Symptomen van ontpillen

Gestopt met de pil! Wat zijn de symptomen van ontpillen?

Voor alle mannen die ondanks de titel tóch op dit artikel hebben geklikt: hier, een leuk artikel over Netflix series. Dit wil je namelijk niet lezen. Believe you me, het gaat over eierstokken enzo. Heb je niet, snap je niets van, wegwezen dus.

Hoi dames, leuk dat jullie zijn overgebleven. Ik denk dat velen van jullie wel bekend zijn met het fenomeen ‘hormonen in je lijf stoppen’, sterker nog, de eerste vrouw die nooit iets van anticonceptie met hormonen heeft gebruikt die moet ik nog tegenkomen.
Zelf slik ik al sinds mijn 14e de pil, en heb ik enkele uitstapjes gemaakt naar de Nuva-ring (nope) en het hormoonspiraaltje (biiiiig nope). Altijd iets met hormonen dus, time for some change! Maar ik vond het wel spannend, want wat zijn de symptomen van ontpillen?

Strips met anticonceptie-pillen; symptomen van ontpillen

Waarom stoppen met hormonen?

Ik schreef al eerder dat ik door m’n burn-out zoveel last heb van allerlei fysieke dingen, en dat mijn hormonen nog weirder zijn geworden dan eerst. Nu kan het ook de leeftijd zijn, want ik hoor de laatste tijd meer vriendinnen van rond de 30 zeggen dat ze meer last hebben dan eerst.
Waar het ook door komt: ik was het helemaal zat om me 2,5 week van de maand slecht te voelen en allerlei kwaaltjes te hebben. (Eerst 1,5 week PMS, dan nog een week ongesteld zijn.)
Ik besloot te stoppen met de pil, niet omdat we kindjes willen, maar omdat ik me goed wil voelen en eigenlijk wel heel nieuwsgierig ben naar de symptomen van ontpillen en naar hoe mijn lichaam daarna is, zonder extra hormonen.

Ik hoop natuurlijk dat symptomen van ontpillen als ‘je kan ineens weer jeugdpuistjes krijgen’ aan mij voorbij gaan. Maar nu ik eenmaal heb besloten dat ik geen hormonen meer in mijn lijf wil stoppen heb ik er meteen een soort aversie tegen gekregen, en zou ik een (korte) terugkeer van jeugdpuistjes voor lief nemen.
Van allerlei vriendinnen die al een tijd met de pil zijn gestopt hoor ik alleen maar positieve verhalen en ze zeggen allemaal nooit meer aan de pil te willen. Mijn verwachtingen zijn dus hoog!
Wat ik het meeste hoop van alles is dat ik meer energie krijg, sommige stoppers gaven aan ineens meer energie te krijgen en dat lijkt me wel weer eens fijn!Wat zijn eigenlijk de symptomen van ontpillen?

Op een miljard miljoen forums praten alle vrouwen van Nederland over ontpillen, meestal omdat ze zwanger willen worden. Ik kwam erachter dat je zo ongeveer alle symptomen die je kunt bedenken aan ontpillen kan verbinden, en besloot dus voor mezelf maar gewoon bij te houden wat er gebeurt. Wellicht hebben jullie er ook nog wat aan!

Toen ik stopte met cafeïne drinken heb ik per dag bijgehouden hoe of wat. Aangezien ontpillen enkele maanden kan duren leek me dat niet zo handy. Hierbij dus een overzicht van de eerste paar weken. (Ik ben begonnen met tellen op het moment dat ik met mijn pil stopte)

Tot zover het bijhouden. Je leest al dat alles de tweede cyclus een herhaling is van de eerste keer, dus ik denk dat het weinig zin heeft om alles nog verder op te schrijven.
De symptomen van ontpillen die met zoveel horror werden beschreven zijn voorlopig aan me voorbij gegaan. Ik ben heel benieuwd of de verlate ovulatie ook zorgt voor een verlate menstruatie en hoe het daarna verder zal gaan.


Al met al verging het me goed. Tot nu toe merk ik, behalve de lichamelijke ongemakken van het ontpillen, dat ik me stukken en stukken beter voel. Ik ben een stuk minder zuur, alles is rooskleuriger en bij een tegenslag denk ik "ach, morgen weer een nieuwe dag."
Verder zijn condooms ondingen die wat mij betreft een grondige remake nodig hebben en is het heel chill dat je 's avonds je pil niet meer kan vergeten. Tot zover mijn spreekbeurt over de symptomen van ontpillen. *buigt en begint bord uit te wissen*

Deel het leed dat ontpillen heet

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:


Comments 19

 1. Super boeiend! Ik wil eigenlijk ook graag stoppen met de pil maar ik zit te denken aan een koperspiraal. Ik haat condooms dus ik ben voor een make-over! Iemand die hier werk van wil maken? Merk je ook veranderingen in je, euhm, seksdrive? Hihi. Sorry als dat te veel gevraagd is 😉
  Irene | Tussenmarsenjupiter.be onlangs geplaatst…Kerst • WishlistMy Profile

  1. Post
   Author

   Zeker niet teveel gevraagd! Als je zoiets online zet moet je er ook voor gaan toch?! 😉 Ik merk absoluut (positieve) verandering, wat ik heel bijzonder vind. Aangezien ik nog behoorlijk veel burn-out klachten heb en ’totaal geen seksdrive’ daar er absoluut eentje van is, had ik niet verwacht dat het veel zou veranderen. Maar niets is minder waar dus, ik heb er weer zin in en vind het ook leuker dan eerst.

 2. Wat heb je dit netjes bij gehouden, heel overzichtelijk ook! ik wil ook zo graag ontpillen want ik word er serieus niet beter op.. mijn karakter is veranderd, ben veel pittiger dan hoe ik eerst was en ik ben sneller aangebrand, steeds meer last heb ik er namelijk van

  1. Post
   Author

   Oh, doe het dan zeker Rachel! Ik begrijp precies wat je bedoelt en dat ‘pittige’ is er bij mij nu weer vanaf. Ik merk echt dat ik moet gewoon moet lachen om dingen die me eerst kwaad zouden maken. Het is zo’n opluchting!

  1. Post
   Author

   Thanks Claire! Een beetje gene is er wel hoor, maar gelukkig merk ik aan de reacties dat ik er mensen mee heb geholpen, dus dat maakt het dan weer goed 🙂 Ik zou het echt aanraden als je ook wilt stoppen met hormonen, het voelt heel goed. De keerzijde zijn condooms en onverwachts ongesteld worden, zoals dat vroeger was en je ineens denkt ‘oh shittt’. Maar als je daar mee kan leven dan zou ik het zeker doen!

 3. Beste wat ik het afgelopen jaar gedaan heb! Eerst wekelijks huilbuien ten tijde van de pil, nu gewoon soms als het echt even teveel is en niet zonder reden zoals eerst..
  Nooit in het verleden last gehad dus wellicht door de leeftijd dat er hormonaal wat veranderd in je lijf.. xx

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Oeps, sorry Mascha, ik zie deze reactie nu pas! Condooms zijn echt rot, en ik moet eerlijk zeggen dat wij ze nu alleen nog maar gebruiken in de dagen dat ik echt vruchtbaar ben. Voordeel is wel dat ik nu heel precies weet wanneer dat is, nadeel is dat je wel een risico neemt. Bij ons maakt dat niet zo heel veel uit, maar als je dat risico niet wilt nemen dan kan ik me voorstellen dat de stap groot is!

 4. Hoi, ik ben voor het eerst op je blog, en meteen kom ik op een heel interessant artikel 🙂 Ik twijfel er ook al lang over, maar omwille van medicatie is een ongeplande zwangerschap best een risicodingetje. Ik heb het dus nog niet aangedurfd… Maar wie weet ga ik er toch eens voor dit jaar. Ik heb wel enorme schrik voor die huidproblemen want daar heb ik hele slechte ervaringen mee. Maar tja, ik heb ook geen zin om heel mijn leven aan de hormonen te zitten.
  ps: ik ga je even zoeken op bloglovin’!
  Sofie onlangs geplaatst…Hotspot: Greenway AntwerpenMy Profile

  1. Post
   Author

   Wat leuk Sofie, welkom, welkom! Als een zwangerschap zo’n risico is dan kan ik me heel goed voorstellen dat de stap groot is! Wat betreft huidproblemen: voor mij is het tot op heden alleen maar beter geworden! Qua acne nergens last van gehad, en andere huiddingetjes zoals rosacea op mijn armen is alleen maar minder geworden.

 5. Wat goed om te lezen! Ik ben sinds oktober gestopt en ik merk ook echt een hele positieve verandering, vooral in mijn stemmingen. Ik wil nooit meer hormonen mijn lijf in pompen
  Linda onlangs geplaatst…2016: Best 16My Profile

  1. Post
   Author
 6. Wat goed om te lezen dit! Ik heb er ook heel lang over nagedacht om te stoppen met de pil, puur omdat het lijkt alsof ik me steeds slechter begin te voelen. Maar we zeggen het al….na je 30e komen de kwaaltjes hahaha. Vandaag heb ik mijn laatste pil geslikt. Vanaf nu ga ik bijhouden wat het met me doet. Goed dat je de symptomen hebt beschreven, op die manier kan ik me er een beetje op voorbereiden.
  Aneta onlangs geplaatst…Spam je blogMy Profile

  1. Post
   Author
 7. Hoi!

  Je blog is al wat jaartjes oud maar nog steeds weten we je te vinden ?
  Ik ben op je blog gekomen nadat ik ben gaan googlen over pijn aan mijn eierstokken sinds ik gestopt ben met de pil!

  Bedankt dat je jouw ontpil ervaring met ons deelt! Ik weet dankzij jou blog en de reacties hierop dat ik me geen zorgen hoef te maken en dit dus gewoon bij het ontpillen hoort. Ik stop met de pil i.v.m een kinderwens. Ik ben nu 2 weken gestopt. Echter weet ik niet wat me overkomt! Ik ben nu bijna 31 en krijg al vanaf mijn 14e hormonen! Ik heb dus praktisch nooit ervaren hoe het is om een gewone mestruatie te hebben. Dit zal wel even wennen worden.

  Ik moet nu mijn nieuwe 1e menstruatie nog gaan meemaken. Ik ben benieuwd wat ik allemaal ga ervaren! Spannend!

  Ik voel me wel al een stuk vrolijker en stabieler dus wat dat betreft helemaal top!

  Groetjes!

 8. Bedankt voor je artikel over stoppen met de pil.
  Ik ben zelf gestopt met de pil, maar zoals jij het duidelijk omschrijft per week wat je ervaringen zijn heb ik niet eerder gelezen.

  Maar dat het zo helse pijn zou geven had ik niet verwacht..

  Ik zit nu in de tweede week en ga kapot van de pijn. Zo’n pijn dat ik ook geen seks wil hebben.. ik vroeg me af of dat ook herkenbaar is…

  1. Hoi, welke pijn bedoel je? Ik ben ook pas gestopt en heb al een dag of 5 een vage pijn onder in mijn buik. Ook gevoelig als ik er op druk of te snel op spring etc. Wat een raar gedoe dat ontpillen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.