Ta-da-lijst ipv to-do-lijst

Vanaf nu geen to-do-lijst meer, maar een ’ta-da-lijst’!

Al een tijd lang wil ik meer laten zien wat ik allemaal doe op een dag. Veel mensen vragen het aan me. Helemaal alleen voor jezelf werken vanuit huis, het roept nogal wat vragen op!

Wat ik zoal doe op een dag, of ik wel aan werken toekom en niet de hele dag lig te luieren, etc. Ik snap dat wel, vroeger dacht ik ook dat ik er de discipline niet voor zou hebben, dat ik dan inderdaad Netflixend door het leven zou gaan.

Maar het delen van mijn to-do lijst lukte niet zo goed. Het leverde me stress op en het gevoel dat ik aan bepaalde taken gebonden was.

Terwijl ik het thuiswerken juist zo lekker vind omdat ik steeds helemaal kan bepalen wat ik wanneer wil doen.

Tijd om het anders aan te pakken dus!Een to-do-lijst levert stress op

Een Amerikaans bedrijf met een to-do-lijst-app (Scrabble, anyone?!) ontdekte dat 50% van de taken op een dag werden afgevinkt.
41% Van de taken wordt nooit gedaan. En andersom is het ook interessant: 15% van taken die wél gedaan zijn stonden nooit op een to-do-lijst.

Het is natuurlijk goed voor te stellen dat dit stress oplevert. Daarnaast zijn er veel mensen die dezelfde fouten maken bij een to-do-lijst, zoals:

 • Een te lange to-do-lijst maken
 • Te grote taken als 1 taak op je lijst zetten (denk: "website bouwen")
 • Te vage taken op je lijst zetten (denk: "nadenken over blogonderwerpen")
 • Taken die geen taken zijn op je lijst zetten (denk: "koffie drinken met Jeanette")

Natuurlijk kan het fijn zijn om tijd in te calculeren voor koffie met Jeanette, of om tijd vrij te houden om na te denken over blogonderwerpen. Het gaat echter om de manier waarop je het opschrijft.

Als koffietjes op je takenlijst staan, dan draagt het in je hoofd bij aan het gevoel van tijdsdruk, en het haalt de spontaniteit uit je dag. 
Om dit van elkaar gescheiden te houden is het handig om je agenda en to-do-lijst niet door elkaar te halen.

Wanneer je vage taken op je lijst zet dan is de valkuil dat je er uren mee bezig bent, zonder goed resultaat. Schrijf het zo op dat je er een concreet resultaat aan kunt hangen: "10 blogonderwerpen voor categorie 'Feelin' Good' opschrijven."

In America we celebrate succes, we don't apologize for success.Mitt Romney

Van to-do naar ta-da

In Nederland zijn we nog altijd fan van de 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg-mentaliteit.' Ja, je hebt een succes behaald, good for you, maar wat staat er de komende maanden nog allemaal te gebeuren?

Voor we het weten walsen we over successen heen omdat ze bijv. slechts een deel van het overkoepelende resultaat zijn.

Maar wat blijkt uit onderzoek? Voetbalteam die na het scoren uitzinnig juichen hebben een grotere kans om de wedstrijd te winnen.

Gedrag is besmettelijk, zo ook positief en blij gedrag. Dus als jij je teamgenoten ziet juichen dan ben je zelf eerder in dezelfde state of mind en schiet je zelfvertrouwen omhoog.

Een goede reden dus, om ook flink voor jezelf te juichen. Want het is veel leuker om een taak op te schrijven die je succesvol hebt afgerond, dan om er eentje af te strepen en te zien dat er nog 10 onder staan. Ta-da, weer iets voor elkaar gekregen vandaag!

Maar ik kan niet zonder to-do-lijst...

Jep, I hear you! Ik moet zelf echt mijn taken opschrijven om het kwijt te zijn uit mijn hoofd. Anders blijf ik malen en blijven er dingen in mijn hoofd schieten, en dan verlies ik alle productiviteit en krijg ik ook veel stress.

Ik werk met Asana voor het plannen van mijn taken, een ideale tool. Projecten, kleurtjes, een agenda-overzicht; ik ben enorm fan! En wat ook fijn is: taken sleep je heel gemakkelijk naar een ander moment.

's Ochtends neem ik een momentje en check ik met mezelf: wat heb ik vandaag nodig? Hard werken? Of juist een rustiger dagje en een flinke middagwandeling bijvoorbeeld?

Als mijn takenlijst van die dag niet overeen komt met mijn gevoel dan ben ik de beroerdste niet: weg met die taken! Eerst check ik of de taak echt heel nodig is, moet ik hem vooruit schuiven naar een ander moment of kan ik hem eigenlijk gewoon wel van mijn lijst af halen?

Zo blijft mijn to-do-lijst actueel en geeft het me geen gevoel van falen. Een taak die je al maanden vooruit schuift geeft niet bepaald een ta-da-gevoel!

Combineer je agenda, to-do-, en ta-da-lijst!

Het één hoeft het ander dus niet uit te sluiten, maar ik weet wel waarop ik me vanaf nu wil gaan focussen: mijn ta-da lijst!

In plaats van aan het begin van de dag mijn takenlijst online te delen, wil ik nu aan het einde van de dag mijn successen delen.

Ik bekijk successen namelijk altijd een stuk ruimer dan mijn taken. Als ik heel gelukkig ben geworden van een zonnige wandeling dan kan ik dat echt wel als succes zien, terwijl ik die nooit op mijn to-do-lijst zou zetten.

Het delen van mijn ta-da-lijst geeft me echt een positief gevoel. Dat schiet door naar de volgende dag, ik heb 's ochtends al zin om aan het einde van de dag allerlei successen op te schrijven. Een goed gevoel om de dag mee te beginnen!

Ik zal mijn templates voor de ta-da-lijst in de highlights van mijn Instagram zetten. Als jij ze ook wilt gebruiken dan kan dat natuurlijk! Screenshot en gebruik ze, en ga dan vooral even na wat voor een gevoel het je geeft om aan het einde van de dag te zeggen: Ta-daaaaaa!


  Ik ben heel benieuwd of ik jou ook heb overgehaald om op deze manier je successen te vieren!

  Hoe verslaafd ben jij aan je to-do-lijst? En zou je er blij(er) van worden om je taken of successen op te schrijven?!


  Deel dit artikel met een task-a-holic

  Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

  Comments 4

   1. Post
    Author
  1. Wat een ontzettend positieve manier om met taken en successen om te gaan! Ik ga het zeker inzetten, ik heb altijd to-do lijstjes die maar niet af lijken te komen.

   1. Post
    Author

    En dat werkt zo demotiverend! Ik merk dat ik het met deze lijsten veel minder erg vind als er taken niet af komen, puur omdat ik mezelf er even aan herinner dat er heel veel dingen zijn die ik wél heb gedaan. Heel fijn!

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.