Beter slapen? Kom eens van de bank af!

Je fit en energiek voelen, beter slapen, uitgerust wakker worden. Velen van ons wensen op die manier door het leven te gaan. Velen van ons lukt dat voor geen meter.

Ben je vermoeid of slaperig?

De vermoeidheid die de meesten van ons voelen aan het einde van een lange dag is precies dat: vermoeidheid. Niet te verwarren met slaperigheid.

Vermoeid zijn houdt in dat je je doodop voelt zonder dat je nou eigenlijk echt veel inspanning hebt gehad. Je slaperig voelen is juist het omgekeerde, je lichaam is zwaar, je ogen vallen gewoonweg dicht.
Je ziet hier het verschil al tussen mentaal moe zijn en fysiek moe zijn. En aangezien de meesten van ons de hele dag achter een computer zitten te werken kunnen we stellen dat we ons grotendeels vermoeid voelen, niet slaperig.

Doe de test

Als je heel erg moe bent dan is de kans groot dat je bovenstaande in twijfel trekt. Je voelt je toch vreselijk moe? Nou dan. Dat klopt ook zeker, maar linksom of rechtsom wil je beter slapen en dan is het wel zo handig om te weten wat je het beste kunt doen om beter te kunnen slapen.

Ik vind dit een erg mooie meetlat: als je supermoe bent maar je kunt nog wel energie vinden om bijvoorbeeld een boek te lezen wat je leuk vindt, of om een potje te gaan voetballen met vrienden dan ben je mentaal moe. 
Je bent moe van het harde werken, of piekeren over een situatie. Maar als er een afleiding voorbij die je leuk genoeg vindt dan blijk je er best energie voor te hebben.So you think you can sleep

De reden dat het zo belangrijk is om te weten of je vermoeid bent of slaperig is om uiteindelijk beter te kunnen slapen. Met een uitgeput hoofd in bed gaan liggen heeft namelijk 9 van de 10 keer niet het gewenste effect. Je slaapt licht, droomt veel en wordt niet uitgerust wakker. Vermoeid zijn en gaan slapen is niet per se de beste oplossing. Zeker als je door je vermoeidheid steeds te vroeg naar bed gaat is de kans groot dat je 's nachts wakker wordt en dan gaat liggen piekeren.

Beter slapen heb je zelf in de hand

Genoeg over vermoeidheid, je wilt beter slapen. As you wish! Maar daar moet je wel zelf je best voor doen:

Ik heb het over lekker naar fietsen vanuit werk, over voor het slapen een uur flink wandelen (eigenlijk is dat mijn allergoudste tip, wandelen voordat je naar bed gaat garandeert bijna altijd een nacht beter slapen!), over badmintonnen in de tuin na het avondeten, over staand werken, traplopen, pauzes nemen en stretchen, etc. etc. Een actieve levensstijl is veel meer dan af en toe naar de sportschool gaan.


 • Duik de sportschool in

  Fitte mensen slapen beter. En om een fit iemand te worden is het een goed idee om te gaan sporten. Nog een mooie: als je gestresst bent houd je die stress vaak vast in je spieren. Door te sporten haal je die stress eruit en ga je dus meer ontspannen naar bed dan wanneer je op de bank hangt. Let er wel op dat je niet te laat in de avond gaat sporten; je lichaam heeft vaak wel 1,5 tot 2 uur nodig om weer te kalmeren en af te koelen na jouw zweetsessie in de sportschool.

 • Zet je af en toe eens over je moeheid heen

  Het is een fijne lijn, luisteren naar je lichaam en rust nemen of eroverheen gaan. Soms is het echter hartstikke goed voor je om er bewust even overheen te gaan. Vooral als je merkt dat je in je eentje een beetje weg zit te kwijnen en alleen nog maar praat met het hoofdmenu van Netflix is het tijd om van de bank af te komen. Je krijgt vaak positieve energie van iets leuks doen, en van positieve energie kan je weer beter slapen. Eropuit dus!

 • Ja, ja, we weten het nou wel: geen schermen 's avonds

  Maar dat is verdomd lastig als zelfs alle huishoudelijke apparaten inmiddels een eigen scherm hebben. En je telefoon lonkt gewoon zo verleidelijk naar je. Maar beter slapen en geen schermen 's avonds laat gaan hand in hand. De oplossing: haal de verleiding weg. En omdat je je huis niet leeg wilt halen haal je jezelf weg: naar buiten! Wanneer heb je voor het laatst buiten op een bankje gezeten en álle kleuren van de zonsondergang bekeken? Precies.

 • Zorg dat je een actieve levensstijl hebt

  En nu niet gaan piepen dat ik al heb gezegd dat je naar de sportschool moet, ik heb het nu echt over een actief leven en niet over jouw verdwaalde avondje in de sportschool.

  Ik heb het over lekker naar fietsen vanuit werk, over voor het slapen een uur flink wandelen (eigenlijk is dat mijn allergoudste tip, wandelen voordat je naar bed gaat garandeert bijna altijd een nacht beter slapen!), over badmintonnen in de tuin na het avondeten, over staand werken, traplopen, pauzes nemen en stretchen, etc. etc. Een actieve levensstijl is veel meer dan af en toe naar de sportschool gaan.


  Eigenlijk is die laatste tip de meest belangrijke van allemaal. Door veel te bewegen zet je allerlei processen in je lichaam aan. Je maakt hormonen aan, stofjes die je blij maken, en van blij zijn heb je minder stress en van minder stress kan je beter slapen. Je wordt fitter, slaapt sneller in en slaapt dieper. Alles wat je nodig hebt om beter te kunnen slapen.

  Wat is jouw gouden tip voor beter slapen?


  Deel dit artikel met iemand die ook beter wil slapen

  Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

  Comments 2

  1. Mijn beste tip: hoofd leegmaken door even op te schrijven waar je aan denkt. Verder slaap ik regelmatig met oordoppen. Niet altijd, maar als ik niet kan slapen, werkt het vaak wel als ik ze in doe.

   1. Post
    Author

    Ja, dat is een goede! Ik slaap eigenlijk altijd met oordoppen, maar dat komt meer omdat mijn slaapgenoot zoveel decibel produceert dat ik anders gehoorbeschadiging oploopt. Maar ook als je geen snurker naast je hebt liggen kan het inderdaad heel fijn zijn om af en toe even oordoppen in te doen.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.