Is thuiswerken goed voor je? De voors en tegens van thuiswerken

Sinds het begin van dit jaar werk ik vanuit huis. De meeste externe variant van thuiswerken, zou je kunnen zeggen. Als je in loondienst bent is een dag of 2 per week meer realistisch.

Geen vaste tijden, geen collega's die je kostbare tijd in beslag nemen, geen werkoverleg op maandagochtend. Voor vele mensen (51% maar liefst) klinkt thuiswerken dusdanig ideaal dat ze er salaris voor zouden willen inleveren.

Thuiswerken voelt heerlijk

Althans, als je een introverte HSPer bent, zoals ik. Lekker geen mensen om je heen, alleen de kat die zich uitstrekt over je toetsenbord.
Geen small talk van die praatgrage collega, geen spanningen in de lucht omdat collega X eigenlijk ontslag wil nemen maar niet durft.
En last but certainly not least: nooit meer die ene collega die je toch al niet zo mocht uit de enige beschikbare w.c. zien lopen, en dan bij het binnenstappen van het hokje een zware poeplucht ruiken. ūüôĀDe voordelen van thuiswerken

Laten we beginnen met the good stuff. Mensen die thuiswerken antwoorden de vraag 'Is thuiswerken goed voor je?' meestal met een volmondig 'JA!'

Dat komt omdat ze zich o.a. beter uitgerust voelen. Je kunt bijvoorbeeld thuis een powernap doen als je 's middags inkakt. En dat is nog goed voor je productiviteit ook!

Mensen die thuiswerken ervaren vaak een betere werk/privé balans. Je hoeft immers niet meer op zaterdagmiddag de boodschappen te doen. De was kan ineens ook overdag in de machine. Dat stoofpotje voorbereiden kan ook tijdens je lunchpauze, geeft je vanavond weer meer quality time met je gezin.

Daarnaast bespaart het je reistijd. Als je van ver naar je werk reist kan dat op weekbasis uren schelen. Die uren kan je veel leuker besteden dan in de file staan!

Dit zijn wat algemene voordelen. Het kan zijn dat je, net als ik, nog persoonlijke voordelen met thuiswerken behaalt. Als introvert kan het heerlijk zijn om even niet tussen de mensen te zijn en op te kunnen laden bijvoorbeeld.

Is thuiswerken echt goed voor je? Er zijn vele valkuilen...

Ondanks alle voordelen zijn er de laatste jaren toch heel wat bedrijven die het thuiswerken aan banden leggen. Zowel de bedrijven als de werknemers die thuiswerken ondervinden nadelen.


 • Schrijf die promotie maar op je buik

  Mensen die veel thuiswerken worden sneller overgeslagen voor promoties. Hoe goed jij je werk ook doet vanuit huis, managers denken kennelijk meer aan de werknemers die hetzelfde (of minder...) werk doen vanaf de werkvloer. Als je een snel stijgend carrièrepad voor ogen hebt dan blijf je dus beter op kantoor werken.

 • "Zorg je wel dat we je goed kunnen bereiken?"

  Het gevaar van thuiswerken is dat je altijd 'aan' blijft staan. Je wilt niet de indruk wekken dat je thuis werkt zodat je lekker kunt lanterfanteren vanuit je tuin en daardoor vervagen grenzen die je normaal wel zou stellen. Je zit bijvoorbeeld continue in je mail om te laten zien dat je heus wel achter je computer zit. Je legt jezelf dus sneller een hogere druk op door thuis te werken.

 • Thuiswerken = overwerken

  Door de hogere druk en het vervagen van de werk-privé grenzen door thuiswerken ben je sneller geneigd over te werken. Je wilt compenseren omdat je een wasje in de machine hebt gestopt. Daar staat tegenover dat thuiswerkers minder pauzes nemen. Je hebt voor je gevoel al zoveel geluk dat je vanuit huis werkt, of wil zo graag bereikbaar zijn. Een lunchbreak van een uur kort je al gauw in naar 30 minuten, en de tripjes naar het koffiezetapparaat zijn schaars en kort.

 • Je hoort er niet meer helemaal bij

  Een belangrijke reden waarom werkgevers niet altijd voorstander zijn van thuiswerken. Doordat je interactie met je collega's mist, mis je ook een stuk van de bedrijfscultuur. Waar jouw collega's helemaal meegaan in de nieuwe plannen voor dit jaar, weet jij maar voor de helft wat die zijn.
  Daarnaast zakt je sociale status op de werkvloer. Je collega's zullen minder snel met je komen praten omdat jullie band minder sterk is.


  Waar sta jij in deze discussie? Ben je voorstander (en liefhebber) van thuiswerken, of is thuiswerken niet goed voor je?

  Sharing is caring

  Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

  Comments 8

  1. Ik vind het erg fijn om thuis te werken, omdat het me 1.5 tot 2 uur reistijd bespaart, en ik lekker vlot kan doorwerken zonder afleiding. Maar de “korte lijnen” met de rest van het team verdwijnen dan en daarom doe ik het niet zo vaak. En als ik alleen maar thuis zou werken zou ik de omgang met collega’s erg missen.

   1. Post
    Author
  2. Ik heb bij √©√©n van mijn vorige banen deels thuis mogen werken, en dat vind ik ideaal. Ik vind het thuiswerken heerlijk, ik herken me dan ook absoluut in de voordelen. Maar ik vind het ook wel prettig om af en toe gewoon op kantoor te zien en ‘live’ contact te hebben met mijn collega’s. Dus ik sta er eigenlijk precies tussenin. Thuiswerken? Ja graag, maar niet alleen maar.

   1. Post
    Author
  3. Ik ben fan van thuiswerken. Omdat ik niet altijd veel energie heb is het voor mij een oplossing om thuis te werken, zodat ik geen energie verspil aan reizen en zodat ik even een break kan nemen als het niet meer gaat. Helaas is mijn huidige werkgever niet zo’n fan van thuiswerken. Meer dan 50% van je uren thuis werken zou mij niet liggen, ik vind de contacten met mijn collega’s en het af en toe op de werkvloer zijn toch wel heel fijn. Maar een mooie balans tussen de twee zou ideaal zijn!

   1. Post
    Author

    Jammer zeg, dat je baas geen fan is. Ik vind het wel heel goed van je dat je beseft dat het heel fijn zou zijn. Kunnen veel mensen nog wat van leren! Hopen dat je het in een volgende baan dan wel kan doen!

  4. Ik vind thuiswerken heerlijk! Nu werk ik drie van de vijf dagen thuis en twee dagen op kantoor en dat is ook goed. Voor nu. Als we ooit verhuizen, denk ik dat ik fulltime ga thuiswerken (nog even bedenken hoe) en dat zie ik ook wel zitten. Voor mij is een kat over mijn toetsenbord ook meer dan voldoende! Bij mij is het inderdaad zo dat ik geen betere functie kan krijgen, puur omdat ik te vaak te ver weg zit. Jammer, maar aan de andere kant vind ik het de vrijheid die ik nu heb ook meer dan waard!

   1. Post
    Author

    Wat cool om te horen! Dat je je gewoon realiseert dat je liever die vrijheid hebt dan een promotie vind ik echt heel knap! En heel fijn dat je nu al zoveel thuis kunt werken zeg.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.