Is uitzieken belangrijk?

Is uitzieken eigenlijk echt zo belangrijk?

Heel enthousiast ging ik woensdagochtend naar mijn werk. Ik dacht dat ik gewoon wat verkeerds had gegeten maandagochtend en dat mijn ’24-uursdingetje’ wel over moest zijn.
Met hangende pootjes ging ik een paar uur later weer naar huis: toch gewoon buikgriep. Had ik niet beter gewoon thuis kunnen blijven ondanks dat ik dacht me best goed te voelen?

Wat is het nut van uitzieken, en is het echt zo belangrijk?

Hoe lang duurt een (buik-)griepje?

In 2016 was de gemiddelde verzuimduur 6,8 werkdagen; de meeste mensen (70%) waren 1 tot 5 dagen ziek per keer. Voor een goede griep, of buikgriep is dat eigenlijk best weinig!

Wat googlen op ‘hoe lang duurt griep?’ leert ons dit: de heftigste klachten (koorts, echt hondsberoerd) duren 1 tot 5 dagen, er helemaal vanaf zijn duurt 1 tot 2 weken. De hoest die meestal bij griep hoort kan tot langer dan 2 weken aanduren.

Voor buikgriep geldt hetzelfde; het akeligste duurt ongeveer 1 tot 5 dagen. Maar vergeet niet dat je in die dagen amper wat te eten binnenkrijgt en dat soms ook het water wat je drinkt gewoon weer terugkomt. Je bent dus hartstikke slapjes en al snel uitgedroogd. Is het dan wel slim om te gaan werken op het moment dat je alles weer binnenhoudt? Of zou een beetje uitzieken in dit geval ook belangrijk kunnen zijn?!

Besmettingsgevaar!

"Als een vliegtuig met één grieppatiënt aan boord drie uur aan de grond staat met een kapot ventilatiesysteem, dan krijgt 72% van de passagiers in de daaropvolgende drie dagen griep”

Bij een griepje zijn volwassenen de eerste vijf dagen besmettelijk, dat zijn de dagen nadat je de symptomen zoals hoesten, koorts, etc. hebt. Voor kinderen mag je daar nog eens vijf extra dagen bovenop tellen; wandelende besmettingsmachines zijn het!

Uitzieken is dus niet alleen belangrijk voor jou zelf, je doet ook je collega's en bijvoorbeeld mede-reizigers in het OV er een groot plezier mee!

Medicijnen helpen niet

Misschien een beetje kort door de bocht, maar voor griep of buikgriep heel erg waar: medicijnen helpen niet, uitzieken is belangrijk. Je hebt een virus te pakken, dat moet je lichaam toch echt zelf aanvechten.

Medicijnen helpen tegen de symptomen van het virus, je loopneus, de koorts of het hoesten. Het is heel fijn dat ze dat doen, want het scheelt jou in je ellende. Maar vergeet niet dat het onderdrukken van symptomen niet betekent dat je niet meer ziek bent. Je lichaam is nog altijd even hard bezig met het verwijderen van het virus.

“People refuse to believe that a cold or a cough takes time to get over so they go to the doctor expecting a magical cure … and there isn’t one.”Dr. Max Pemberton

Uitzieken is dus belangrijk!

Dit leuke boek over de kunst van het ziek zijn is het hier helemaal mee eens. Omdat je nu eenmaal moet uitzieken, kan je dat maar beter zo goed mogelijk doen. Een paar tips voor wanneer jij geveld wordt door een vervelend virus:

  • Bouw een heerlijk ziekbed

    Je lichaam heeft het al zwaar genoeg, dus blijf nou maar gewoon lekker in bed liggen. Maak het jezelf makkelijk en bouw een heerlijk ziekbed.
    Zorg ervoor dat je je nestje zo min mogelijk hoeft te verlaten. Pak dus niet alleen je telefoon mee, maar leg meteen je oplader klaar. Een doos tissues, je neusspray, etc.
    Heel fijn voor eventuele huisgenoten: ontsmettende handgel. Als je dan toch een keer je ziekbed verlaat kan je in ieder geval proberen om de rest van de mensen in huis niet te besmetten.

  • Zorg goed voor jezelf

    Zoals gezegd is het nu eenmaal zo bij virussen dat je lichaam die zelf moet wegwerken, dus als jij zo goed mogelijk voor je lichaam zorgt dan gaat dat een stuk beter.
    Liters water of thee, extra vitamine C, gezond voedsel. Ja, het is makkelijk om een zak pepernoten leeg te eten, maar het is beter om een appeltje te nemen.
    Any other day geldt dit ook natuurlijk, maar als je ziek bent moet je het je lichaam gewoon zo makkelijk mogelijk maken.

  • Neem nou g****mme gewoon een beetje rust

    Maar echt. Als jij op een blije dag het gevoel hebt dat je nu wel uit je bed kunt komen dan is dat niet de dag waarop je naar kantoor gaat.
    Dat is de dag waarop je gaat douchen en aankleden en misschien een wandelingetjes maakt buiten en gewoon weer op de bank gaat zitten. Voel je je goed? Good for you!
    De kans is echter groot dat je na een fikse (buik-)griep weer helemaal voor pampus ligt. En dat is helemaal oké! Herhaal stap 1 tot en met 3 totdat je gewoon weer wat kunt doen zonder je zo slap als een vaatdoek te voelen.


    De conclusie: laat je niet van de wijs brengen door collega's die vragen wanneer je er weer bent. Of mensen die menen dat je er met medicijn X zo weer bovenop bent. Uitzieken is belangrijk, en een hele kunst. Zie het maar als het ontwikkelen van een nieuw talent 😉

    Sommige links in dit artikel zijn affiliate links, fijn als jij via Aylovelife zou willen bestellen!

    Deel deze post met iemand die de hele tijd op je niest

    Misschien vind je dit ook interessant om te lezen: