Te veel gegeten, wat nu?

Help, ik heb te veel gegeten! Wat gebeurt er met je lichaam als je te veel eet?

“Shit, weer te veel gegeten.” Ik weet niet hoe het bij jullie thuis eraan toe gaat, maar dit is hoe we bij ons thuis het Paasontbijt afsluiten.
Iedereen neemt wat lekkers mee en het gevolg is dat je toch van alles wat wilt eten en je uiteindelijk zoveel eet dat je uit je voegen barst. Af en toe is zo’n bacchanaal natuurlijk best leuk, maar op regelmatige basis te veel eten is niet goed voor je.

Te veel gegeten: Broodje smeerkaas

Nee, je barst niet echt uit elkaar. Hoewel…

Je maag is een elastiek en kan dus héél erg veel hebben. Aan je maag zal het niet liggen, want voordat je maag openbarst omdat je te veel gegeten hebt, heb jij allang je eten weer uitgespuugd. Het maximale wat je maag aankan is ongeveer 4 liter, voordat hij scheurt. In de praktijk zal je na ongeveer 1 tot 1,5 liter al zo vol zitten dat je gewoon niet meer verder kunt eten.

Ervan uitgaande dat je alles netjes binnenhoudt zorgt je maag met zijn vrienden voor de rest. De galblaas maakt extra gal aan om al het eten te kunnen verteren, dit is dan ook de reden dat veel mensen last hebben van maagzuur na een grote maaltijd. Zéker als deze maaltijd veel vet, suiker en koolhydraten bevat.

Scheetfestijn!

Als je te veel gegeten hebt kan je er de klok op gelijk zetten dat je boeren en scheten gaat laten. Met het eten neem je namelijk al extra lucht mee naar binnen, zeker als je zit te schrokken. Wanneer je maag je eten gaat verteren komt er daar ook gas bij vrij wat je weer uit boert. Netjes eten en goed kauwen scheelt hierin al een hoop, ook voor de sfeer aan tafel 😉

Als je te veel gegeten hebt dan is je maag gewoon ontregeld en zullen er grote stukken voedsel die nog niet goed verteerd zijn al doorgestuurd worden naar je darmen. Die gaan daar lekker liggen schimmelen (oké ‘fermenteren’, maar schimmelen klinkt gewoon leuker) en dat zorgt ook weer voor gas. Nu is niet alleen je maag opgezwollen door het eten, maar ook je darmen. En jij ploft nog altijd bijna uit elkaar.

Tot zover weinig problemen..

Je maag en je darmen kunnen het allemaal wel aan, het is misschien iets te veel van het goede maar ze doen in feite waar ze voor zijn gemaakt. Een aantal andere reacties van je lichaam zorgen ervoor dat jij je niet goed voelt, en terecht.

  • After dinner dip! Alle aandacht van je lichaam gaat naar het verteren van dit eten. Nadenken zit er voorlopig niet in, jij bent aan het verteren.
  • Je bloedsuikerspiegel schiet sky-high door jouw feestmaal, en daar is je lichaam niet blij mee. Dit draagt bij aan hart- en vaatziektes en de ontwikkeling van bijv. diabetes.
  • Je wordt dik. Want al dat eten wordt door je lichaam omgezet in suikers voor energie. En als jij dat niet verbruikt dat slaat je lichaam dat heel handig op. In je vetrollen.
Te veel gegeten: Broodje avo ei

Leuk artikel, maar te laat: ik heb al te veel gegeten.

Geen probleem, I got your back!

  • Ga niet liggen jammeren

    Oké, dat jammeren hoort er misschien niet per se bij, maar dat je niet gaat liggen is de clou. Als je gaat liggen dan komt al dat maagzuur omhoog en drukken je volle voorste organen op je organen aan de achterkant. Niet leuk.

  • De paden op, de lanen in

    Lichte beweging zorgt ervoor dat alle gassen wat beter vrijkomen en je je dus sneller goed zult voelen. De frisse lucht zal eventuele misselijkheid ook minder maken. Daarnaast ben je afgeleid van je eigen ellende, en daar valt ook wat voor te zeggen.

  • Neem iets

    Als je te veel gegeten hebt geneer je dan niet om het cirkeltje rond te maken en iets in te nemen om je beter te voelen. Bij maagzuur los je bijvoorbeeld een theelepel baking soda op in een glas water en je bent er zo vanaf. Ik zweer zelf bij Iberogast, dat heeft mij al door vele buikgriepjes, misselijkheidsaanvallen en te veel gegeten-situaties heen geholpen.

  • Drink genoeg (na het eten)

    Tijdens het eten te veel drinken zorgt er juist voor dat je eten te snel naar je darmen doorgezet wordt, en jij dus een scheetkussen wordt. Ongeveer 1,5 uur na het eten kan je er weer vol op tegenaan met je glazen water. Omdat je darmen zo hard werken om alles te verteren is de kans groot dat ze té hard werken en te veel water uit je eten halen. Met een verstopping als gevolg. Zit je dus dagen later letterlijk nog steeds vol van je feestmaal. Veel drinken dus!

Te veel gegeten: croissant met hagelslag

Zo, jij kunt er weer tegenaan deze Pasen. Wat ook nog wel eens wil helpen maar wat niet zo gezellig is: zet het eten in de keuken i.p.v. op tafel. Dan voorkom je het welbekende ‘Ach, wie eet dat laatste croissantje nog op?!’-moment.

Herinner jij je meest volle moment nog?

Deel deze tips met een notoire veelvraat

Sommige links in dit artikel zijn affiliate links, fijn als jij via mij zou willen bestellen ♥

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

Comments 11

    1. Post
      Author
  1. Ja ook ik ben er schuldig aan. Ik vreet me meestal helemaal vol. Ik moet wel bekennen dat ik altijd na het eten een opgeblazen gevoel heb. Zelf denk ik dat ik te veel lucht mee hap waardoor mijn buik dik wordt en scheten moet laten. Zondag ga ik gourmetten dus dat wordt een vreetfestijn haha. Fijn weekend wijffie!
    Aneta onlangs geplaatst…Love4seasons gaat stoppenMy Profile

    1. Post
      Author
  2. Argh, vreselijk, it brings back memories! Heel leuk geschreven, haha! Bedankt voor de tips, al hoop ik dat ik me inhoud en ze niet nodig zal hebben. Na mijn laatste keer propvol voelen houd ik me over het algemeen goed in (het was echt niet leuk!).

    Fijn paasontbijt gewenst 🙂
    Josephine onlangs geplaatst…Een victoriaanse fascinatie voor vlindersMy Profile

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  3. Wat een handige tips! Ik ben inderdaad iemand die dan echt onwijs gaat lopen jammeren en ik voel me erg schuldig omdat ik mezelf expres zo vol heb gestopt :P. Daarom probeer ik eigenlijk gewoon om op tijd te stoppen met eten. Leuk geschreven en heel herkenbaar ?.
    Benthe onlangs geplaatst…My week in snapshots: verjaardag!My Profile

    1. Post
      Author

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.