oilpulling oil pulling

Oil pulling, is it amazing, Mike?

Hoe ik er precies bij kwam weet ik niet meer, maar zo'n 100 jaar na de rest van de wereld ontdekte ik oil pulling.
Een alternatieve geneeswijze voor allerlei kuren in en om de mond, en naar ze zeggen enorm bevorderend voor je algehele gezondheid.

Ik vond het bijzonder smerig en raar klinken, maar wel heel intrigerend. Tijd om het te proberen dus!

Wat is oil pulling nou precies?

Olie trekken (wees gerust, ik zal die vieze term maar 1x gebruiken), is onderdeel van de Ayurvedische way of life. Door dit dagelijks te doen werkt het preventief tegen allerlei kwalen.

De bedoeling: olie houd je een tijd in je mond en spoel je heen en weer. Het neemt bacteriën op uit je mond, van je tong, etc. Hierdoor krijg je ze niet binnen en word je dus gezonder.

Men neme een theelepel olie, of eetlepel voor de gevorderden, en spoelt dit 10 tot 20 minuten door de mond.
Je doet dit alsof je mouthwash in je mond hebt, alleen, omdat je het lang moet doen raad ik je aan om niet heel wild te gaan staan spoelen, dan duren die minuten ineens heel lang.

Ze zeggen dat sesamolie of kokosolie hier erg geschikt voor zijn. Ik gebruik zelf sesamolie omdat ik het lekker vind smaken. 's Ochtends vroeg heb ik ook gewoon geen zin heb in een koude brok kokosolie in mijn mond!

Oil pulling doe  je bij voorkeur 's ochtends als eerste. Je hebt dan zo'n lekkere poepmond door de bacteriën die zich er door de nacht heen hebben opgestapeld; het geeft het grootste effect. Dat wil niet zeggen dat het op andere tijden geen effect heeft.

Belangrijk om te weten als je start met oil pulling: gelieve niet in de gootsteen uit te spugen. Dagelijks een dosis een olie door je afvoer is niet erg bevorderend voor de goede doorloop!

Ik heb zelf een leeg drinkflesje in de douche staan met uitspuugsels erin, supergoor om te zien en nog veel veel smeriger om te ruiken, maar wel handig om de olie in de afvalbak te kunnen gooien.

Na het oil pulling spoel ik m'n mond met water, je moet namelijk zo min mogelijk van de olie binnenkrijgen aangezien die tjokvol zit met bacteriën die je juist weg wilt hebben.
Ik heb een tongpoetser/schraper voor naderhand, en als ik dit heb gedaan is mijn hele morning breath verdwenen.

Mijn tanden poets ik pas na het eten van mijn ontbijt, dan is mijn hele bekkie weer klaar voor de dag.Wat doet het voor je?

De lijst met voordelen die eruit voorkomen is ellenlang, maar waar het op neer komt is dat het spoelen met olie je mond superschoon maakt.

Laat je mond nou net het stukje lichaam zijn waar veel ziektes, schimmels en bacteriën beginnen aan de reis door de rest van je lichaam.

Een schone mond zorgt dus voor een schoner en gezonder lichaam. Mensen met bijvoorbeeld hartaandoeningen, diabetes, zwangere vrouwen, etc., gaan zienderogen vooruit als de hygiëne in de mond verbetert.

Als het voor deze kwetsbare groepen al sterk geldt, kan je nagaan wat een (preventieve) invloed oil pulling dan heeft op de meer gezonde lichamen. Niet zo gek dat die lijst met voordelen zo lang is!

Als je besluit te googlen, ga er dan dus vanuit dat het niet specifiek het oil pulling is dat voor wonderen zorgt, netjes je tandjes poetsen, zorgen dat je je tong poetst, etc. zal je ook een stuk helpen.
MAAR! Daar ging deze post niet over. Back to pulling that oil. Wat het voor mij heeft gedaan sinds ik ermee ben begonnen:

  • Ik heb wittere tanden gekregen en ze blijven ook langer wit dan wanneer ik een whitening tandpasta gebruik bijvoorbeeld.
  • Mijn adem is erg vooruit gegaan. Ik had nog wel eens last van slechte adem omdat ik niet genoeg water drink en ook regelmatig mijn tong vergat te poetsen. No more bad breath sinds ik ben begonnen met oil pulling (en meer water drinken krijgt hier ook credits!)
  • Ik ben niet meer ziek geweest en de enkele keer dat ik een verkoudheid had was het supersnel weer over. Je mond en neus staan enorm met elkaar in verbinding en het spoelen zorgt voor minder bacteriën en meer beweging in deze gebieden waardoor alles wat meer opklaart.
  • Katers worden minder! Ja, echt waar, hang de vlag uit! Als ik een avondje wild heb gedaan dan staat het me enorm tegen om oil pulling te doen, maar het werkt gewoon echt! Het zal je kater niet geheel verhelpen maar een stuk verminderen kan vaak al een hele opluchting zijn!
  • Mijn huid is een stuk beter geworden. Ik heb minder puistjes, minder oneffenheden, etc. Terwijl ik eerlijk moet toegeven dat mijn huidverzorging aan de buitenkant er de laatste maanden niet op vooruit is gegaan. Kennelijk komt een mooie huid dus door een schone mond.

Ga er vanuit dat je moet doorzetten als je aan oil pulling begint. Eén keer goed spoelen zal echt niet al je kwalen oplossen.

Ik doe het nu ongeveer 4 maanden, pak 'm beet 4 of 5 keer per week en bijvoorbeeld mijn huid is nu pas echt steady goed. Maar het is goed te doen, en snel een onderdeel van je ochtendroutine.

Ga jij het proberen? En welke klachten hoop je dat het bij jou oplost? Let me know!

Help je vrienden ook aan een schone mond!


Sommige links in dit artikel zijn affiliate links, fijn als jij via Aylovelife zou willen bestellen!

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.