4 symptomen van een alcoholintolerantie

4 Symptomen van een alcoholintolerantie

Een alcoholintolerantie, dat klinkt voor veel mensen als een horrorscenario. Toch zijn er behoorlijk veel mensen die alchohol slecht kunnen verdragen, intolerant of zelfs allergisch zijn. Hieronder vind je meer uitleg en 4 duidelijke symptomen van een alcoholintolerantie.

Alcoholintolerantie of ronduit allergisch?

Het is een fijn lijntje, maar er is wel degelijk verschil tussen een alcoholintolerantie en een allergie voor alcohol.

Bij een allergie gaat je immuunsysteem aan het werk om bepaalde stoffen uit te schakelen, stoffen die eigenlijk helemaal niet schadelijk zijn. Denk aan noten, kattenharen, pollen of schelpdieren. Een ernstige allergie kan dodelijk zijn, als bijvoorbeeld je luchtwegen dusdanig opzwellen dat je kan stikken.

Een intolerantie geeft veelal dezelfde reacties als een allergie, alleen wordt die niet getriggerd door je immuunsysteem. Er zijn dan bepaalde enzymen in bijvoorbeeld je eten of drinken aanwezig die je lichaam niet goed kan verteren.
Een klassiek voorbeeld van alcoholintolerantie zijn de Aziaten die het enzym om alcohol te verteren missen en dus totaal niet tegen drank kunnen.

Het Alwetende Internet leert mij dat maar liefst 25% van de mensen in meer of mindere mate een alcoholtolerantie heeft.4 symptomen van een alcoholintolerantie

Heb jij ook een alcoholintolerantie? Hieronder een aantal duidelijke tekenen aan de wand dat jij bij de lucky 25% hoort.


 • Je gezicht wordt pimpelpaars

  Veel mensen krijgen een roder gezicht van het drinken van alcohol. Je haarvaatjes gaan wat wijder open staan en je krijgt een gezellig blos op je gezicht. Als je een alcoholintolerantie hebt dan gaat dit richting de extremen. Mijn eigen gezicht wordt na letterlijk 1 slok drank paars. Het jeukt ondraaglijk en wordt gloedheet, erover wrijven maakt het alleen maar erger. Het paarse masker houdt ongeveer een uur aan, dan zie ik er weer redelijk normaal uit.

 • Je krijgt diarree

  Veel mensen hebben na een avondje flink stappen last van hun darmen. Maar als je een alcoholintolerantie hebt dan zit je gegarandeerd binnen 2 uur na je eerste drankje op de w.c.. Je krijgt steken in je maag en je darmen beginnen te rommelen, het begin van een gezellig avondje poepen.

 • Je hebt enorme hoofdpijn

  Ook hiervoor geldt dat we het niet hebben over de standaard hoofdpijn die velen ná het drinken hebben. Nope. Op de avond zelf sta jij al te genieten van een extra beat in je hoofd. Een stekende, bonkende koppijn aan de achterkant van je hoofd. Fijn!

 • Het lijkt alsof je hooikoorts hebt

  Jeukende ogen en een loopneus. Of juist hele droge ogen en een verstopte neus. Alcoholintolerantie zorgt ervoor dat je symptomen krijgt die erg veel lijken op hooikoorts.

En nu? Nooit meer alcohol?

Dat ligt natuurlijk aan de persoon waar je mee praat en hoe erg de alcoholintolerantie is! (Welkom bij Stichting Open Deur!)

Om even voor mezelf te spreken: ik heb erge last van alle symptomen van een alcoholintolerantie die hierboven beschreven staan. Het is minder geworden sinds mijn vitamine D meer op peil is, maar ik heb er nog steeds erge last van.

Inmiddels weet ik dat alcohol op een lege maag binnen 1 slok een reactie geeft. Eerst wat stevig voedsel zoals brood helpt me goed. (Dit is ook de reden dat ik bij bijna alle etentjes die ik geef brood met dipjes serveer)

Soms check ik voor het drinken eerst wat voor toiletten er zijn in een bar/restaurant. Open hokjes = geen alcohol voor mij. (Sorry voor de TMI)
Soms dan heb ik lak aan alles en heb ik ook gewoon zin om mee te borrelen.

Maar vaker wel dan niet sla ik een drankje af. Ik heb dan gewoon geen zin om me urenlang slecht te voelen voor 1 wijntje bij het eten. Helaas, maar waar!


Komt dit je bekend voor? Of hoor jij bij de lucky 75% die nergens last van heeft?!


Deel dit met iemand die zich ook altijd slecht voelt door alcohol

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

Comments 3

 1. Ik ben gelukkig de lucky 75%. Ik kan ook heel goed zonder alcohol hoor, dus het zou geen wereldramp zijn als ik het wel had, maar een drankje op zijn tijd vind ik wel lekker.

  1. Post
   Author
 2. Na één slok alcohol, heb ik tintelende benen. Heel raar. Maar ik vind het ook totaal niet lekker dus ik heb al zo’n 10 jaar geen alcohol meer gedronken denk ik en ben ook niet van plan om het ooit wel nog te doen. Het spreekt me gewoon totaaal niet aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.