Het voordeel van: koud douchen

Het voordeel van: koud douchen (oké, alleen afspoelen dan)

In “Het voordeel van” pak ik iedere maand een gezondheidsvoorschrift wat je waarschijnlijk welbekend is en ga ik erop in. Want je weet het wel, maar wat is dan eigenlijk het voordeel van het daadwerkelijk doen?

Deze maand ga ik het eens hebben over koud douchen. Nouja, dat zou voor echte bikkels zijn, ik ben veel te gehecht aan mijn warme douche. Het kostte me dan ook moeite om te gaan testen voor deze editie van ‘Het voordeel van’! Ik heb het dus voornamelijk over het koud afspoelen na je warme douche, maar be my guest als jij volledig koud wilt gaan natuurlijk!

Hoe koud is koud eigenlijk?

Ja, joehoe, dat ligt natuurlijk aan jezelf! Ik douche altijd het liefst op zo’n 500 graden Celsius, en dan is het op 400 graden al koud. Als jij gewend bent om netjes op 35 te douchen, dan zal de stap naar 30 graden te klein zijn.

Koud douchen doe je het liefst zo koud mogelijk, want ‘hoe heter, hoe beter’ geldt ook andersom (kouder is voor de aanhouder?). Zelf douche ik op zo’n 36/37 graden Celsius, als ik naar koud ga dan zet ik hem op ongeveer 23. Koud genoeg dat het een grote schok is en niét leuk, maar warm genoeg dat ik niet moet huilen.

Het is de bedoeling dat het koud douchen oncomfortabel is, dan is het voor jou koud genoeg.

Het voordeel van: koud douchen

Waarom koud douchen goed voor je is

Er zijn onwijs veel redenen om na je douche af te spoelen met koud water. Hieronder een selectie:

 • Goed voor de vetverbranding!

  Als jij het koud krijgt dan ga je energie aanmaken om het weer warm te krijgen, simpel as that. Je metabolisme kan tot wel 15 keer (!) versnellen als je het koud hebt. Let wel op: lafjes een halve minuut spoelen doet de kilo’s er niet afvliegen. We hebben het in dit geval over Koud Douchen.

 • Beter immuunsysteem

  Wat er óók gebeurt als je metabolisme omhoog gaat: je lichaam maakt meer witte bloedcellen aan. En meer witte bloedcellen betekent een beter immuunsysteem!

 • Geen koffie meer nodig

  Als jij ’s ochtends afspoelt met koud water dan ben je in 1 klap wakker. Niet alleen omdat het zo koud is, maar omdat je lichaam daadwerkelijk stofjes aanmaakt die kunnen dealen met deze heftige situatie. Geen cafeïne meer nodig, jouw lichaam heeft het al gefixt!

 • Je ziet er goed uit

  Dit is de reden dat jij koud douchen al kent als beauty aanbeveling! Ik ben hier in ieder geval mee doodgegooid. Terecht, blijkt nu! Je poriën sluiten door de kou, en dat zorgt voor een mooi velletje en glanzende haren!

 • Minder koude handjes

  Wait, what?! Ja, niet onder de douche natuurlijk (hoewel, ook dat went dus) maar in het dagelijks leven. Koud douchen stimuleert de bloedsomloop en stuurt bloed naar je dieper gelegen organen. Wanneer dit gebeurt kan jij kou beter handelen en zal je dus minder snel koude pootjes krijgen.

 • Je wordt zo cool als James Bond

  In de boeken kan je lezen dat Bond, James Bond, zijn douche altijd koud afsluit. En is hij niet de meest emotioneel veerkrachtige man die je kent? Wilskracht van een paard ook nog. Dat komt dus door dat koud douchen! Je moet over een drempel heen om uit je warme ochtendbubbel onder de koude kraan te gaan staan. Als je op deze manier je wilskracht traint dan zal je dit op meer vlakken in je leven kunnen toepassen. En omdat je niet alleen mentaal, maar ook lichamelijk iedere dag buiten je comfortzone gaat zal je lichaam op andere moment ook stress beter aankunnen. Piece of cake, je doet het iedere ochtend al!

En, werkt het echt zo goed als ze zeggen?

Ja! Ik ben er afgelopen winter mee begonnen en er tot op heden niet mee gestopt! Ik startte met de douche loshalen en bij mijn benen beginnen met afspoelen en zo langzaamaan naar boven werken. Inmiddels kijk ik uit naar mijn koude moment, ik draai de douche op koud en voel mezelf uit warm, slaperig en fuzzy gaan naar opgewekt en klaar voor de dag.
Vroeger vond ik het al naar om de douchecabine te openen en mijn handdoek te pakken, al die koude lucht. Nu spring klaar voor de dag de douche uit!


Ik verwacht nu natuurlijk wel over een tijdje allemaal afgetrainde, rammende beesten op mijn blog te zien, omdat jullie allemaal superkoud douchen en supermensen worden!

Spoel jij wel eens af met koud water, of zou je het misschien zelfs koud douchen willen noemen? Geef hieronder je extra tips!

Deel dit artikel met iemand die wel een boost in de ochtend kan gebruiken!

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

Comments 23

 1. Ehm..brrr! Ik hou van warmte! En volgens mij ben ik koudbloedig, want als ik het koud krijg word ik dus ook niet meer zo snel warm. Ik zal jouw experiemnt daarom dus veilig vanaf de zijlijn gadeslaan. 🙂 Dan maar niet zo accuut wakker. 😉

  Ik heb wel eens gehoord dat koud afdouchen helpt tegen het voorkomen van voetschimmel. Maar of dat een fabeltje is..?
  Josephine onlangs geplaatst…Victoriaans recept: Gewoon goed & lekker brood (Cottage Loaf)My Profile

  1. Post
   Author

   Oh, die kende ik nog niet! Misschien dat de kou de schimmelgroei stopt? Ik merk dat ik het door het koude douchen juist beter warm kan krijgen. Omdat je doorbloeding af en toe op z’n lazer krijgt doet ie het op koude momenten beter. Heel fijn!

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Oeh ja, ik stond ook altijd heel erg lang onder de douche. Gewoon staan terwijl je eigenlijk al klaar bent met shampoo enzo. Dit helpt daar ook heel goed bij! Ik zet nu de douche op koud terwijl ik mijn haar uitspoel. Tegen de tijd dat ik klaar ben met uitspoelen heb ik geen zin meer om te treuzelen onder het water, gegarandeerd korter douchen! Het went echt heel snel, ik vind het nu heerlijk!

 2. Haha! Wat toevallig!! Ik ben hier sinds 1,5 week mee bezig en het valt me alles mee! Ben normaal ook nogal gevoelig voor kou maar voel me nu echt fit s’ morgens!

  1. Post
   Author
 3. Dat je er fit van wordt en een strak velletje krijgt heb ik inderdaad wel eens vaker gehoord. Ik ben echt een type die ergens aan begint maar er vooral niet mee door blijft gaan. Toch maar eens weer proberen
  Aneta onlangs geplaatst…Love4seasons gaat stoppenMy Profile

  1. Post
   Author

   Ja, doe het weer! Het is zo’n fijn gevoel als je er eenmaal aan gewend bent. Ik ‘gun’ mezelf nu wel eens een warme douche, als ik heel erg last heb van mijn reuma bijvoorbeeld, maar de rest van de tijd is de gewoonte er echt in blijven steken.

  1. Post
   Author

   Dankjewel Merel! Ik vond het ook altijd zo’n grootmoeders weetje wat ze waarschijnlijk alleen zeggen om kosten op warm water te besparen, maar nu ik het eenmaal doe ga ik niet meer terug! Het is echt lekker!

 4. Wat een leuk onderwerp!
  Toevallig heb ik de afgelopen zonder warm water gezeten en dus koud moeten douche; ik ben héél blij dat het warme water het inmiddels weer doet. Want hoewel je er goed wakker van wordt is fijn anders, haha. Hoewel het dus wel beter is ben ik, net zoals jij, veel te veel gehecht aan warm water en zal ik dit dus alleen, net zoals de afgelopen week, alleen in nood doen, haha.

  1. Post
   Author

   Oeffff, ja gedwongen koud douchen haalt de fun er wel af denk ik! Ik draai de douche nu steeds vroeger in de ‘douche-sessie’ naar koud, maar echt alléén maar koud douchen dat is toch wel een heeeele grote stap verder. Gelukkig doet je douche het weer en kan je weer genieten van de warme stralen 🙂

 5. Brrr, nee, mij niet gezien! hahah ik krijg het al koud als ik er aan denk 😉 Alleen heeel soms op vakantie als het echt veel te warm is om een beetje af te koelen..

  1. Post
   Author

   Oh ja, dat is ook heerlijk he. Dat je van de warmte niet meer weet wat je met jezelf aanmoet, en dan lekker koud douchen! Het is even een shock om het hier in ons koude klimaat ook te doen, maar het went echt gauw. Nu vind ik het hier net zo lekker als op vakantie!

  1. Post
   Author

   Haha ja, ik had precies hetzelfde! Mijn hele bovenrug was dan rood van het warme water, ik moest ook echt een paar graadjes terug. Inmiddels dus rond de 20 graden aan het einde van de douche, en dat terugdraaien doe ik steeds eerder tijdens het douchen. Maar kouder dan 20 heb ik nog niet durven gaan hoor!

  1. Post
   Author

   Haha nee, ’s avonds is dit misschien niet de beste optie. Heerlijk om ’s avonds te douchen zeg, dat je zo lekker warm en ‘fluffy’ je bed in gaat!

  1. Post
   Author

   Nou, een goed begin is het halve werk, dus met lauw afspoelen ben je al goed onderweg! Gewoon na de zomer mee doorgaan, en voor je het weet sta je koud af te spoelen terwijl het buiten winter is 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.