Stoppen met de pil

Stoppen met de pil, hoe bevalt het na een half jaar?!

In oktober vorig jaar besloot ik te stoppen met de pil. Ik was het helemaal zat om me 2,5 week van de maand heel slecht te voelen. Daarnaast had ik totaal geen idee hoe ik me zou voelen zonder de hormonen die ik al 15 jaar in mijn lichaam stopte.

In december schreef ik deze post over de symptomen van ontpillen. Vandaag wil ik je een update geven over hoe het nu gaat, zo’n 5 maanden nadat ik besloot te stoppen met de pil.

Wat gebeurde er met de symptomen?

Als je overweegt te stoppen met de pil dan raad ik je zeker aan om mijn vorige post even te lezen. Daar staat waaaayyy too much persoonlijke informatie in over de symptomen van ontpillen die ik had.

Voor de lezers die hier zijn beland maar toch eigenlijk niets van vrouwenlichamen willen weten: go away. Voor de rest: hieronder lees je meer!

Stoppen met de pil - PD app

Gebeurde er nog meer?

Ik was bang voor jeugdpuistjes en verschrikkelijke PMS aanvallen, maar alles valt mee! Wat ik verder nog heel opvallend vind na het stoppen met de pil:

 • Ik heb altijd erge last van “keratosis pilaris” gehad, die kleine bultjes op je bovenarm. Na het stoppen met de pil heb ik die bijna niet meer! Hoera!
 • Ik heb geen puistjes gekregen, geen gekke vette haren, ik hoefde niet opnieuw een slotjesbeugel. Kortom: geen nare flashbacks naar de pubertijd!
 • Ik voel me heel goed! Kan tegenslagen makkelijker van me afzetten, moet lachen om dingen die me eerder irriteerden. Overall voel ik me een stuk positiever in het leven staan!


Stoppen met de pil, yay or nay?

Yay, yay, yay! Ik kan het echt iedereen aanraden om te stoppen met de pil, mits je last hebt van de pil natuurlijk. Gisteren sprak ik een vriendinnetje die het ook overweegt, ze zei terecht “Ik weet eigenlijk helemaal niet wie ik ben zonder hormonen.”
Ik denk dat dat ook wel een goede reden is, maar ga wel bij jezelf na of andere vormen van anticonceptie acceptabel zijn.

Andere anticonceptie

Wij gebruiken nu condooms op vruchtbare dagen, en voor de rest niet. Dat komt ook omdat ik het niet erg zou vinden als het ‘mis’ gaat en ik zwanger zou raken. Als je dat probleem wel hebt dan zou ik je aanraden na te denken over bijv. een koperspiraal.

Meten is weten

Nog een gouden tip: houd alles bij in een cyclus-appje. Ik gebruik Period Diary om bij te houden wanneer ik ongesteld ben, wanneer ik mijn ovulatie voel, wanneer we sex hebben en om symptomen bij te houden.
Daarnaast vind ik het gewoon heel fijn om alles ergens op te kunnen zoeken. Wanneer je de pil slikt houd je het toch onbewust elke dag bij door een pil uit de pilstrip te halen, nu heb ik vaak echt totaal geen idee waar in mijn cyclus ik zit.


Ik hoop dat ik door deze post weer wat vrouwen heb kunnen helpen! Voor mezelf was het in ieder geval erg interessant om het hele proces op deze manier bij te houden!

Als je nog meer wilt weten over stoppen met de pil laat dan gerust een vraag achter hieronder! Ik beantwoord het met liefde!

Deel dit artikel met iemand die ook overweegt te stoppen met de pil!

Comments 16

 1. Interessant, ik twijfel soms ook wel eens over het gebruik van de pil: al die hormonen! Ik vind het heel dapper en informatief dat je er zo persoonlijk over schrijft. Vind je het niet lastig dat je nu niet meer precies weet wanneer je ongesteld wordt? Of is je cyclus heel erg regelmatig?
  Josephine onlangs geplaatst…Het Charles Dickens Museum in LondenMy Profile

  1. Post
   Author

   Dankje! Ja, tis weer een beetje terug naar je tienerjaren, altijd een tampon mee en hopen dat je niet net een witte broek aan hebt. Tot nu toe ben ik wel regelmatig geweest, dus je weet wel wanneer je het ongeveer kan verwachten. Het stoort me in ieder geval niet om het niet precies te weten!

 2. Ik vraag me inderdaad ook wel af of ik verschil zou merken zonder de pil, maar voor mij is de stap toch te groot. Ik doe op dit moment zelfs het omgekeerde; ik slik de pil al jaren oneindig door zonder stopweken. Krijg vaak hele verbaasde reacties als ik dat vertel. Op dit moment ben ik toch niet overtuigd genoeg om te stoppen. Ik durf niet!
  Shirley onlangs geplaatst…Weet je wel wie ik ben?My Profile

  1. Post
   Author

   Nou, als je er verder geen last van hebt dan zou ik hem ook lekker door slikken. Wat handig dat je dat kan zonder stopweken, dat ging bij mij nooit goed!

  1. Post
   Author

   Oh, wat grappig dat je net gestopt bent! Ben heel erg benieuwd wat jij allemaal gaat ervaren. Ik hoop dat het voor jou net zo positief uitpakt als voor mij. Hoor van veel meiden dat ze zich veel beter voelen, zou fijn zijn als jij daar ook bij hoort!

  1. Post
   Author

   Zou een koperspiraal dan geen goede uitkomst zijn? Dan ben je wel beschermd maar heb je geen hormonen meer. Ik heb door het stoppen met de pil juist minder last gekregen van mijn huid. Als je er echt last van hebt dan is het wellicht de switch waard.

 3. Super interessant! Ik zou eigenlijk ook wel graag stoppen maar ik hoor ook altijd van die horrorverhalen over spiraaltjes. Haha :p dat houdt me toch wat tegen.En als ik ongesteld ben, heb ik zelfs met pil, best wel buikkrampen. Dat alleen is al een van de redenen waarom ik mijn pil gewoon maanden doorslik. En nu ontwikkel ik blijkbaar ook uitslag op m’n bovenlichaam en hoofd (fijn hoor. Haha) als ik in mijn stopweek zit. Dus dat wil ik toch ook wel liever gewoon niet meer meemaken.
  Irene onlangs geplaatst…Recept • Havermoutkoekjes met chocola!My Profile

  1. Post
   Author

   Oeh, dat klinkt inderdaad alsof je er behoorlijk last van zou hebben. Want ik had nooit iets van buikkrampen en nu wel, als je ze dus al hebt.. Ik heb een tijdje een (hormoon)spiraal gehad, en ik vond het best wel prettig! Ook niet ongesteld enzo, dus dat scheelt. Alleen de hormonen waren voor mij erger dan met de pil dus vandaar dat ik hem weer eruit heb laten halen. De horror van het zetten was inderdaad horror, maar daarna was ik er wel blij mee.

 4. Heel interessant, aangezien ik nu aan het overwegen ben om te stoppen of toch juist door te gaan. De symptomen van het stoppen houden me toch enigszins tegen. Mijn enige reden om te stoppen met de pil zou zijn om me wat beter in mijn vel te willen voelen de overige dagen. Verder helemaal geen last van de pil en dergelijke, denk dat ik het dus toch maar blijf slikken. Morgen moet ik de eerste pil nemen, dus misschien dat ik toch nog anders besluit. lastig! Maar zeker goed dat je zo’n open en eerlijk artikel erover hebt geschreven!

  1. Post
   Author

   Dankje Saskia! Ik hoop dat ik twijfelaars zoals jij kan helpen. Het heeft mij echt heel goed geholpen om goed in mijn vel te zitten op de overige dagen. Als ik dat had geweten dan was ik veel eerder gestopt! Alles voelt minder zwaar en ik sta gewoon wat vrolijker en positiever in het leven. Je zou het altijd een tijdje kunnen proberen, als het niet bevalt kan je ook zo weer beginnen!

 5. Goed dat je hier over schrijft! Persoonlijk twijfel ik nog enorm of ik mijn verhaal op mijn blog ga delen. Ik stopte ongeveer tegelijk met jou en heb een vergelijkbare ervaring, ik las toen ik van plan was om te stoppen alleen maar horror verhalen die mij enorm hebben laten twijfelen. Goed om ook eens wat anders te lezen!

 6. Wat kun jij op een leuke manier schrijven…petje af.
  Het hele onderwerp interesseerde me verder niet veel,
  maar de manier van schrijven trok me wel erg aan.
  Overweeg een column of een boek…..

 7. Ik kwam op dit blogje uit omdat ik van plan ben om te stoppen, maar door jouw verhaal (de pijn vooral en onregelmatigheid) krijg ik er eigenlijk steeds minder zin in… Ik slik de pil sinds m’n 14e om mijn hevige menstruatie onder controle te houden, de anticonceptie is voor mij de bijwerking. Maar hoezo voelde je je 2.5 week slecht? Zonder pil was ik altijd 3 weken ongesteld, juist nu voel ik me goed. Ik was altijd heel chagrijnig en boos als kind zijnde, ik ben bang dat ik een enorm kreng word straks :p

  1. Post
   Author

   Hoi Karin! Voordat ik stopte met de pil had ik altijd onwijze last van PMS, dus 1,5 week daaraan kwijt, dan nog een week ongesteld zijn. Ik had gelukkig nooit zo’n zware menstruatie als jij, maar juist enorme last van de hormonen die eraan vooraf gingen. Dat was ik echt zat! Ik voelde me gewoon een soort draak in een vrouwenlichaam, klaar om vuurspuwend te ontploffen bij een verkeerde opmerking van wie dan ook.
   Ik ben heel benieuwd of je uiteindelijk wilt gaan stoppen met de pil!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.