn kan zijn om wat meer op te leven.
  Romy onlangs geplaatst…Ik heb leuk, te gek & supergaaf nieuws!My Profile

 3. Dit is heel herkenbaar hoor meis. Je hebt een pittige tijd achter de rug. Verhuizen., klussen en alles wat erbij komt kijken. De balans weer terug vinden is dan ook best een opgave. Weet je, wat het mooiste van alles is: dat jij je bewust bent van het feit dat deze dingen er zijn en dat je weet wat je ervoor moet doen om deze cirkel te doorbreken. Dat is al een mega grote stap. Het enige wat je nog moet, is die schop onder je bips krijgen.

  Weet dat een uurtje sporten direct wat met je psyche doet? Oke nu klink ik wel erg betweterig? Maar geloof me: je hoofd zal na dat uurtje inspanning gelijk een stuk lichter voelen. Ook ik ben liever lui en ook ik roep regelmatig: Anet, kom op, sta op en doe wat en zeik (daar ben ik een ster in) vooral niet!!! (zeker in de periodes waarin ik me rot voel om werkelijk alles). En iedere keer weer betrap ik me op het feit dat sporten verdomd zo goed is voor m’n hoofd. Als dat opgeruimd is, komt de rest van zelf

  Liefs

  Liefs
  Aneta onlangs geplaatst…Love4seasons gaat stoppenMy Profile

 4. Wat een mooi en open artikel! En die tips die je deelt zijn geweldig. Mediteren, gezond eten, voor jezelf kiezen, allemaal ZO belangrijk!! Ik weet zeker dat jij hier snel uit gaat komen, uit die ontevredenheid. Je bent een superleuk mens en verdient het om daar heeel blij mee te zijn ?!
  Benthe onlangs geplaatst…iPhone 7 reviewMy Profile

 5. Heel herkenbaar dit hoor. Het is al een heel goed begin dat je je bewust bent van deze dingen en dat je er iets aan wilt doen. Ik ben zelf ook een aantal kilo’s aangekomen en die moeten er echt af. Maar waar ik eerst standaard tijd vrijmaakte voor de sportschool merk ik dat ik er nu steeds weer tegenaan hik. Als ik mezelf dan dwing om te gaan ben ik achteraf super blij dat ik het gedaan heb. Ik probeer altijd te werken volgens het idee dat je je douche moet verdienen, oftewel: ZWETEN MET DIE HAP! Voor mij werkt het ook erg goed om groepslessen te volgen, want die zeg ik toch minder makkelijk af en eenmaal binnen moet je het uur volmaken. Anders zou ik misschien maar een half uur gaan. En doelen stellen helpt me ook heel erg. Bijvoorbeeld 5 km kunnen lopen in minder dan 35 minuten o.i.d. Wie weet helpt dit jou ook wel!
  Anne onlangs geplaatst…30 Day Blog Challenge NL #16 – Social Media en ikMy Profile

 6. Wat een goed artikel dit. Ik kan niet zeggen dat het herkenbaar is, aangezien ik altijd wel tevreden ben. Zelfs als alles even tegen zit. Heb de afgelopen jaren een hoop geleerd door op deze positieve manier ermee om te gaan. wel erg goede tips!

 7. Ik herken vooral die fysieke ontevredenheid. Heb al maaaaaanden niet gesport en ik word er helemaal gek van dat ik mezelf er nog steeds niet voor kan motiveren. Vind het gewoon heel lastig om fulltime te werken, sociaal leven, bloggen en alles eromheen te combineren. Maar wat je zegt he, het is goed om bewust te zijn van je eigen ontevredenheid, want dat is de enige manier waarop je er iets aan kunt doen. En vooral voor jezelf kiezen, dat is zo’n belangrijk iets dat veel van ons denk ik te vaak vergeten.
  Johanne onlangs geplaatst…Hoe Het Happiness Project mijn eigen zoektocht naar meer geluk inspireerdeMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.