Je baan opzeggen en voor jezelf beginnen, ik deed het.

Je baan opzeggen en voor jezelf beginnen, ik deed het.

Je baan opzeggen en voor jezelf beginnen. Veel mensen dromen ervan en vinden het bijna iets heldhaftigs. Ik heb het ook gedaan, maar voor mij voelt het eigenlijk best gewoontjes.

Toch krijg ik keer op keer vragen over je baan opzeggen en starten met een eigen bedrijf, dus ik denk dat er veel mensen spelen met het idee. Daarom begin ik vandaag een artikel hierover en zal ik de komende tijd meer aandacht besteden aan dit onderwerp.

Je baan opzeggen, een sprong in het diepe?

Mensen vinden dit een intrigerend maar spannend idee: er gewoon voor gaan. Ik heb er heel bewust voor gekozen om het op deze manier te doen, waardoor het minder voelde als een sprong in het diepe.

Eén van de redenen dat ik er meteen voor 100% voor ben gegaan en niet half mee ben begonnen naast een vaste baan, is dat ik een alles-of-niets persoon ben. Ik vind moeilijk een tussenweg en spring vaak heen en weer tussen gas geven of remmen.Ik kan dus niet bij een baas de kantjes eraf lopen omdat ik mijn concentratie wil behouden voor mijn eigen bedrijf. Ik moet er voor de volle 100% voor gaan, anders lukt het niet.
Met die insteek ben ik dus begonnen aan mijn bedrijf: alles geven en gewoon doen.

“I knew that if I failed I wouldn’t regret that, but I knew the one thing I might regret is not trying.”
Jeff Bezos, oprichter Amazon

Wat voor een bedrijf ga je beginnen?

In 2016 heb ik een traject gevolgd bij een loopbaancoach. Met haar heb ik heel duidelijk uitgevogeld wat ik wil, wat ik vooral niet wil, wat ik belangrijk vind, etc. Dit zelfinzicht maakte het voor mij een heel stuk gemakkelijker om de knoop door te hakken.

Toen ik alles wat ik wil en kan bij  elkaar optelde kwam ik erachter dat dit beroep al bestond: Virtual Assistant. Ik heb me daarin verdiept, gesproken met VA's die dit werk al langer doen. 
Hoe kom je aan je klanten? Verdient het goed? Wat vind je leuk? Wat vind je stom? Wat moét ik weten voordat ik start? Etc. etc.

Als jij een 'echt' vak hebt, zoals illustrator, dan is de keuze voor het soort bedrijf waarschijnlijk snel gemaakt. Ben je echter een alleskunner zoals ik? Dan kan je met je kennis en kunde alle kanten op, en dat maakt het lastig.
Zorg dat je vooraf heel specifiek bepaalt wat je gaat doen, doe daar onderzoek naar en richt je echt daarop.



Financieel vangnet

Je baan opzeggen betekent dat je je vaste inkomen verliest. Ik denk dat dit de grootste drempel is voor de meeste mensen. Dat het spannend is kan ik absoluut beamen, maar ik heb er van tevoren goed over nagedacht.

Laat me eerlijk beginnen te zeggen dat ik het zonder mijn vriend waarschijnlijk niet had aangedurfd. Hij verdient een stuk meer dan ik en zou de vaste lasten best een paar maanden alleen kunnen dragen als bij mij alles in de soep zou lopen.
Is bij jou de financiële situatie niet zo  veilig als de mijne? Zorg dan dat je spaart en voor een paar maanden genoeg hebt voor je vaste lasten.

Daarnaast heb ik het heel stoer over 'je baan opzeggen', maar in mijn geval liep mijn contract af en heb ik in overleg met mijn werkgever dat zo gelaten. Wat inhoudt dat ik gewoon recht op een uitkering heb.
Bij het UWV heb je verschillende mogelijkheden om naast je uitkering te starten met een bedrijf, dus ook dat was voor mij een veilige optie.

De meeste werknemers staan open om te praten over de mogelijkheden rondom jouw vertrek. Als je een vaststellingsovereenkomst kan krijgen dan kan je een uitkering aanvragen en kijken naar de juiste opties voor jou.

    En wat als het allemaal niet lukt?

    Ik ben slim, ik heb ervaring. Ik weet wat ik kan en wil en wat ik niet wil. Als mijn bedrijf niet van de grond zou komen dan is dat niet het einde van de wereld; puur omdat ik in mezelf geloof en weet dat er daarna heus nog wel andere opties voor me zijn.

    Het mislukken van een bedrijf betekent in het hoofd van veel mensen een soort gat op je CV. Ik zie dat anders.
    Je hebt het namelijk wel gewoon gedaan, je bent voor jezelf begonnen en bent tot de conclusie gekomen dat het voor jou niet werkt. Dit betekent er dus ook voor dat je ervoor kiest weer in loondienst aan de slag te gaan omdat je weet dat daar je kracht wel ligt.
    Daarbij komt dat je er een skill bij hebt: ondernemen. Je hebt meer van de wereld gezien, bent meer business minded dan je eerst was.
    Als je het op deze manier bekijkt dan breng je dus een bak extra ervaring én zelfkennis mee. Een werkgever die dit niet inziet is in mijn ogen geen beste werkgever.

    Ik heb mezelf aan de start een half jaar gegeven om 'het water te testen'. Als ik na een half jaar nog steeds amper werk zou hebben dan zou ik gewoon een bijbaan gaan zoeken. Toevallig was mijn leukste baantje wat ik ooit had (tot mijn bedrijf natuurlijk!) het werken in een boekenwinkel. Zou het allemaal niet lukken, dan zou ik gewoon weer 2 dagen in de week in een boekwinkel gaan staan om mezelf te kunnen onderhouden.


    De boekwinkel is het niet geworden. Voorlopig heb ik het hartstikke druk en loopt mijn business als een trein!

    Tot zover het eerste deel van mijn ervaring. De volgende keer zal ik wat meer ingaan op de praktische kant van het verhaal.

    Also: als je vragen hebt, let me know! Ik neem ze graag mee in mijn volgende blog(s).

    Zou jij je baan opzeggen om voor jezelf te beginnen? (Of heb je dat misschien al gedaan?)


    Ken je iemand die ook de sprong zou moeten wagen? Share away!

    Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    CommentLuv badge

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.