Wat doen huisdieren voor je gezondheid

Huisdieren, goed voor je gezondheid?!

Hoera! Het is Internationale Kattendag! Nu is het bij ons in huis iedere dag kattendag (Ik ben bang voor harige reprimandes als ik iets anders zeg..), maar bij vele anderen is dit ook zo. Eind vorig jaar hadden we in Nederland maar liefst 33,4 miljoen huisdieren. Gezellige beestenboel dus! Hiervan zijn er 1,5 miljoen honden en 2,8 miljoen katten *miauw-klinkend gejuich schalt hier door het huis*, daarmee blijven er een heleboel andere beesten over; van kameleon tot cavia.

Omdat ik vorige week al schreef over het effect van vriendschappen op je gezondheid, leek Internationale Kattendag me een mooie gelegenheid om er een tweeluik van te maken: is het hebben van een huisdier eigenlijk goed voor je gezondheid?

Lucy in haar kattenburger

Spoiler alert: het is hartstikke gezond!

Ja, ik kan nog wel een half uur om de hete brei heen draaien, maar ik val liever met de deur in huis: zorgen voor huisdieren is onwijs goed voor je. See what I did there? Het gaat namelijk om het zorgen en liefhebben; het laten rondrennen van een set kittens werkt niet per se gezondheidsbevorderend, totdat je er echt tussen gaat liggen en in een grote harige bal van liefde belandt. (IK.WIL.DIT!!!)

Het aaien van je huisdier zorgt ervoor dat het stresslevel in je lichaam daalt (minder cortisol). Je activeert een stress-verlagend hormoon (serotonine) en ook je bloeddruk daalt. Huisdiereigenaren gaan over het algemeen minder vaak naar de dokter en zijn ook minder vaak ziek dan mensen die geen huisdier hebben.
Babies die opgroeien in een huis met huisdieren, hebben minder kans op allergieƫn en astma op latere leeftijd en ze zijn ook minder gevoelig voor kwalen als oor-ontsteking en verkoudheden. Daarnaast; wat is er schattiger dan een baby en een puppy die samen opgroeien?!

Monty als fotomodel

Kat of hond?

Met alle respect voor de baardagamen en agaporniden die vast ook met veel plezier worden gehouden, het draait vaak om de aloude vraag: kat of hond?
Dat ik op een regenachtige koude zaterdagochtend lekker in bed kan blijven liggen en niet met de hond naar het park moet geeft voor mij al gauw de doorslag, maar wat zegt de wetenschap het internet eigenlijk over de health benefits van een kat of hond?

Honden

When an 85-pound mammal licks your tears away and then tries to sit on your lap, it's hard to feel sad.Kristian Higgins (auteur)

Honden-eigenaren lijken al meteen de wedstrijd te gaan winnen; zij hebben namelijk de voordelen van het moeten uitlaten van hun trouwe viervoeter. Ze krijgen dus automatisch meer lichaamsbeweging en hebben ook een ander gezondheidsvoordeel: ze zijn minder vaak eenzaam. Onderweg ontmoet je natuurlijk allerlei andere hondenbaasjes en mag je met een beetje geluk met lieve puppies spelen.
Mensen met een hond overleefden veel vaker het jaar na een hartaanval dan mensen die geen huisdier hadden.
Omdat honden nu eenmaal naar buiten moeten, geven ze een bepaalde regelmaat aan het leven van hun eigenaar en dat is goed voor je. Stel je voor dat je helemaal depressief en zielig in je bed ligt dan zorgt je hond ervoor dat je opstaat, frisse lucht en beweging krijgt en je dus waarschijnlijk snel beter zal voelen.Katten

Way down deep, we're all motivated by the same urges. Cats have the courage to live by them.Jim Davis (Garfield)

Ook katten zorgen gelukkig voor een goede gezondheid. Een onderzoek wees uit: mensen zonder kat hebben 40% meer kans op hartkwalen dan mensen met een kat. Daarnaast slapen ze significant beter, mensen slapen liever met hun kat dan met hun partner en geven aan beter te slapen wanneer de kat op bed ligt. Sterker nog: het effect dat katten op je hebben staat gelijk aan het effect dat een (romantische) partner op je heeft.
Katten zijn beter voor het milieu dan honden. Een studie claimt dat honden de 'carbon footprint' hebben van een SUV (!) terwijl katten een bescheiden VW Golf achterlaten in vervuiling. (Laten we even buiten beschouwing dat mensen meestal maar 1 hond hebben, terwijl er vaak meerdere katten in een huishouden zijn..)

Ik ben bang dat de hondenbaasjes hier ook op het tweede oog de winnaars zijn. Honden zorgen toch echt voor meer lichaamsbeweging dan katten, en het sociale aspect weegt ook een stuk zwaarder mee. Sorry katjes, maar jullie delven het onderspit!

Collage van Lucy en Monty

Huisdieren, wel of niet doen?

Goed, voor je gezondheid is het dus duidelijk dat je een huisdier moet hebben. Maar is het voor de rest ook handig?
Meer onderzoek: mensen met katten zijn intelligenter dan mensen met honden. De onderzoekers denken echter niet dat dit komt door de katten, maar doordat mensen met een goede (en vaak dus drukke) baan minder vaak thuis zijn en daardoor kiezen voor een gebruiksvriendelijke kat, ten opzichte van de hond die steeds naar buiten moet.
Jan en ik wilden een tijdje geleden misschien een kameleon (of een gekko, ik weet het niet meer, ze zijn allebei cool). Kwamen we erachter dat je die echt dagelijks moet sprayen met water ofzoiets. Nou, daar gaan je weekendjes weg dus.
Wanneer wij weggaan kunnen we de katten rustig een paar dagen alleen laten, pas met een echte vakantie wordt het zoeken naar opvang.
Denk voordat je je huisdier aanschaft na over het onderhoud van vachtjes, kattenbakken, terraria, (dure) voeding, dierenartskosten en commitment die je moet geven. Vroeger wilde ik dolgraag een kaketoe om vieze woordjes te leren zeggen, maar ze worden rustig 85 tot 100 jaar oud; talking about committent..

Last but not least, als je ervoor gaat, alsjeblieft: adopt, don't shop. Er zijn genoeg lieve beestjes in het asiel die wachten op een nieuw baasje of zoek een (gratis!!) nestje op Marktplaats en vraag rond bij je vrienden.

P.S. Wat was dit artikel een goed excuus om lekker veel foto's van Lucy en Monty op de website te zetten šŸ˜‰


Heb jij een huisdier? Of denk je erover er eentje in huis te nemen? Tell me!! Ik ben gƩk op diertjes!

Deel deze beestenboel met je vrienden

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.