Rust nemen

Rust nemen als je geen rust kunt vinden

Velen van ons snakken ernaar: lekker een beetje rust nemen. Tussen de drukte van alledag een momentje voor jezelf om lekker even bij te komen.

Makkelijker gezegd dan gedaan, helaas!

Tijdens mijn zwangerschap kwam ik bij de psycholoog terecht, één van mijn klachten was dat ik geen rust kon vinden. Met als gevolg dat ik niet bepaald een gezelliger mens werd...

Rust nemen en je drukker voelen

Bij 'rust nemen' gingen mijn gedachten altijd al snel uit naar lekker op de bank liggen met een boek, Netflixen of in een warm bad plonzen.

Alleen, als ik zoiets deed dan raakte ik binnen een minuut of 10 zwaar geïrriteerd.
Ik kon me niet concentreren op mijn boek.  Tijdens het Netflixen zat ik óók op mijn telefoon te scrollen omdat ik mijn gedachten niet bij de serie kon houden.
Om over dat bad maar niet te spreken; dat je in bad op hete kolen kan zitten was nieuw voor me.

Ik legde dit voor aan mijn psycholoog en werd vriendelijk uitgelachen.
"Als je zó moe bent dan is het logisch dat rust nemen op die manier niet lukt." legde ze uit. "Het is alsof je 120 km/u rijdt en probeert terug te schakelen naar de 1e versnelling."Langzaam terugschakelen

Goed, dat was duidelijk. Op de bank ploffen en verwachten dat de rust vanzelf zou komen was dus niet de juiste aanpak. Wat dan wel?

Ze raadde mij aan om na te gaan van welke activiteiten ik altijd vrolijk of rustig word. Voor mij zijn dat vaak huishoudelijke taken, lekker iets koken bijvoorbeeld. Een beetje door het bos dartelen is ook zoiets, daar knap ik enorm van op!

En dus gaf ze mij het advies om deze activiteiten te gebruiken om terug te schakelen naar een lagere versnelling.


 • Luisterboeken

  Als je te weinig rust in je lichaam hebt om op de bank een boek te lezen, dan kom je toch gewoon van de bank af?
  Het combineren van een activiteit waar je rustig van wordt met een luisterboek werkt uitstekend om rust te nemen.

  Mij zie je zelden in de keuken staan zonder koptelefoon, lekker een boek luisteren tijdens het koken betekent voor mij: tot rust komen!

 • Maak een ommetje

  Word jij ook rustig van buiten zijn, lekker een boswandeling maken bijvoorbeeld?
  Voeg dan 'een ommetje' toe aan je dagelijkse routes.

  Vertrek een kwartier eerder of plan een half uurtje extra reistijd in. En in plaats van dan gejakkerd door het centrum naar huis te fietsen neem je de toeristische route. Door het park, door het bos, of gewoon door een mooie wijk.
  Vergeet niet dat je hiervoor extra tijd hebt genomen, en fiets of loop dus ook een tandje langzamer dan normaal.

 • Maak van 'rust nemen' een agendapunt

  Wanneer je altijd maar in de weer bent is het lastig om je zonder schuldgevoel op de bank te nestelen. Er zijn vast nuttiger dingen te bedenken, of je gedachten schieten alle kanten op. Terwijl je in een vergadering toch ook echt een uur stil kunt zitten (niet gegarandeerd dat je er dan wel met je gedachten bij bent 😉 ).

  De oplossing is simpel: zet het in je agenda. "Van 5 tot 6 zit ik op de bank om een boek te lezen."
  Door deze tijd echt te blokken leid je jezelf minder af. Je gedachten dwalen minder snel af naar andere zaken, je voelt minder tijdsdruk dan wanneer je gewoon maar neerploft. Om extra rust te krijgen zet je je wekker op de eindtijd van je 'agendapunt', hoef je ook niet meer om de 5 minuten op de klok te kijken.


Rust nemen is dus vaak een kwestie van simpelweg terugschakelen. Heb je eenmaal de eerste stappen gezet, dan zal je zien dat het steeds makkelijker wordt om je rust te vinden!

Wat doe jij om lekker tot rust te komen?


Deel dit artikel met iemand die ook wel eens op de rem mag trappen

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.