Neti pot met bloemen

Het voordeel van: neti pot

In “Het voordeel van” pak ik iedere maand een gezondheidsvoorschrift wat je waarschijnlijk welbekend is en ga ik erop in. Want je weet het wel, maar wat is dan eigenlijk het voordeel van het daadwerkelijk doen?

Vandaag pak in “Het voordeel van” een fenomeen wat in Nederland volgens mij niet super bekend is: de neti pot. Bij ons thuis te vinden onder de naam ‘neustoeter’, in het Engels vaak te vinden als ‘rhino horn’ en ik geloof dat ‘neusdouche’ de medische term is. Gaat er al een lampje branden? En heb jij er ooit eentje gebruikt?!

Wat doet een neti pot?

Met een neti pot spoel je je neus door, de zoutoplossing die je hiervoor gebruikt verbetert de conditie van je neus. Je loopneus kan ineens heel hard!
In je neus zit slijm (niet te verwarren met snot) wat de viezigheid en bacteriën opvangt voordat het je lichaam binnen kan komen. De neushaartjes aan de binnenkant van je neus sturen dit slijm de goede kant op: richting je maag, waar het maagzuur alles onschadelijk maakt.

Als de binnenkant van je neus ontregeld is dan wordt dit proces lastiger, met als gevolg dat je vaker last hebt van je neus. Vaker verkouden, verstopte neus, droge neus, korstjes aan de binnenkant, etc. De zoutoplossing reinigt, maar zorgt er ook voor dat de vochtbalans in je slijmvliezen beter wordt. En zo ontstaat die betere conditie!

Neti pot, wat heb je nodig?

Wat heb je nodig?

Een neti potDe mijne kocht ik bij een yogawinkel, er zit een schepje bij voor precies de juiste hoeveelheid zout. Ideaal!
Zoutoplossing – Je kan dit soort zakjes gebruiken, maar ik vind dit een vrij dure oplossing. Ik ben de natuurwinkel ingelopen, heb uitgelegd wat ik wilde doen met de neti pot en kreeg een zak reinigingszout van €1,50 mee. Daar doe ik al maanden mee.
– Lauwwarm water, al dan niet uit de kraan of gesteriliseerd. Let op: te koud of te warm water doet pijn!

Hoe gebruik je een neti pot?

In het begin moest ik er even mee stuntelen, maar tegenwoordig gaat het net zo gemakkelijk als tandenpoetsen. De (Engelse) dame in dit filmpje laat het goed zien, maar het komt hierop neer: je kin naar de borst, je hoofd 45 graden kantelen naar links, de neti pot tegen/in je rechter neusgat (niet helemaal erin duwen, maar ook niet over je wang laten druipen) en dan met je arm omhoog zodat de neti pot giet. (En omgekeerd voor de andere kant natuurlijk!) Je dient je hoofd dus zoveel mogelijk in dezelfde positie te houden, terwijl je met je arm schenkt.

Het water stroomt nu je rechterneusgat in en je linker uit, ohja, je moet dit dus boven de wasbak doen. Na ieder neusgat snuit je even je neus, en vergeet de wasbak niet schoon te maken achteraf.

In het begin moet ik altijd even 1x hoesten, sommige mensen hebben een soort kokhalsje. Dit is een natuurlijke reactie omdat er iets je neus in stroomt. Ik krijg soms ook gigantische traanogen, hoort er allemaal bij. Als er een beetje zoutoplossing je keel in stroomt spuug dit dan uit.

Waarschuwingen

Op Amerikaanse websites wordt heel erg gewaarschuwd dat je altijd gesteriliseerd water moet gebruiken, water dat 5 minuten is gekookt, etc. Ik gebruik gewoon lauwwarm water uit de kraan. Simpelweg omdat ik geen zin heb om moeite te doen en Nederland ongeveer het schoonste kraanwater op aarde heeft. Ben je ergens anders, waar er bijvoorbeeld chloor in het water zit, of de Ganges is aangesloten op je kraanwater, zorg dan dat je je water inderdaad goed steriliseert. Via je neus neem je veel sneller enge bacteriën op, dus wees zeker van je zaak.

Als je na gebruik van de neti pot hoofdpijn krijgt, zorg dan de volgende keer dat je je hoofd minder ver naar voren buigt. Het is niet nodig, en zorgt ervoor dat er zoutoplossing in je voorhoofdholtes komt en daar blijft zitten. Dat doet pijn. (Trust me.)

Neti pot, reinigingszout

Wat gebeurt er als je een neti pot gebruikt?

Als je snipje verkouden bent dan kan je de neti pot dagelijks gebruiken. Wanneer je de conditie van je neus wilt verbeteren dan is een keer of 3 per week ook wel voldoende. En dat gebeurt er dit:

 • Makkelijker ademhalen (en minder snurken!)

  Hoera! Ik lag ’s nachts altijd naast een vleesgeworden Boeing 747, maar sinds we de neti pot gebruiken is het nog maar een kleine Cessna. Omdat opgezet slijmvlies slinkt kan je gemakkelijker ademhalen, vooral ’s nachts is dit erg fijn. Ik heb zelf een permanent halfverstopte neus en als ik de neti pot een keer of 3 per week gebruik dan is dit bijna geen probleem meer.

 • Beter ruiken

  Omdat je neus veel meer open is dan wanneer je niet regelmatig een neti pot gebruikt, kan je veel beter de geuren in je omgeving opnemen.

 • Geen/minder last van hooikoorts (en andere allergieën)

  Ik kan me voorstellen dat dit voor veel mensen heel erg hemels klinkt. Als je last hebt van hooikoorts dan kan het in de maanden dat het op zijn ergst is heel erg goed helpen om iedere avond je neus te spoelen. De pollen spoelen eruit, je slijmvlies kalmeert en de verstopping lost gemakkelijker op. Ook voor andere neusgerelateerde allergieën is dit een enorme uitkomst!

 • Helpt je verkoudheid voorkomen/sneller weggaan

  Omdat je neusconditie beter is word je minder snel ziek. Komt er onverhoopt toch een verkoudheid doorheen dan is ie veel sneller weg. Neem dan wel meer de tijd voor je spoelmoment, want het water druppelt er echt laaaaangzaaaaam doorheen als je neus compleet verstopt zit.


Ik hoop dat ik je wat meer info heb kunnen geven over, of zelf helemaal heb geïntroduceerd met de neti pot. Ik gebruik hem zelf nu alweer een jaar en ben er nog heel vaak heel erg blij mee!

Was jij al bekend met de neti pot? En zo nee: ga je het proberen?

Deel de neustoeter met iemand die wel een frisse neus kan gebruiken!

Sommige links in dit artikel zijn affiliate links, fijn als jij via mij zou willen bestellen ♥

Comments 8

 1. Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik herinner me wel dat mijn moeder vroeger ‘zout water’ voor me maakte als mijn neus verstopt zat, en dat verlichtte wel. Maar ik ga het misschien toch maar eens proberen, ik heb hooikoorts, ik snurk, en beter ruiken wil iedereen wel toch?
  Jenn onlangs geplaatst…In de spotlight: wie ben jij?My Profile

  1. Post
   Author

   Ja, inderdaad, mijn moeder deed dat ook. Maar wel alleen als de verkoudheid zo ellendig was dat een gewone spray er niet meer tegenop kon. Nou, dit is dus ook zout water, maar dan een iets vriendelijkere variant. Met wat jij beschrijft zou ik het zeker gaan proberen! Als je het goed vol blijft houden dan verlicht het als het goed is alles wat je beschrijft!

  1. Post
   Author

   Ja, dat snap ik, ik vond dat ook maar moet zeggen dat ie z’n geld dubbel en dwars heeft terugverdiend. De Rhino horn is volgens mij iets goedkoper, een euro of 13 geloof ik. Van de week had ik het gevoel dat ik iets onder de leden had, dus een paar keer extra gespoeld en het is meteen weer weggegaan. Ik ben echt die-hard fan geworden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.