notificaties uitzetten

Je notificaties uitzetten? Waarom zou je?!

Al een tijdje had ik 'notificaties uitzetten' staan als onderwerp voor een blog. Van de week was ik aan het werk en kreeg ik een soort mailbom binnen, terwijl mijn mailprogramma per ongeluk actief was. Op een goed punt heb ik boos mijn laptop dichtgeklapt omdat ik he-le-maal klaar was met die binnenkomende mails.

En weer schoot het door mijn hoofd: je notificaties uitzetten is zo'n enorm goede zet!

Notificaties hebben meer impact dan je denkt

Laat ik voorop stellen dat ik natuurlijk vanuit mezelf spreek. Ik vind notificaties irritant, ik vind het ook irritant als anderen notificaties krijgen en daardoor zichtbaar afgeleid zijn.

Misschien hoor jij wel bij de groep mensen die in onderzoeken aangeeft het juist fijn te vinden om notificaties te krijgen.

Voor mij geldt: ik kan niet tegen de afleiding. Als ik iets zit te vertellen en mijn telefoon doet iets dan ben ik meteen de draad kwijt.

Er is door onderzoekers vastgesteld dat het registreren van een notificatie net zo storend werkt als het daadwerkelijk beantwoorden van een appje of belletje.

Best heftig hoe erg je wordt afgeleid dus!



Je notificaties uitzetten is een slimme move

Er zijn meerdere redenen waarom het slim is om zoveel mogelijk notificaties uit te zetten. Eerder linkte ik al naar een aantal onderzoeken. Inmiddels is al behoorlijk wat onderzoek uitgevoerd naar notificaties en welke impact dat op ons heeft.

Het continue aan staan en ontvangen van notificaties is namelijk iets relatief nieuws. Er wordt daarom veel gekeken naar de impact die het op ons heeft.

Lees mee en huiver:


  • De afleiding is groter dan je denkt

    Zoals ik al zei: het registreren van een notificatie is net zo afleidend als daadwerkelijk appen of bellen.

    Stel je eens voor dat je met iemand in gesprek bent en dat iedere notificatie die jij of de ander binnenkrijgt een belletje is die je opneemt. Hoe soepel zou jullie gesprek nog verlopen?

  • Moeilijk om terug te keren naar een taak

    Mensen vinden het moeilijk om terug te keren naar een taak wanneer ze afgeleid zijn door een notificatie. Vooral als deze taak veel denkwerk vereist is het moeilijker om terug te switchen.

    Daarnaast is gebleken dat het duidelijk langer duurt om de originele taak te voltooien wanneer je afgeleid bent geweest door een notificatie.

    Je bent dus op meerdere vlakken minder productief en efficiënt bezig wanneer je je laat afleiden door notificaties.

  • Minder ergernissen en stress

    Het registreren van notificaties heeft niet alleen impact op hoe je een taak uitvoert, maar ook op hoe je je erbij voelt.

    Mensen die een paar dagen zonder e-mail werkten hadden duidelijk lagere stresslevels en maakten minder gebruik van multitasken. De focus die dat creëerde zorgde ervoor dat ze langere aaneengesloten tijd spendeerden aan 1 taak, oftewel: ze kwamen in de flow terecht.

    Daarnaast is gebleken dat mensen meer werkdruk ervaren wanneer ze notificaties ontvangen tijdens het uitvoeren van een taak. Als jij lekker geconcentreerd zit te werken en wordt afgeleid door een notificatie gaat dus je stresslevel omhoog. Lekker dan!

    De valkuil van het uitzetten van notificaties

    Voordat je nu helemaal enthousiast al je notificaties gaat uitzetten: er is een valkuil waar je voor moet oppassen.

    Het is namelijk gebleken dat niet iedereen even goed kan tegen de ontbrekende notificaties.

    Sommige mensen leiden zichzelf meer af zonder notificaties dan met. Ik had daar zelf vooral in het begin veel last van.
    Bijvoorbeeld: je verwacht (of hoopt op) een berichtje op Whatsapp van je nieuwe lover. Dan is de prikkel om je telefoon elke 3 seconde te checken heel erg groot!

    Het gevolg is dat je je niet laat afleiden door je notificaties, maar gewoon door je eigen brein. Is het er al? Is het er al?! IS HET ER AL?!?!

    Vooral omdat de meesten van ons de telefoon altijd binnen handbereik hebben liggen is dit een lastige valkuil.
    Mijn eigen oplossing: ik leg mijn telefoon in een la of aan een oplader in een andere kamer.

    Op die manier heb ik mezelf getraind om niet telkens naar mijn telefoon te grijpen om tóch even te checken of er nog wat is gebeurd.



    Hoe ga je om met apps die notificaties sturen?

    De onderzoekers zeggen: draai het om, het zijn niet de apps waar je mee om moet gaan, het zijn verwachtingen. De verwachtingen van jezelf en anderen over de manier waarop jij communiceert.

    Om frustratie te verminderen kan je er beter voor kiezen om je e-mail te ontvangen op breakpoints. Dat zijn de momenten waarop je een eerdere taak mentaal hebt afgesloten.

    Dit betekent dat jij anderen moet laten weten dat je niet altijd maar in je e-mail zit. Ze weten dan dat ze niet binnen 3 seconden antwoord van je krijgen maar pas als jij je e-mail leest.

    Als je vaak met veeleisende collega's of klanten te maken hebt dan is het een idee om jouw werkwijze toe te lichten. Dit kan je bijvoorbeeld doen door het in de handtekening van je e-mail te zetten.

    Zelf heb ik in mijn handtekening staan: "Ik houd er erg van om af en toe even niet met mijn computer bezig te zijn, daarom check ik niet iedere dag mijn e-mail."
    Daarnaast weten mensen die mij vaak appen dat mijn notificaties van Whatsapp uitstaan. Als Jan dus in de supermarkt staat en wat wil vragen dan belt hij me dus, appen heeft geen zin.

    Zijn notificaties dan echt alleen maar slecht?!

    Gemiddeld krijgen we 63,5 notificatie per dag op onze mobieltjes; dat zijn voornamelijk e-mails en appjes. Deze notificaties checken we binnen een paar minuten, ongeacht of de telefoon op stil staat op niet.

    Vooral in het geval van persoonlijke communicatie heeft deze snelle reactietijd te maken met hoge sociale verwachtingen. Vandaar dat het bijstellen van die verwachtingen zo belangrijk is!

    De meeste notificaties van social media en e-mail worden door ons opgevangen met negatieve emoties; stress en een overweldigend gevoel.

    Notificaties van persoonlijke communicatie daarentegen worden als minder negatief ervaren. Daarvan krijgen mensen namelijk eerder een gevoel van verbondenheid.

    Voordat je dus rigoureus alle notificaties uitzet kan je dus ook even bij jezelf checken welk gevoel je krijgt van welke notificaties. 
    Wie weet knap jij enorm op van alle likes op Insta, maar word je gek van de appjes van je moeder, dan geldt bovenstaande dus niet voor jou.


    Voor dit soort blogs vind ik het altijd heel fijn om terug te kunnen grijpen op onderzoeken. Mijn gevoel dat notificaties irritant zijn blijkt niet alleen mijn gevoel te zijn maar wordt ook aangetoond.
    Notificaties uitzetten wordt voor mij daardoor makkelijker, het is immers bewezen goed voor je!

    Hoe ga jij om met notificaties?


    Deel dit met iemand die aan zijn scherm geplakt zit!

    Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    CommentLuv badge

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.