Intuïtief eten - Le Pain

Intuïtief eten, dé manier om weer naar je lichaam te leren luisteren!

In mijn goede voornemens van dit jaar staat ie onvermijdelijk bovenaan te stralen: een gezondere lifestyle. Omdat ik het woord dieet wilde vermijden. Eén van de dingen die ik hierbij wilde toepassen is intuïtief eten.

De laatste tijd probeer ik meer en meer te luisteren naar mijn lichaam, omdat die heel goed weet wat er nodig is. Vorig jaar las ik dit artikel over cravings in de Marie Claire, en dat zette me aan het denken. Ik heb namelijk altijd hele specifieke cravings, en het idee dat dat een teken van je lichaam is dat je ergens een tekort aan hebt (of gewoon zin in) vond ik heel intrigerend.

Je lichaam weet dus precies wat het nodig heeft (bijv. slaap en rust oftewel: een energieboost gedurende de dag want je bent te moe) en vraagt daar naar (ijs, want de lactose en suiker komen snel in je lichaam en geven die energieboost). Dit zorgde ervoor dat ik me minder ergerde aan mijn cravings en meer ging nadenken over wat ik nodig had.

Toen ik op de blog van Taralynn een artikel las over hoe ze in 2016 7 kilo afviel zonder te diëten, maar door intuïtief eten was ik dus behoorlijk getriggerd!

Intuïtief eten - pasta arrabiata

Wat is intuïtief eten en waar komt het vandaan?

Ik denk dat de naam behoorlijk voor zich spreekt, je gaat in deze methode af op je intuïtie en luistert dus veel beter naar wat je lichaam nodig heeft. Omdat ieders intuïtie anders is lijkt me dit moeilijk vast te leggen, maar Evelyne Tribole en Elyse Resch hebben het voor elkaar gekregen.

Het gaat deze dames er om een gezonde relatie te ontwikkelen tussen, ‘food, mind & body’. Ze hebben daarom de 10 hoekstenen voor intuïtief eten opgesteld zodat iedereen kan leren om dit te doen.De 10 hoekstenen van intuïtief eten

Als intuïtief eten iets is wat je wilt proberen dan raad ik je aan om alle vakjes hieronder even te lezen. Sommigen vind ik namelijk klinken als heel logisch, maar de uitleg ervan zette me aan het denken.

De hoekstenen en de uitleg ervan heb ik rechtstreeks van de website en omgezet naar het Nederlands, met wat voorbeelden erbij. Dit kan omdat de dames, ondanks hun boek, zo lief zijn om alles in detail uit te leggen op het openbare wereldwijde web. Vind ik tof!

Intuïtief eten - stroopwafel

En, hoe gaat het?

Met ups en downs, als ik eerlijk ben. Kennelijk heb ik intuïtief heel erg veel behoefte aan kroketten en warme chocolademelk, en de grens vinden tussen ‘sluit vrede met voedsel’, ‘respecteer je honger’ en ‘wordt geen gigantische vetklep’ vind ik nog wat lastig.

Daarnaast merk ik dat sommige dingen gewoon heel erg diepgeworteld zitten. Dat ik een ontbijt zou overslaan omdat ik simpelweg geen honger had, had ik never nooit zien aankomen. Ik ben een ontbijtliefhebber puur sang en ervan overtuigd dat je ontbijt je belangrijkste maaltijd is omdat je dan nog wat met je voedsel doet de hele dag. Overslaan was dus absoluut geen optie! De voedselpolitie spreekt dus loud and clear in mijn hoofd.

Intuïtief eten - salade gerookte kip

Vrede met voedsel had ik al wel vrij veel, maar nu ik mezelf de vrije hand heb gegeven heb ik nogal de neiging me helemaal te buiten te gaan aan álles wat maar in me opkomt. Ik denk dat dat zal slijten wanneer ik dit langer doe.

Wat ik ook lastig vind is dat Jan sommige regels in stand houdt, omdat hij chips mag als het weekend is. Er is dan dus voor mij ook een zak chips, terwijl ik daar niet per se behoefte aan had. En hem laten liggen tot het moment dat ik er wél zin in heb is tot op heden nog niet gelukt. Ook koken voor 2 en dan zelf minder, of iets heel anders, eten vind ik lastig.

Ohja, de ups: volgens mij ben ik afgevallen, en ik voel me heel erg goed!

Intuïtief eten - Sticky Fingers

Ik doe nu de ups even af met een snel antwoord, maar dat komt omdat ik er nog maar een maandje mee bezig ben. Al met al strookt deze methode enorm bij wat ik logisch vind klinken, en heeft het alleen daarom al meer kans van slagen dan ieder dieet wat ik ooit heb gevolgd. Ohja, diëten bestaan niet.

Was jij al bekend met intuïtief eten? Zou je het willen proberen?

Deel dit artikel met een jojo-diëter

Sommige links in dit artikel zijn affiliate links, fijn als jij via mij zou willen bestellen ♥

Comments 14

 1. Ik vind het reuze goed dag je dit probeert. Ik denk dat het bij mijn nog eerst even moet landen voordat ik kan zeggen of het iets voor mij is of niet. Zelf vind ik belangrijk om alle voor en nadelen op een rijtje te zetten voordat ik aan iets begin. Ik moet zeggen dat ik iemand ben die veel structuur in zijn eetpatroon heeft. Zo eet ik om de drie uur en probeer ik zoveel mogelijk gezond te eten. Buiten de lijntje komt echt wel eens voor maar dat geeft niet. Dit geeft me op de een of andere manier de energie om weer verder te gaan (met gezond eten) waar ik gebleven was.
  Aneta onlangs geplaatst…Het is Nationale warme truien dag!My Profile

  1. Post
   Author

   Wat knap dat je zo’n duidelijk beeld hebt van wat voor jou werkt! Ik ben ook een echte ‘grazer’, de hele dag door eten ipv een paar maaltijden. Alleen buiten de lijntjes eten zorgt bij mij vaak voor een fuck-it-effect, dan ben ik toch al slecht aan het eten en ‘dan kan dit er ook nog wel bij’, ik hoop dat dit daarbij gaat helpen.

  1. Post
   Author
 2. Ik las ooit een keer een gelijkaardig artikel. Waarom eten we bijvoorbeeld ’s avonds rond 19u? Wie heeft beslist dat dat moet? Het kwam er ook op neer dat je pas moet eten als je honger hebt. Inderdaad, luisteren naar je lijf. Al vind ik het ook wel moeilijk om niet te ontbijten. Ik kijk er al van de avond er voor naar uit dus ja :p haha. Interessante methode wel en leuk dat je het probeert én dat het effect heeft. Ben benieuwd naar je ervaring binnen een paar weken 🙂
  Irene onlangs geplaatst…Favorieten • ValentijnachtergrondjesMy Profile

  1. Post
   Author

   Ja, precies! Ik werd op werk ook vaak raar aangekeken als ik ’s middags warm at, maar wie zegt er dat de lunch voor broodjes is?! Ben ook benieuwd of het op de lange termijn goed gaat, maar ik denk het wel. Het eerste wat ik probeer waarbij ik niet denk ‘ik hoop dat ik het kan volhouden’!

 3. Interessant artikel dit! Ik ben 25 kilo afgevallen en moet echt weer leren om op intuïtie te eten, maar ook om soms te eten waar ik zin in heb omdat ik het lekker vind. Dit artikel ga ik erbij gebruiken. Dankjewel!
  Irma onlangs geplaatst…Een echte vrouw zijnMy Profile

  1. Post
   Author

   Oh Irma, wat mega knap van je dat je zoveel bent afgevallen!! 25 kilo is ook echt onwijs veel zeg! Goed gedaan! Kan me ook helemaal voorstellen dat je dan weer even moet wennen aan eten op je gevoel. Fijn dat ik je op deze manier een klein beetje kan ondersteunen 🙂

 4. Wat een mega fijn artikel en als je het zo leest is het zo logisch eigenlijk, ik volg nu het boekje bodieboost en ik ben er 4 kilo door kwijt geraakt. Dit is geen dieet het is puur je levensstijl aanpakken en je vreetbuien beheersen!

  1. Post
   Author

   Dankjewel Rachel! Wat knap dat je 4 kilo kwijt bent! Ik denk ook echt dat je met een goede levensstijl zoveel meer bereikt dan alleen maar diëten. Goed dat het voor jou ook werkt!

 5. Echt intuitief eten heeft als kenmerk dat het NIET om afvallen gaat. Als je intuitief eten gebruikt om af te vallen is het per definitie geen intuitief eten. Niet dat je er niet van zou kunnen afvallen, maar het kan gewoonweg je doelstelling niet zijn.

  Ik vind het jammer, en gevaarlijk, dat intuitief eten “geco-opt” wordt door wat eigenlijk gewoon diet culture is: een wolf in schaapskleren.

  Als je er echt meer van wilt weten kan ik het boek van Tribbole aanraden, en anders het boek “Just eat it” van Laura Thomas (PhD).

  1. Post
   Author

   Hi Froukje, dankjewel voor je reactie! Altijd fijn om eerlijke comments te krijgen 🙂

   Ik snapte je commentaar niet helemaal, vooral omdat deze blog juist gaat over het boek van Tribole en wat zij zegt over intuïtief eten. Dus precies wat jij zegt: nummer 1 dat het geen dieet is. Voor mij zijn ‘afvallen’ en ‘diëten’ echt twee verschillende dingen. Want afvallen zou ik zeker graag willen, maar van diëten ben ik geen fan. Het afvallen is daardoor een groot bijkomend voordeel van de verbeterde relatie met eten en je lichaam, wat je krijgt van intuïtief eten.

   Ik vind Just Eat It er heel interessant uitzien, bedankt voor de tip! Heb hem gevonden op Storytel en ga hem luisteren. Binnenkort wellicht weer een nieuwe blog over dit onderwerp dus!

   1. Ik snap het commentaar van Froukje wel heel goed. Ik weet niet of je het boek grondig gelezen hebt maar het komt over alsof het doel nog steeds is om af te vallen. Zolang je intuïtief eten of elke manier van eten dan ook gebruikt om af te vallen is het een dieet. Als dit voor jou werkt is dat natuurlijk mooi, maar wat ik in jouw verhaal lees voelt als een dieet vermomd als intuïtief eten.

   2. Post
    Author

    Dankjewel voor je reactie Stella! Als ik terug ben van mijn zwangerschapsverlof ga ik dit artikel eens herzien en herschrijven. Ik ben juist tegen diëten, dus het kan niet de bedoeling zijn dat het lijkt alsof ik het op deze manier aanmoedig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.