Effectief thuiswerken

Effectief thuiswerken ~ 5 tips om het voor elkaar te krijgen

Hoewel één of meerdere dagen per week thuiswerken steeds meer ingeburgerd raakt zijn er nog veel bedrijven die er niet helemaal achter staan.

Toegegeven, er zijn een hoop valkuilen en dat is precies waar jouw baas bang voor is, of waarom mensen de stap niet durven te zetten om voor zichzelf te beginnen.


Toegegeven #2: toen ik zelf nog in loondienst zat zei ik altijd "Laat mij maar op een kantoor werken, ik heb de discipline niet voor effectief thuiswerken!"Effectief thuiswerken, zo ga jij dat voor elkaar krijgen

Uiteindelijk is het helemaal niet moeilijk om effectief thuis te kunnen werken.
Natuurlijk, de verleidingen om niet-werkgerelateerde dingen te doen is  groot. Dutjes doen is fijn, met de hond wandelen is leuk en buiten de deur lunchen is lekker.

Maar als jij structureel thuis wilt werken dan zal je moeten laten zien dat je je werk kunt doen. Of dat nu aan jezelf is of aan je baas!

Vijf tips om thuiswerken effectief te laten verlopen:


 • Hanteer dezelfde ochtendroutine als normaal

  Thuiswerken, heerlijk! Lekker uitslapen, uitgebreid ontbijten, een lange wandeling met de hond. Oeps, het is alweer 11 uur!

  Om je thuiswerkdag goed te beginnen is het raadzaam om dezelfde ochtendroutine te hanteren die je zou gebruiken wanneer je ‘gewoon’ zou gaan werken. Zet op tijd je wekker, douchen en aankleden en ontbijten zoals je normaal doet. Op die manier associeert je brein deze dag met een werkdag en niet met een luie weekenddag.

  Wil je toch een luxe routine en wandelen met de hond? Zet je wekker dan wat vroeger en maak een geheel nieuwe routine voor thuiswerkdagen!

 • Zorg voor een goede werkplek

  Wederom: trick your mind! Als je in pyjama op de bank gaat hangen met je laptop scheef op schoot dan zegt je brein waarschijnlijk niet “Ah yes, even lekker knallen!”

  Zorg voor een fijne werkplek in huis, zeker als je structureel thuis werkt. Een plek die je niet iedere keer aan het einde van de dag moet opruimen omdat er eten geserveerd moet worden. Dat haalt niet weg dat het fijner werkt als je werkplek wel opgeruimd is.

  Echt, je hersenen werken zo simpel: de bank associeer je met ontspannen, de keukentafel met eten en je werkplek? Juist.

 • Vermijd jouw slaaptrigger

  Het vermijden van je slaaptrigger is heel belangrijk bij effectief thuiswerken! Het zal je inmiddels niet meer verbazen, maar ook hiermee kan je je hersenen voor de gek houden.

  De één moet schoenen aan, de ander moet mascara op, de derde kan alleen lekker werken met haar lenzen in. En wel hierom: je associeert een bepaalde manier van kleden/stylen met een bepaald gevoel. Als ik geen mascara op heb dan blijf ik de hele dag slaperig, want geen mascara = een lekker hangdagje.

  Bedenk voor jezelf wat jouw slaaptrigger is er vermijd die op dagen dat je thuis werkt.

 • Leg je telefoon weg

  Appjes, instagram, het is allemaal zo verleidelijk. Maar in een vergadering zit je (hopelijk) ook niet de hele tijd te appen met je vrienden.

  Het leidt enorm af van je werk, dus doe met je telefoon hetzelfde als wat je op kantoor zou doen.
  Voor mij geldt: notificaties van al mijn apps staan uit (niet alleen tijdens werk, maar altijd). Mijn geluid staat uit wanneer ik bezig ben met een concentratieklus zodat ik echt niet gestoord kan worden.

  Nog een extra tip: out of sight, out of mind. De meesten van ons zijn behoorlijk telefoonverslaafd. Als ‘ie binnen handbereik ligt dan pak je hem in een onbewaakt moment op om te kijken of er nog iets gebeurd is. En als dat dan zo is dan ben je je concentratie kwijt. Dus: leg je telefoon buiten handbereik om echt effectief te kunnen werken.

 • Vind een goede balans voor effectief thuiswerken

  Ongeveer alle tips hierboven zeggen ‘gedraag je zoals je je op kantoor zou gedragen.’

  Maar thuiswerken is nou net zo leuk omdát het thuis is. Vind dus een goede balans tussen effectief thuiswerken en dingen doen die je leuk vindt.

  Plan een lunch in, of doe overdag boodschappen als het lekker rustig is in de supermarkt. Maar weet wel dat je dat ergens moet compenseren. Doe je dat niet dan levert thuiswerken je juist meer stress op.


  De conclusie is dat effectief thuiswerken één grote mindf*ck is! Jezelf voor de gek houden zodat je goed en geconcentreerd je werk kan doen. Oftewel: thuiswerken is hard werken!

  Gelukkig is thuiswerken ook heel erg fijn en is het niet zo erg om jezelf op die manier te foppen. Zeker als je het vaker doet, dan ontwikkel je een nieuwe routine specifiek voor werken vanuit huis.

  Wat is jouw gouden tip voor een dag effectief thuiswerken?


  Deel dit met iemand die ook graag thuis werkt!

  Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.