Makkelijk en snel geld sparen

Makkelijk en snel geld sparen, dit is dé gouden tip

Dit artikel over makkelijk en snel geld sparen staat in de categorie 'werk,' omdat ik er zelf op die manier mee ben begonnen. Wil je echter weten hoe je privé ook makkelijk en snel geld kunt sparen? Lees dan vooral verder!

Profit First, mijn redding!

Toen ik net begon met ondernemen kwam ik al snel in aanraking met het Profit First systeem. Ik hoorde er veel over en heb snel het bijbehorende boek aangeschaft.

Ik ben namelijk niet iemand die goed kan sparen. Sterker nog, ik heb na de blauwe spaarpot van mijn Penny-rekening nooit meer echt goed gespaard!

Als ondernemer is het wellicht nog belangrijk om te sparen dan wanneer je in loondienst bent. Je wordt namelijk eens per kwartaal op het matje geroepen voor je BTW. Toch wel handig als je dat dan vast apart hebt staan.

Ook komt het voor ondernemers vaker voor dat je inkomstenbelasting moet betalen, i.p.v. dat je wat terug krijgt. Wederom: handig als je dan vast wat apart hebt staan!

Voor mij was dat de ommezwaai: als ondernemer moést ik wel nadenken over mijn cashflow. En als je dan toch bezig bent, dan kan je net zo goed meteen echt gaan sparen!

The system for profitability we have been using since the beginning of time is totally stupid.Mike Michalowicz, Profit First


Makkelijk en snel geld sparen met een systeem

Het idee achter Profit First even heel snel en basaal uitgelegd: mensen zijn simpele wezens. Is er chips in huis? Dan eten we de chips op.
Staat er geld op je bankrekening? Dan kan je dat geld uitgeven.

Natuurlijk is er wel een stemmetje in je hoofd die je vertelt dat je geld apart moet houden. Sparen voor een vakantie, geld apart houden voor de BTW. Tuurlijk brein, thanks. Maar als het op je rekening staat dan is het van jou en dan kan je het dus uitgeven.

Profit First draait die simpelheid van ons brein om en werkt eigenlijk net als een ouderwets systeem: huishoudpotjes.

Wat er binnenkomt verdeel je gewoon metéén over je potjes. Het staat dan namelijk niet meer op je gewone rekening en dus fop je je eigen brein: wat er niet op staat kan je ook niet uitgeven. Het geld is nog steeds in jouw bezit, je hebt de verleiding om het uitgeven alleen weggehaald.

Hoe richt je je spaarpotjes in?

Gaaf natuurlijk, dat jij binnen 3 maanden een grote reis bij elkaar wilt sparen! Realistisch? Waarschijnlijk niet.

Het probleem wat ik altijd had met 'makkelijk en snel' geld sparen was dat ik geld wegtrok van zaken die daadwerkelijk geld nodig hadden. Huur enzo.

Daarom is het bij dit systeem zo belangrijk dat je voordat je begint bepaalt wat je nodig hebt. Hoeveel procent zijn jouw vaste lasten van je salaris? Hiervoor neem je je rekeningen écht goed onder de loep.

Je vaste lasten zijn niet alleen je huur of hypotheek en GWL. Je hebt ook verzekeringen, gooit benzine in je auto en doet boodschappen. Je kosten neem je liever te ruim dan te krap.

Ben je ondernemer? Dan zet je percentages aan de kant voor je BTW en Inkomstenbelasting.

Maak voor zoveel mogelijk losse categorieën een potje. Dat houdt het overzichtelijk voor jezelf en inzicht in je financiën zorgt er ook voor dat sparen makkelijker wordt.

Percentages bepalen

Je ziet al dat ik het heb over percentages en niet over bedragen. Je krijgt namelijk niet iedere maand hetzelfde bedrag binnen. Daar moet je dus niet mee rekenen. Dit geldt vooral voor ondernemers, maar ook voor loondiensters. Dertiende maand? Vakantiegeld? Bonus? Je inkomen kan echt maandelijks verschillen.

Je bekijkt hoeveel procent van jouw inkomsten naar welk deel van jouw uitgaven gaan. Handigst is om dit te analyseren aan de hand van bijv. vorig jaar.

Op die manier maak je spaarpotjes zodat je makkelijk en snel kunt gaan sparen. Hieronder geef ik je een voorbeeld, zodat je kunt zien wat ik bedoel.

ImageImage

De verdeling hierboven is natuurlijk volledig uit mijn duim gezogen. Je kijkt hiervoor hoeveel jij waarvoor nodig hebt, en vergeet ook niet waar je prioriteiten liggen.

Wil jij per se om het weekend naar een festival toe? Dan zorg je er dus voor dat je daar een potje voor maakt met een fors percentage. Houdt dat in dat je dan minder geld overhoudt voor je spaardoelen? So be it, dat is nou eenmaal hoe jouw prioriteiten liggen.

Dé manier om sparen te laten mislukken is door geld af te pakken van zaken die belangrijk zijn. En alleen jij kunt bepalen wat er belangrijk is voor jou!

Extra tips

Een aantal extra tips om het sparen leuk en makkelijk te houden:

  Sparen is weer leuk!

  Sinds ik werk met dit systeem is sparen weer leuk. Ik heb vorig jaar mijn noise-cancelling koptelefoon gekocht dankzij een spaarpotje. Beste aankoop ooit, die ik anders waarschijnlijk nooit had gedaan! Mijn huidige spaardoel is een KitchenAid, en ik ben er bijna!!

  Niet alleen lukt het me nu om geld te sparen, ik merk dat ik over het algemeen minder geld uitgeef. Simpelweg omdat het niet op mijn rekening staat!

  Dat klinkt misschien saai, of jammer. Maar ik kom toch echt 100x liever maandelijks goed uit met mijn vaste lasten dan dat ik een extra set kleding koop, die ik eigenlijk niet eens nodig had.


  Als jij ook een ondernemer bent dan raad ik je van harte aan om het boek te lezen (of luisteren op Storytel). Hoe beter je de achterliggende gedachte snapt, hoe makkelijker je kunt sparen.

  Kom je er ook met de hulp van het boek niet uit hoe je je percentages in moet richten? Er zijn Profit First-specialisten die je kunnen helpen met het goed inrichten van je systeem.

  Lukt het jou om goed te sparen? En zo nee, zou je dit systeem willen uitproberen?


  Sommige links in dit artikel zijn affiliate links, fijn als jij via Aylovelife zou willen bestellen!

  Deel dit met iemand met een gat in zijn hand

  Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.